جامعه و خانوادهکسب و کار ایرانی

معاینه زنان در پزشک قانونی برای طلاق

آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق یکی از مراحل الزامی و اجباری در انواع طلاق می باشد . علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای گرفتن گواهی عدم بارداری یا گواهی بکارت با پرداخت هزینه های مربوطه می باشد . طبق رویه قانونی دادگاه ها ، امکان طلاق بدون اخذ گواهی از پزشک قانونی وجود ندارد و ارائه این گواهی در صدور حکم دادگاه و ثبت طلاق موثر است. جهت آگاهی از مشاوره حقوقی رایگان همراه ما باشید.

انجام دادن مراحل طلاق نیازمند طی تشریفاتی است که عمدتا در قوانین مربوطه همچون قانون مدنی و قانون حمایت خانواده تعریف شده اند . به عنوان مثال اولین مرحله ثبت دادخواست طلاق و مراجعه به دادگاه جهت صدور حکم می باشد و پس از اخذ رای دادگاه می بایست آن را به محضر ارائه نمود تا ثبت طلاق انجام گیرد . همچنین انجام مراحل مشاوره طلاق یا داوری در طلاق نیز طبق قانون در مواردی الزامی است .

اما یکی دیگر از مراحل طلاق ، انجام آزمایش پزشکی قانونی می باشد . علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای تعیین وضعیت دوشیزگی و بارداری زن می باشد و چه درخواست طلاق از طرف مرد یا زن بوده و چه به صورت طلاق توافقی باشد ، انجام دادن آن الزامی است . به کرات این سوال مطرح می شود که آیا امکان طلاق بدون مراجعه به پزشکی قانونی وجود دارد ؟

در این مقاله قصد داریم این موضوعات را مورد بررسی قرار دهیم که آیا آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق الزامی است ؟ علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق چیست ؟ آیا امکان طلاق بدون آزمایش پزشکی قانونی وجود دارد ؟ هزینه آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق چقدر است ؟

لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق

زمانی که زن و مردی قصد داشته باشند از هم بگیرند ، باید اقداماتی را به عنوان مقدمه انجام دهند تا دادگاه بتواند حکم طلاق صادر کند . یکی از این اقدامات ، در کنار مراجعه به مشاوره طلاق ، انجام آزمایش های پزشکی قانونی برای طلاق می باشد که معمولا از طرف خانم ها انجام می گیرد و برای تشخیص بارداری ، دوشیزه بودن (صدور ) ، عیوب زنان در فسخ نکاح و مسائلی از این قبیل انجام می شود .

البته انجام آزمایش های پزشکی قانونی ممکن است دلایل متعددی داشته باشد و حتی شامل انجام آزمایش پزشکی قانونی برای مردان نیز بشود ؛ به عنوان نمونه زمانی که زن ادعا می کند که شوهرش دچار جنون شده و به بیماری روانی مبتلاست ، می بایست شوهر برای انجام آزمایش پزشکی قانونی مراجعه کند تا زن بتواند طلاق بگیرد . همچنین است در مواردی که عیب و نقصی همچون عقیم بودن در مرد وجود داشته یا یکی از موارد فسخ نکاح در مرد ایجاد شده باشد .

لذا به طور کلی ، زمانی که تشخیص یک موضوع پزشکی و یا روان پزشکی برای صدور حکم طلاق الزامی است ، از آنجا این موارد از  بوده، طرفین یا یکی از آنها می بایست حتما پس از ارجاع قاضی دادگاه ، به پزشکی قانونی مراجعه نمایند و گواهی صادره توسط پزشکی قانونی را کسب کرده و به دادگاه ارائه نمایند تا دادگاه با ملاحظه آن بتواند رای مقتضی صادر کند ؛ لذا عمدتا آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق الزامی است که در ادامه ، لزوم این مراجعه را بیشتر توضیح خواهیم داد .

 

علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق

در قسمت قبل اندکی در مورد لزوم مراجعه به پزشکی قانونی برای طلاق توضیح دادیم ؛ با این حال ممکن است این سوال مطرح شود که در چه مواردی مراجعه به پزشک قانونی برای طلاق الزامی است و در واقع ، علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق چه مواردی را شامل می شود ؟

ابتدایی ترین علت مراجعه زنان به پزشکی قانونی ، دریافت گواهی عدم بارداری است . دریافت گواهی عدم بارداری یکی از ملزومات مهم صدور حکم طلاق در دادگاه یا در محضر بوده و بدون گرفتن این گواهی ، طلاق امکان پذیر نمی باشد . البته اگر زن باردار باشد ، مانعی در طلاق ایجاد نمی شود ؛ صرفا برای زنانی که در دوران بارداری هستند ، عده طلاق تا پایان دوره بارداری محاسبه شده و تکلیف فرزندان اعم از حضانت یا نفقه آنها نیز در حکم دادگاه مشخص می شود .

علاوه بر این ها ممکن است علت مراجعه به پزشک قانونی برای طلاق ، تشخیص دوشیزه بودن یا غیر دوشیزه بودن زوجه به ویژه در طلاق دوران عقد باشد ؛ چرا که تشخیص بکارت یا عدم بکارت در حکم دادگاه برای طلاق تاثیر دارد و اگر زوجه باکره باشد ، حکم می شود و بعدا زن می تواند نام همسر قبلی را از شناسنامه اش حذف کند .

لازم به ذکر است که برای طلاق گرفتن ، یا زن باید گواهی عدم بارداری خود را ارائه دهد و یا اگر مدعی باکره یا دوشیزه بودن است ، گواهی بکارت را ارائه نماید که این موضوع برای صدور حکم توسط دادگاه الزامی است . البته برای بانوانی که به سن یائسگی ( 50 سال ) رسیده اند ، از آن جهت که امکان بارداری منتفی است ، نیازی به گواهی عدم بارداری و به طریق اولی گواهی بکارت نمی باشد .

علاوه بر این ممکن است که مرد به علت عدم بکارت زوجه مدعی تدلیس یا فریب در ازدواج شود که در این صورت ، باز هم زن برای فسخ نکاح به پزشکی قانونی ارجاع داده می شود و یا حالتی که مرد مدعی وجود عیوب اختصاصی فسخ نکاح در زوجه می باشد ؛ البته فسخ نکاح با طلاق متفاوت است ؛ اما انجام آزمایش پزشکی قانونی در هر دو مورد طلاق و فسخ نکاح مشابه است .

 

 

موارد ضروری برای معاینه زن توسط پزشک قانونی

چرا زنان باید حتماً توسط پزشک قانونی معاینه شوند؟ این سؤال را اغلب زوج‌ها مطرح می‌کنند و علت این مراجعه و دریافت گواهی پزشکی قانونی برای آن‌ها هنوز مشخص نیست. در ادامه مواردی که تنها رأی پزشکی قانونی برای تأیید آن الزامی است و حتماً باید زن گواهی پزشک قانونی را برای اثبات آن‌ها ارائه کند جهت شناخت بیشتر ارائه کرده‌ایم.

  • بررسی سلامت پرده باکره و تشخیص وجود پارگی یا عدم اشکال در آن
  • بررسی وضعیت مقعد در صورت وجود پارگی و شکایت به خاطر رابطه جنسی اجباری یا تجاوز
  • انجام معاینه باردار، نازا بودن یا سقط‌جنین
  • بررسی عیوب زن جهت فسخ نکاح
  • بررسی بدن زن جهت وجود آثار ضرب و شتم جهت طلاق به خاطر عسر و حرج

موارد ضروری برای معاینه مرد توسط پزشک قانونی

علاوه بر خانم‌ها، آقایان نیز برای طلاق و جدایی نیاز به گواهی پزشکی قانونی دارند. مواردی که صدور این گواهی را برای آقایان اجباری می‌کند در ادامه ارائه شده است.

  • بررسی شرایط عقیم بودن یا نازا بودن مرد
  • بررسی شرایط مربوط به فسخ نکاح به خاطر ناتوانی جنسی مرد
  • بررسی آثار ضرب و شتم یا خودزنی
  • بررسی علائم بیماری روانی یا جسمانی مرد

علت مراجعه زنان به پزشکی قانونی برای طلاق

مراجعه به پزشکی قانونی برای طلاق دلایل مختلفی دارد. به طور کلی، اولین دلیلی که زوجین را وادار می‌کند تا گواهی پزشکی قانونی را برای طلاق دریافت کنند عدم بارداری زن است. چون در صورت باردار بودن زوجه مرد باید تا پایان وضع حمل زن نفقه او را بپردازد. همچنین، در این شرایط موضوع حضانت فرزند بعد طلاق مطرح می‌شود و عده زن باردار نیز با عده زنی که در دوران عدم بارداری جدا شده متفاوت است.

دومین موضوعی که معاینه پزشک قانونی برای طلاق را ضروری می‌کند، باکره بودن یا نبودن زوجه است. اگر زن موقع طلاق باکره باشد، تنها نیمی از مهریه به او تعلق می‌گیرد و بعد طلاق نیازی به نگه‌داشتن عده ندارد. همچنین، در صورتی که زوجه باکره باشد می‌تواند بعد از طلاق برای پاک کردن اسم همسرش از شناسنامه اقدام کند.

اگر مرد یا زن به دلیل عدم وجود بکارت، بیماری، عقیم بودن و… مدعی تدلیس در ازدواج شوند، یا زن بخواهد مشکلاتی مانند اعتیاد مداوم مرد به مواد مخدر، بیماری‌های جسمانی و روانی او و… را به دادگاه ثابت کند، تنها با وجود گواهی پزشکی قانونی این موضوع امکان‌پذیر است. در غیر این صورت حتی با حضور بهترین کنار متقاضیان، دادگاه به پرونده آن‌ها رسیدگی نخواهد کرد.

زوج‌ها برای جدایی یا فسخ نکاح نیز لازم است که حتما به پزشک قانونی مراجعه کنند و گواهی پزشکی قانونی را برای اثبات بکارت، عدم حاملگی و… دریافت کرده و به دادگاه ارائه دهند.

آیدا چم سورکی

آیدا چم سورکی هستم متولد 1381 تحصیل کرده در رشته علوم تربیتی و علاقمند به نویسندگی و فعال در شبکه های اجتماعی
دکمه بازگشت به بالا