برای امنیت وب سایت به چه چیزهایی نیاز داریم؟
افزایش امنیت سایت: 10 نکته برای جلوگیری از هک شدن
بهبود و افزایش امنیت وردپرس همیشه یکی از فاکتور ها و دغدفه های مهم برای وبمستران بوده است. در سال های اخیر با توجه به آموزش های رایگان و سیستم های مدیریت محتوا (CMS) چون وردپرس، جوملا و … ورود به این عرصه گسترش یافته است. با تشکر از سیستم های ذکر شده سهولت ساخت سایت گسترش یافته و اکنون بسیاری از صاحبان مشاغل دارای یک سایت برای شغل خود هستند.
اما مسئولیت افزایش امنیت سایت wordpress security اکنون به عهده شما است، با این حال بسیاری از وبمستران نمی دانند که چگونه وب سایت خود را ایمن کنند و با روش های بالا بردن امنیت و افزایش امنیت سایت هیچ آشنایی ندارند. وقتی که یک مشتری برای خرید آنلاین از سایت شما استفاده می کند باید اطمینان داشته باشید که اطلاعات وی در خطر نخواهد بود.
فرقی نمی کند که شما صاحب یک سایت کوچک یا یک سایت شرکتی بزرگ باشید، کاربران انتظار یک تجربه آنلاین کاملا ایمن را دارند. گزارش سال 2019 گوگل رجیستری و نظرسنجی هریس نشان داد که بیشتر وبمستران خود را مسلط به مسائل امنیتی می دانستند و حتی 55٪ پاسخ دهندگان این تحقیق از نظر ایمنی نمره A یا B به خود داده اند. جالب اینجاست که حدود 70٪ به سوال “یک URL امن برای یک وب سایت چگونه است” اشتباه پاسخ داده بودند.
روش های زیادی برای جلب اطمینان کاربران و مشتریان شما وجود دارد، اما شما باید در جهت بهبود و افزایش امنیت سایت خود گامهای اساسی بردارید. البته هیچ روشی نمی تواند تضمین کند که سایت شما هیچوقت “هک” نمی شود، در واقع هیچ راه برای جلوگیری از هک شدن وجود ندارد اما استفاده از روش های پیشگیرانه آسیب پذیری سایت شما به طرز چشمگیری را کاهش می دهد و شما تا حد زیادی می توانید امنیت سایت خود را بهبود بخشید. افزایش امنیت سایت شامل یک سری فرآیندهای ساده و پیچیده است، در همین راستا حداقل 10 نکته اساسی وجود دارد که می توانید برای بهبود ایمنی وب سایت خود انجام دهید پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا 10 نکته اساسی برای افزایش امنیت سایت را به شما نشان دهیم.
نکات کلیدی در جهت افزایش امنیت سایت
1. نرم افزار و پلاگین ها را به روز نگه دارید
یکی از رایج ترین مشکلات امنیتی استفاده از نسخه های بروزرسانی نشده یک نرم افزار(CMS) یا پلاگین است. دقت کنید که هکران و ربات های هوشمند سایت شما را برای پیدا کردن چنین مواردی اسکن می کنند، روند کار بسیار ساده است، شما به جهت افزایش امنیت سایت خود در اولین قدم باید سایت و افزونه های سایت خود را بروز نگه دارید.
بروزرسانی ها برای سلامتی و امنیت وب سایت شما بسیار حیاتی بوده و اگر نرم افزار یا برنامه های سایت شما به روز نباشد سایت شما ایمن نخواهد بود پس لازم است تمامی درخواست های بروزرسانی را جدی بگیرید. بروزرسانی ها اغلب شامل پیشرفت های امنیتی و تعمیرات سیستمی هستند.
امروزه بیشتر کاربران از سیستم محبوب وردپرس استفاده می کنند، به همین دلیل چندین مقاله در خصوص وردپرس و بروزرسانی وردپرس را برای شما آماده کرده ایم که در صورت نیاز می توانید مطالعه نمایید. وردپرس یک سیستم بسیار امن است، اما به این معنی نیست که شما نباید به فکر افزایش امنیت وردپرس باشید.
هرچه بیشتر منتظر بمانید امنیت سایت شما کمتر خواهد شد. بروزرسانی وب سایت و اجزای آن را از اولویت های اصلی خود قرار دهید و همین حالا سایت خود را بروز کنید.
2. یک گواهی SSL اضافه کنید (فعال کردن SSL)
یکی از راههای افزایش امنیت سایت استفاده از url امن است، برای ایمن نگه داشتن وب سایت خود ، به یک URL امن نیاز دارید. اگر بازدید کنندگان سایت شما پیشنهاد ارسال اطلاعات خصوصی خود را دارند، برای ارائه آن به HTTPS نیاز دارید.
HTTPS چیست؟
HTTPS مخفف Hypertext Transfer Protocol Secure پروتكلی است كه برای تأمین امنیت و افزایش امنیت سایت از طریق اینترنت استفاده می شود. برای اینکه بتوانید یک اتصال آنلاین ایمن ایجاد کنید، وب سایت شما همچنین به یک گواهی SSL نیاز دارد. اگر وب سایت شما از بازدیدکنندگان درخواست ثبت اطلاعات، ثبت نام و یا انجام هر نوع معامله ای را دارد باید اتصال خود را رمزگذاری کنید.
SSL چیست؟
SSL مخفف Secure Sockets Layer یکی دیگر از پروتکل های ضروری جهت افزایش امنیت سایت است. SSL اطلاعات شخصی بازدید کننده را بین وب سایت و پایگاه داده شما در حین انتقال رمزگذاری می کند تا از خواندن آن توسط سودجویان جلوگیری کند.
SSL همچنین توانایی دسترسی به داده ها را از افراد فاقد اختیار مناسب محروم می کند. GlobalSign نمونه ای از گواهینامه SSL است که با اکثر وب سایت ها کار می کند. توجه داشته باشید که استفاده از SSL موجب افزایش رتبه سئو شما نیز خواهد شد زیرا افزایش امنیت سایت یکی از مهمترین فاکتور های بهینه سازی سئو است.
3. گذرواژه هوشمند را انتخاب کنید
با وجود بسیاری از وب سایت ها، پایگاه های داده و برنامه هایی که به رمز عبور احتیاج دارند، به خاطر سپردن گذرواژه تمامی بخش های مدیریتی دشوار بوده و در نهایت بسیاری از افراد برای به خاطر سپردن اطلاعات ورود به سیستم، از رمز عبور مشابه در همه مکان ها استفاده می کنند. اما این یک اشتباه امنیتی قابل توجه است.
شما به جهت افزایش امنیت سایت خود نیاز است تا برای هر بخش ورود، یک رمز عبور منحصر به فرد ایجاد کنید. با رمزهای عبور پیچیده ، تصادفی و دشوار سایت خود را ایمن کرده و سپس گذرواژه ها را خارج از فهرست وب سایت خود ذخیره کنید.
به عنوان مثال ، شما ممکن است از یک مخلوط 14 رقمی از حروف و اعداد به عنوان رمز عبور استفاده کنید. سپس می توانید رمزعبور (ها) را در یک فایل آفلاین، یک تلفن هوشمند دیگر ذخیره کنید. همچنین از استفاده از هرگونه اطلاعات شخصی در داخل رمز عبور خود خودداری کنید. از تولد یا نام حیوان خانگی خود استفاده نکنید.
سعی کنید گذرواژه شما غیر قابل حدس زدن باشد، متاسفانه در بسیاری از موارد با وب سایت هایی استفاده کرده ایم که از گذرواژه هایی چون sitename123456 استفاده کرده بودند که این یک تهدید جدی برای امنیت سایت است.
نکته بعدی به جهت افزایش امنیت سایت تغییر گذرواژه در فاصله زمانی کم است، شما به جهت بالا بردن امنیت سایت خود باید گذرواژه های خود را حداکثر پس از 2 ماه تغییر دهید. سعی کنید رمز ورود شما باید ترکیبی از اعداد و علائم باشد و حروف بزرگ و کوچک باشد.
4. از هاست و شرکت میزبانی امن استفاده کنید
نام دامنه وب سایت خود را به عنوان یک آدرس خیابان در نظر بگیرید. اکنون، میزبان وب را به عنوان “املاک و مستغلات” در نظر بگیرید که وب سایت شما به صورت آنلاین وجود دارد. همانطور که درباره زمینی برای ساختن خانه تحقیق می کنید، باید میزبانان وب را بررسی کنید تا مورد مناسب خود را پیدا کنید.
بسیاری از میزبان ها ویژگی های امنیتی سرور را ارائه می دهند که از داده های وب سایت بارگذاری شده شما بهتر محافظت می کند. موارد خاصی وجود دارد که می توانید هنگام انتخاب میزبان بررسی کنید. استفاده از یک هاست خود یک قدم مهم به جهت افزایش امنیت سایت است. همچنین در صورت نیاز می توانید مقاله راهنمای جامع انتخاب هاست را مطالعه نمایید، در این مقاله مهمترین ویژگی هایی که یک هاست مناسب باید داشته باشید را به شما نشان می دهیم.
5. بررسی دسترسی کاربران و مدیران سایت
اگر شما صاحب یک سایت بزرگ باشید برای مدیریت بهتر نیاز دارید به مدیریت گروهی سایت خواهید داشت، متاسفانه ممکن است امنیت سایت به آن اندازه که برای شما مهم است برای سایر کاربران با دسترسی سطح بالا و یا مدیران دیگر مهم نباشد. کارمندان شما هنگام ورود به سیستم به امنیت وب سایت فکر نمی کنند و تمرکز آنها به وظیفه ای است که به عهده دارند.
اگر کارمندان شما اشتباهی مرتکب شوند یا از موضوعی چشم پوشی کنند، این امر می تواند منجر به یک مسئله امنیتی مهم شود. قبل از استخدام مدیر بهتر است که نکات امنیتی و قوانین سایت را به آنها آموزش دهید و آنها را مجاب به استفاده از گذرواژه های قدرتمند کنید.
قبل از دسترسی به وب سایت برای کارمندان خود بسیار مهم است. بفهمید آیا آنها تجربه استفاده از CMS شما را دارند یا نه و می دانند برای جلوگیری از نقض امنیت باید به دنبال چه چیزی باشند. توجه داشته باشید که افزایش امنیت سایت وظیفه شما بوده نه کارمندان شما! پس بهتر است قبل از ایجاد دسترسی مدیریتی تمامی نکات امنیتی را برای کارمندان خود توضیح دهید.
6. تنظیمات پیش فرض CMS خود را تغییر دهید
غالبا حملات علیه وب سایت ها به صورت کاملا خودکار انجام می گیرد، دلیلی این کار کاملا واضح است، زیرا بسیاری از کاربران از CMS های عمومی با تنظیمات پیشفرض استفاده می کنند. لازم است شما پس از انتخاب CMS، بلافاصله تنظیمات پیش فرض را تغییر دهید، این تغییرات کمک می کند تا از وقوع تعداد زیادی از حملات جلوگیری شود و یکی از اقدامات مهم افزایش امنیت سایت است.
تنظیمات CMS می تواند شامل تنظیم نظرات، قابلیت مشاهده کاربر و مجوزها و دسترسی کاربران باشد. یک مثال عالی برای تغییر تنظیمات پیش فرض که باید ایجاد کنید ، “مجوزهای پرونده” است. می توانید مجوزها را تغییر دهید تا مشخص کنید چه کسی می تواند برای یک پرونده چه کاری انجام دهد.
هر پرونده دارای سه مجوز و یک عدد است که نشان دهنده هر اجازه است:
Read (4): مشاهده محتویات فایل.
Write (2): ویرایش محتویات پرونده.
Execute (1): اجرای پرونده یا اسکریپت.
7. از وب سایت خود پشتیبان تهیه کنید
تهیه نسخه پشتیبان از وب سایت همیشه از مهم ترین مباحث در حفظ امنیت سایت و افزایش امنیت سایت بوده، به این دلیل که ممکن است سایت شما به هر دلیلی غیر فعال شود و یا فایل های شما از دسترس خارج شوند. در صورتی که شما یک نسخه پشتیبان از سایت خود تهیه کرده باشید دیگر نگران از دست دادن اطلاعات و محتوای خود نخواهید بود.
تهیه بکاپ از سایت از جمله ساده ترین راه های افزایش امنیت سایت بوده که در واقع یکی از مفیدترین موارد است. در نظر داشته باشید، همانگونه که ممکن است رایانه شخصی شما با یک اتصالی برق ساده و یا هر تداخلی اطلاعات خود را از دست دهد سرویس میزبانی شما نیز ممکن است اطلاعات خود را از دست بدهد.
پس لازم است که شما علاوه بر استفاده از یک هاستینگ مناسب، به صورت هفتگی و ماهانه از سایت خود پشتیبان گیری کنید.
8. فایلهای پیکربندی وب سرور خود را بشناسید
با پرونده های پیکربندی وب سرور خود آشنا شوید. می توانید آنها را در فهرست اصلی هاست پیدا کنید. پرونده های پیکربندی وب سرور به شما امکان می دهد قوانین سرور را مدیریت کنید. این شامل دستورالعمل هایی برای بهبود و افزایش امنیت سایت شما خواهد بود. اگر به فکر افزایش امنیت سایت هستید باید با این موارد نیز آشنا باشید. انواع مختلفی از پرونده ها با هر سرور وجود دارد:
وب سرورهای Apache از پرونده .htaccess استفاده می کنند
سرورهای Nginx از nginx.conf استفاده می کنند
سرورهای IIS مایکروسافت از web.config استفاده می کنند
اگر نمی دانید که از کدام وب سرور استفاده می کنید می توانید از هاستینگ خود بپرسید و یا برای بررسی وب سایت خود از یک اسکنر وب سایت مانند Sitecheck استفاده کنید. این سایت نرم افزارهای مخرب شناخته شده، ویروس ها، وضعیت لیست سیاه، خطاهای وب سایت و موارد دیگر را اسکن می کند. هرچه اطلاعات بیشتری در مورد وضعیت فعلی امنیت وب سایت خود داشته باشید کمک بیشتری به افزایش امنیت سایت شما خواهد کرد.