مراحل طلاق توافقی به چه صورت است؟
شرایط طلاق توافقی و مراحل طلاق توافقی
با توجه به پیچیده شدن شرایط زندگی و گسترش روابط اجتماعی و افزایش مشکلات و ناسازگاری ها بین زوجین، نرخ طلاق در جامعه ایران افزایش پیدا کرده است بخصوص استفاده از وکیل طلاق توافقی افزایش یافته. از آنجایی که انجام تشریفات قانونی طلاق با توجه به قانون مدنی ممکن است زمان بر باشد و مشکلات عدیده روحی و روانی را برای زوجین به خصوص فرزندان آن ها فراهم آورد، بسیاری از زوجین، طلاق توافقی را به عنوان راهی آسان و کم هزینه برای انجام این جدایی انتخاب می کنند. در این مطلب به شرایط طلاق توافقی و مراحل طلاق توافقی، درخواست طلاق توافقی از طرف زن و مرد می پردازیم.
موضوع طلاق توافقی همان گونه که از عبارت آن فهمیده می شود این است که زن وشوهر به صورت رضایت و توافق از یک دیگر طلاق می گیرند. در این خصوص مسائل فرعی و اصلی در رابطه با ازدواج آن ها وجود دارد که قبل از صدور حکم طلاق توافقی، باید با یک دیگر به نحوی سازش و مصالحه نمایند.
مسائل متعددی که در مدت روابط زناشویی و عقد ازدواج بین زوجین وجود دارد عبارتست از:
- مطالبه مهریه توسط زن
- نفقه ایام عده
- اجرت المثل
- نحوه ی نگه داری (حضانت) فرزندان و همچنین نفقه نگهداری فرزندان
در طلاق توافقی، زن و شوهر می بایست در موارد فوق، جهت حل وفصل آن ها با یکدیگر توافق کنند و شرایط طلاق توافقی را بپذیرند. به عنوان مثال مهریه را خانم به شوهر می بخشد یا به مقدار اندک راضی می شود و یا در مورد نفقه به چه مقدار با هم توافق می کنند و همچنین در مورد اجرت المثل و مقدار آن، و نحوه ی اخذ آن از شوهر با یکدیگر توافق می کنند. درخصوص نحوه ی نگهداری و حضانت فرزندان نیز با هم باید توافق کنند. این که فرزندان صغیر (زیر 18 سال) توسط مادر نگهداری شود یا نزد پدر می ماند.
چرا طلاق توافقی؟
موضوع گرفتن طلاق توافقی از نظر سپری شدن وقت و زمان کمتر و همچنین نسبت به سایر مسایل های عاطفی و اخلاقی موجود بین روابط زوجین و فرزندان آن ها، از بقیه عنوان های طلاق مانند طلاق یک طرفه توسط شوهر یا به صورت استثنایی طلاق توسط زن آسان تر و دارای اثرات سوء روانی کمتری است.
چه بسا اگر زن وشوهر در مورد مسائل ذکر شده با یکدیگر توافق داشته باشند، در عرض 3 ماه طلاق بین آنها انجام می گیرد.
شرایط طلاق توافقی از طرف مرد
اما در مورد دیگر انواع طلاق شرایط به دین گونه نیست. مثلا در طلاق به درخواست زوج، عملا رسیدگی آن در دادگاه خانواده از تشریفات گوناگون و زمان بری برخوردار است. به عنوان مثال وقتی طلاق صرفا به درخواست زوج باشد، موضوع پرداخت دقیق مهریه، نفقه، اجرت المثل و پرداخت نفقه ایام عده و همچنین نصف دارایی ایام ازدواج طبق بند1 عقد نامه و حضانت فرزندان در صورت وجود مورد رسیدگی قضایی قرار می گیرد.
بدین ترتیب که دادگاه در مقام رسیدگی، چون طرفین در موضوعات ذکر شده تراضی ندارند، موضوع را به کارشناسی و تحقیقات محلی و عندالزوم به گواهی گواهان معطوف می دارد، که عملا انجام تشریفات فوق مستلزم گذشت زمان طولانی و هزینه های دادرسی و صدور رای در موضوعات مذکور است.
از این حیث شرایط طلاق توافقی بر طلاق یک جانبه زوج مزیت دارد. علاوه بر این که از نظر روانی و عاطفی نیز در طلاق یکطرفه، طرفین با نارضایتی و کدورت با یک دیگر برخورد می کنند که می تواند تاثیرات نامطلوبی بر روح وروان آن ها و مهم تر ازهمه بر فرزندان آن ها داشته باشد.
شرایط طلاق توافقی از طرف زن
همچنین در مورد درخواست طلاق توافقی از طرف زن و طلاق یک جانبه توسط زوجه که در موارد خاص انجام می گیرد نیز مستلزم انجام تشریفات ویژه است. به عنوان مثال طبق قانون در صورتی که شوهر معتاد باشد یا بالای 5 سال حبس داشته باشد و یا مجهول المکان باشد و یا این که موضوع عسر و حرج در ادامه زندگی برای زوجه به وجود آید، زوجه باید آن ها را در دادگاه اثبات کند.
در نتیجه انجام و اثبات شرایط فوق الذکر، مستلزم رسیدگی های مفصل قضایی است و صرفا به ادعای زوجه توجه نمی شود. و چه بسا شرایط های مورد ادعای زوجه برای طلاق یک جانبه خود، تمام و کمال صورت نگیرد. در نتیجه، درخواست طلاق از طرف زن امکان پذیر نیست و حکم طلاق نیز صادر نمی شود.
پس ملاحظه می شود که از نظر سپری شدن وقت و زمان طولانی و همچنین چون زوجه به عنوان درخواست کننده طلاق به صورت یک جانبه و شخصی وارد عمل شده است، موجب ایجاد کدورت دائمی بین ایشان و فرزندان آن ها می گردد که ناخوشایند است. لکن طلاق توافقی مشکلات فوق الذکر را ندارد.
در صورتی که زوجین در مورد مسایل مالی و غیر مالی حاکم بر روابط خود که به واسطه عقد ازدواج بین آن ها به وجود آمده، مانند مقدار مهریه و نفقه و نحوه ی پرداخت آن و همچنین در خصوص پرداخت مخارج فرزندان تا سن 18 سال وحضانت آن ها – نفقه ایام عده (3 ماه و ده روز) و نحوه ی پرداخت آن به زوجه و اجرت المثل زوجه، در خارج از دادگاه توافق کرده باشند می توانند دادخواست طلاق توافقی را به دادگاه ارایه دهند.
مراحل درخواست طلاق توافقی
ثبت دادخواست طلاق
در صورت تحقق عملی موارد فوق، زوجین باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی قوه قضاییه مراجعه و دادخواست طلاق توافقی را در آن جا ثبت کنند و پس از دریافت پیامک باید به شعبه مربوطه دادگاه خانواده مراجعه نمایند.
طلاق توافقی چیست و چگونه است؟
در این نوشته که توسط وکیل پایه یک دادگستری و دقیقاً مطابق با شرایط روز و رویه مرسوم دادگاههای خانواده نوشته شده است، با 0 تا 100 شرایط طلاق توافقی بدون حضور زوجین، مدت زمان، مدارک مورد نیاز، مشاورههای اجباری و مراحل طلاق توافقی در سال 1401 آشنا میشوید.
طلاق توافقی چیست؟ طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زوج و زوجه (زن و شوهر) بنا به هر دلیل و علتی به این نتیجه میرسند که امکان ادامه زندگی مشترک برایشان مقدور نیست و تصمیم به جدایی و شروع مراحل طلاق توافقی میگیرند و به همین منظور در ارتباط با کلیه مسائل مربوط به زندگی مشترک، تعهدات، دیون و تکالیف آن با یکدیگر به تفاهم و توافق میرسند. در واقع شرایط طلاق توافقی همانطور که از نام آن پیداست بطور کامل بستگی به توافقات زوجین دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- حضانت فرزند یا فرزندان مشترک
- نفقه زوجه و فرزندان، جهیزیه
- اجرت المثل دوران زوجیت (در صورت وجود)
- همچنین شاید از همه چالش بر انگیزتر، در مورد مهریه
مواردی که زوجین در مورد آن تفاهم دارند برای دادگاه نیز محترم و قابل قبول است و در رای دادگاه (گواهی عدم امکان سازش) ذکر میگردد.
نکته: رویه وکلای موسسه حقوقی مشهور به اینصورت است که ابتدا تمام توافقات زوجین را نوشته و به امضاء ایشان میرسانند و دقیقاً همین توافقات را در دادگاه مطرح میکنند و در رای دادگاه نوشته خواهد شد.
همچنین تمامی مراحل و اقدامات لازم «حتی حضور در جلسات مشاوره اجباری» و جلسه دادگاه توسط وکلای ما و بدون نیاز به حضور زوجین انجام میگیرد.
- چنانچه برای انجام دقیق مراحل طلاق توافقی از 0 تا 100 بدون نیاز به حضور زوجین نیاز به وکیل باتجربه و خبره دارید، با ما تماس بگیرید.
جدیدترین شرایط طلاق توافقی
شرایط طلاق توافقی در استان تهران و استانهای دیگر ایران تغییر کرده و متقاضیان گرامی باید ابتدا به سامانه نوبت دهی طلاق مراجعه نموده و با ثبت اطلاعات خود در این سامانه، اقدام به دریافت نوبت از مراکز غربالگری نمایند و در زمان تعیین شده به مرکز غربالگری یا مراکز مشاوره خانواده مراجعه کنند.
پس از انجام مشاورههای لازم، باید گواهی عدم انصراف از طلاق را از مرکز مربوطه دریافت کنند که این گواهی در هنگام ثبت دادخواست طلاق توافقی، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل داده میشود و دفتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست را ثبت و به دادگاه خانواده صالح ارجاع مینمایند.
نکته مهم ۱: شرایط جدید فوق الذکر فعلاً فقط در مورد طلاق توافقی است و در مورد طلاقهای یک طرفه (طلاق به درخواست مرد و طلاق به درخواست زن)، شیوه کار همچنان طبق روال گذشته انجام میگیرد و چنانچه هرگونه تغییری ایجاد گردد، با بروز رسانی این نوشته به اطلاع شما عزیزان خواهد رسید.
نکته مهم ۲: چنانچه بنا به هر دلیلی تصمیم به طلاق توافقی به صورت غیرحضوری دارید و تمایلی به حضور در جلسات مشاوره و حضور در دادگاه را ندارید، به اطلاعتان میرسانیم که تمامی مراحل بصورت کامل از جلسات مشاوره تا اخذ سند طلاق توسط وکلای موسسه حقوقی مشهور بدون نیاز به حضور زوجین انجام میپذیرد.
مراحل طلاق توافقی
گام اول: مشاوره اجباری
با توجه به آخرین تغییرات موجود در استان تهران و بسیاری از استانهای کشور، اولین اقدام طلاق توافقی مراجعه به سامانه نوبت دهی طلاق و ثبت اطلاعات زوجین در این سامانه است.
سپس زوجین باید به مراکز غربالگری و مشاوره خانواده مراجعه نمایند و پس از انجام مشاورههای لازم، “گواهی عدم انصراف از طلاق” دریافت کنند.
گام دوم: تقدیم دادخواست
دومین گام برای انجام طلاق توافقی، تقدیم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است.
برای این منظور، زوجین یا وکلای ایشان باید به همراه مدارکی مانند: شناسنامه، کارت ملی و عقدنامه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست خود را تقدیم نمایند.
گام سوم: تعیین وقت دادرسی
پس از تقدیم دادخواست طلاق توافقی، باید منتظر تعیین وقت حضور در دادگاه خانواده جهت رسیدگی به موضوع باشید.
تعیین وقت رسیدگی، بوسیله ابلاغ الکترونیکی در سامانه ثنا به اطلاع زوجین خواهد رسید. همچنین صدور ابلاغیه بوسیله ارسال پیامکهایی به اطلاع زوجین میرسد.
گام چهارم: حضور در جلسه دادگاه
اقدام بعدی، حضور زوجین یا وکلای ایشان در دادگاه خانواده در روز و ساعت تعیین شده در ابلاغیه به همراه مدارک لازم است.
گام پنجم: مشاوره در دادگاه
در این زمان پس از پرداخت هزینه مشاوره، زوجین یا وکلای آنها به واحد مشاوره مستقر در دادگاه خانواده مراجعه مینمایند و مشاور خانواده با طرفین مذاکره و در ابتدا سعی در مصالحه و سازش میکند و در صورت موثر واقع نشدن اصلاح ذات البین و ارشاد و راهنماییهای مشاور خانواده و اصرار زوجین یا وکلای آنها به وقوع طلاق، مشاورین خانواده با ذکر دلایل نسبت به مصلحت یا عدم مصلحت زوجین در خصوص تفریق و جدایی، اظهار نظر مینمایند. سپس توافقنامه توسط مشاور خانواده تکمیل و به امضاء وی و طرفین میرسد و به زوجین یا وکلاء آنها تحویل داده میشود تا جهت صدور گواهی عدم امکان سازش به دادگاه ارائه نمایند.
توافقنامه معمولاً شامل موارد زیر است:
- توافق و تعیین تکلیف در خصوص مهریه
- نفقه زوجه
- اجرت المثل
- جهیزیه
- حضانت فرزند
- نحوه و تاریخهای ملاقات با فرزند
- حضانت و نگهداری و نفقه فرزند و میزان و نحوه پرداخت آن
- سایر حقوق مالی و غیر مالی طرفین
گام ششم: احراز باردار بودن یا نبودن زوجه
احراز بارداری یا عدم بارداری زوجه از سوی دادگاه جهت صدور گواهی عدم امکان سازش الزامی است و برای این منظور ۳ راه زیر وجود دارد:
الف) اقرار زوجه
اقرار زوجه مبنی بر عدم بارداری زوجه که در اینصورت دادگاه با این اقرار اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش مینماید اما اجرای صیغه طلاق در دفتر طلاق، منوط به آن است که زوجه قبلاً به آزمایشگاه پزشکی مراجعه نموده و پس از انجام آزمایشات پزشکی مربوطه، گواهی عدم بارداری را به دفاتر طلاق ارائه نماید.
ب) مراجعه به آزمایشگاه
قبل از مراجعه به دادگاه خانواده، زوجه به آزمایشگاه پزشکی مراجعه نموده باشد و گواهی عدم بارداری را از آزمایشگاه فوق اخذ و به دادگاه ارائه نماید که در اینصورت پس از صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه خانواده، با مراجعه زوجین به دفاتر طلاق، دفاتر فوق اقدام به اجرای صیغه طلاق مینمایند.
نکته ۱: در صورتی که زوجه باکره باشد، نیازی به اقرار زوجه به عدم بارداری و همچنین نیازی به ارائه گواهی عدم بارداری نیست. اما بجای آن زوجه باید با معرفی نامه دادگاه به پزشکی قانونی (فقط پزشکی قانونی و نه آزمایشگاه پزشکی و یا پزشکان دیگر) مراجعه نماید و پس از انجام آزمایشات و معاینات مربوطه، «گواهی سلامت بکارت» مبنی بر تایید دوشیزه و غیر مدخوله بودن را اخذ و به دادگاه ارائه نماید.