اقتصادیکسب و کار ایرانی

نبشی آلومینیوم کجا به کار می‌رود؟

نبشی آلومینیومی، خواص و کاربردها

نبشی آلومینیومی چیست؟ شاید از اسم آن به این نتیجه برسید که نبشی آلومینیومی، کاربرد زیادی ندارد، اما اگر بار دیگر که در خیابان مشغول قدم زدن هستید به ساختمان‌هایی که دارای نمای کامپوزیت یا سایر نماهای مدرن هستند دقت کنید؛ یا پشت ویترین یک فروشگاه آکواریوم بایستید، به تنوع کاربردهای انواع نبشی آلومینیومی پی می‌برید. در این مقاله علاوه بر آشنایی بیشتر با این نوع نبشی و کاربردهای آن، به وزن نبشی آلومینیومی نیز پرداخته شده است. جهت اطلاع از قیمت آهن آلات، تیرآهن 30 و قیمت ورق گالوانیزه می توانید به سایت هایپر آهن مراجعه نموده و یا با کارشناسان ما تماس بگیرید.

نبشی یک مقطع مهم و کاربردی در صنعت ساختمان سازی و صنایع دیگر است. نبشی‌ ها کاربرد گسترده‌ای در ساخت سازه‌ های فلزی و قالب‌ ها دارد. نبشی نوعی پروفیل باز می‌باشد که به دو صورت منفرد و ترکیبی در ساخت سازه‌ ها کاربرد دارد. کاربرد انواع نبشی وابسته به جنس و آلیاژ نبشی است. یکی از نبشی‌ های پرکاربرد در انواع نبشی، نبشی آلومینیومی می‌باشد. این محصول از قالب‌ های آلومینیوم ساخته می‌شود.

این محصول در کارهایی که نیاز به قدرت مضاعف دارد، مورد استفاده قرار می‌ گیرد. آلومینیوم یکی از آلیاژهای پرکاربرد برای ساخت مقاطع فولادی و پروفیل است.آلومینیوم فلزی نرم و چکش خوار است که مقاومت بالایی دارد و خاصیت‌ های خاصی مانند استحکام بالا، مقاومت در برابر خوردگی و شکل پذیری دارند. این محصول با توجه به ابعاد ورق گالوانیزه ذوزنقه ای؛ برای ساخت سازه‌ های مخابرات و پل‌ ها کاربرد گسترده‌ ای دارد. تنوع گسترده‌ انواع نبشی آلومینیوم، دلیل استفاده‌ زیاد این محصول در صنایع مختلف شده است.

جدول مشخصات این محصول

مشخصات و ابعاد نبشی های آلومینیوم موجود در بازار به صورت زیر است:

سایز         ضخامت (میلیمتر)  ابعاد (میلیمتر)         وزن (کیلوگرم)

۳۰           ۲             ۷۰۰۰*۶۰۰۰        ۲

۴۰           ۲             ۷۰۰۰*۶۰۰۰        ۲

۴۰           ۲             ۷۰۰۰*۶۰۰۰        ۴

۵۰           ۳             ۷۰۰۰*۶۰۰۰        ۵

۵۰           ۴             ۷۰۰۰*۶۰۰۰        ۶

۶۰           ۳             ۷۰۰۰*۶۰۰۰        ۶

انواع این محصول

نبشی آلومینیوم، دارای تنوع بالایی است. این محصول بر اساس اندازه، ابعاد، رنگ، کیفیت مواد و غیره انواع و کاربرد مختلفی دارد. یکی از انواع نبشی، نبشی آنادایز است که به توضیح مختصر آن می‌ پردازیم.

نبشی آنادایز یا آبکاری‌شده

آنادایز کردن، به نوعی فرآیند می گویند که در آن، لایه اکسیدی را تا چند برابر ضخیم می‌ کند. با انجام این فرآیند، تمام سطح آلومینیوم، در برابر خوردگی و سایش مقاوم می‌شود. در این فرآیند، جریان مستقیم برق از مایع الکترولیت می‌گذرد و لایه‌ی نازکی از اکسید روی سطح آلومینیوم کشیده می‌شود.

ویژگی‌های نبشی آلومینیوم

نبشی ها دارای خواص و مزیت هایی هستند که باعث شده در جوامع امروزی بسیار به چشم دیده شود که ما این را لازم دانستیم تا در اطلاعاتی جامع در مورد مزیت های نبشی آلومینیومی اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم:

  • نبشی آلومینیومی، ضخامت کم و استحکام گسترده‌ ای دارد.
  • این نوع نبشی، کمک می‌کند تا لبه‌ ها تقویت شود و از خوردگی لبه‌ ها جلوگیری کند.
  • نبشی‌ های آلومینیومی، وزن پایینی دارد. در نتیجه حمل آن‌ ها آسان است.
  • این نوع نبشی، خاصیت غیر مغناطیسی دارد.
  • نبشی آلومینیوم، قابلیت جوش پذیری و سوراخ کاری منحصر به فردی دارد و برای اتصالات جوشی مناسب است.
  • نبشی آلومینیوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی  و پوسیدگی مقاومت دارد.
  • نبشی آلومینیوم قابلیت بازیافت مجدد را دارا می‌ باشد.

کاربردهای نبشی آلومینیومی

با توجه به ویژگی هایی که در بالا گفته شد، استفاده از نبشی آلومینیوم در صنایع ساختمانی و عمرانی بسیار رایج است که به چند مورد از آن ها اشاره کرده ایم:

  • این محصول در خطوط انتقال برق، انواع سازه‌ها، حمل و نقل مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • این محصول برای ساخت پل‌ های شهری کاربرد دارد.
  • از این محصول در صنایع هوایی و دریایی برای ساخت هواپیما، اسکله، کشتی و غیره استفاده می‌شود.

فرآیند تولید و برش نبشی آلومینیوم

نبشی‌ های آلومینیوم بر اساس فرآیند تولید آن ها به دو نوع پرسی و فابریک تقسیم می‌شوند.

روش تولید پرسی

 در این روش نبشی در همان ابتدا، شکل نبشی آماده نیست و باید به آن فرم داد. نبشی پرسی کیفیت پایین‌ تری نسبت به نبشی فابریک دارد. ابتدا ورق‌ های رول شده را برش می‌دهند و سپس به وسیله‌ پرس آن‌ ها را به شکل نبشی در می‌آورند. برای تولید نبشی به روش پرسی، هیچ گونه درزی روی آن به وجود نمی‌ آید.

روش تولید فابریک

در این روش ابتدا شمش فولادی را به طول و مقطع مشخص برش می‌ دهند و درون کوره می‌ ریزند و آن را تا یک دمای مشخص حرارت می‌ دهند. سپس شمش‌ ها را از قفسه‌ های مختلف عبور می‌دهند تا به اندازه‌ مورد نظر برسند.

قیمت

قیمت اکثر محصولات فلزی به طور خاص نبشی آلومینومی به فرآیند تولید، کیفیت ساخت و قیمت مواد اولیه آن دارد. همچنین کارخانه های مختلفی در تولید این نوع نبشی فعالیت دارند که قیمت های هر کدام بسته به مواردی که در بالا ذکر شد وابسته است. همانطور که در این مطلب گفته شد، نبشی آلومینیوم نوعی از نبشی می باشد که از جنس فلز آلومینیوم می باشد. نبشی نوعی پروفیل باز می‌باشد که به دو صورت منفرد و ترکیبی در ساخت سازه‌ ها کاربرد دارد. کاربرد انواع نبشی وابسته به جنس و آلیاژ نبشی است و در کارهایی که نیاز به قدرت بالایی دارد، مورد استفاده قرار می‌ گیرد که نبشی آلومینوم را به یکی از پرکاربردترین نبشی ها شناخته می شود.

انواع نبشی‌های آلومینیوم

نبشی‌ها دارای انواع مختلفی هستند و از نظر روش تولید به دو دسته‌ی فابریک و پرسی تبدیل می‌شوند. پروفیل نبشی آلومینیوم نیز با استفاده از این دو روش تولید می‌شود. در مورد روش‌های تولید نبشی به صورت فابریک و پرسی در مقالات قبل به تفصیل توضیح داده شده است. در این‌ بررسی تنها به توضیح دسته‌بندی نبشی‌های آلومینیومی از نظر ظاهر و همچنین از نظر میزان کیفیت می‌پردازیم.

انواع این نوع نبشی از نظر ظاهر

نبشی‌های آلومینیومی از نظر شکل ظاهری به دو دسته تقسیم می‌شوند. روش تولید این دو نوع تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. وجه تمایز اصلی این دو نبشی، مربوط به آلیاژ به کار رفته در آن‌ها است.

نبشی آلومینیومی لچکی دار

این نوع از نبشی همانند نبشی ساده با استفاده از روش ریخته‌گری و اکستروژن تولید می‌شود. در واقع تفاوت این نبشی‌ها در نوع آلیاژ به کار رفته، پرداخت و سختی کاربرد آن‌ها است. ضخامت این نوع از نبشی دیواره‌دار، کمتر از نوع ساده است. این نبشی همچنین دارای دو دیواره در کنار بال‌ها است که جهت مقابله با مشکلات احتمالی، هنگام اتصال دو نبشی به کار رفته است.

نبشی آلومینیومی ساده

طبق بررسی‌های به عمل آمده، از نبشی ساده جهت اتصال دو تیر که در حالت افقی قرار دارند، استفاده می‌شود. از آن‌جایی که نبشی آلومینیومی لچکی‌دار، دارای استحکام کمتری نسبت به نبشی ساده است؛ استفاده از آن جهت انجام کارهای کاربردی توصیه نمی‌شود.

انواع نبشی آلومینیوم بر اساس نوع کیفیت آن‌ها

نبشی‌های آلومینیومی از نظر میزان کیفیتی که دارند به دو دسته‌ی خام و آنادایز شده تقسیم می‌شوند. نبشی خام، همان نبشی آلومینیوم است که بر اساس روش موردنظر تولید می‌شود. در زیر توضیح مختصری در مورد نبشی‌های آلومینیوم آبکاری یا آنادایز شده می‌دهیم.

نبشی آلومینیومی آبکاری شده

فرایند آنادایز نوعی روش برای ایجاد لایه‌ای اکسید، روی فلز موردنظر است. لایه‌ی اکسید در این فرایند، چند برابر اکسید معمولی است. با استفاده از فرایند آبکاری، همه‌ی سطح نبشی آلومینیومی پوشش داده می‌شود و از این طريق می‌توان استحکام آن‌را در برابر خوردگی و پوسیدگی افزایش داد. در فرایند آنادایز یا آبکاری، با عبور جریان برق از یک محلول الکترولیت، آلومینیوم نقش آند و فلز دیگر نقش کاتد را بر عهده دارد. در این صورت لایه‌ای اکسید روی سطح آلومینیوم را می‌پوشاند. ضخامت این لایه به عوامل مختلفی بستگی دارد.

کاربردهای نبشی آلومینیوم

همان‌طور که گفته شد، پروفیل نبشی آلومینیوم دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی است. این ویژگی‌ها باعث شده است که از این نبشی در کاربردهای متنوعی استفاده شود.

  • از کاربردهای رایج نبشی‌های آلومینیوم، استفاده از آن‌ها در ساختمان‌سازی است که به منظور اتصال تیرآهن‌ها به سازه به کار می‌رود.
  • از مهم‌ترین کاربردهای این نبشی که در مطالب بالا هم به آن اشاره شد، استفاده در دکل‌های مخابراتی و برقی است.
  • استفاده در صنایع هواپیماسازی و دریانوردی جهت ساخت هواپیما، کشتی، اسکله و…
  • استفاده در مصارف کابینت‌سازی
  • جهت اتصال گوشه‌های سردخانه‌های صنعتی
  • در مصارف ساختمان‌سازی و شهرسازی، جهت اتصال ستون به پل‌ها
  • جهت جلوگیری از ایجاد ترک در لبه‌های سازه‌ها
  • استفاده جهت مهار کردن انواع دیوار و خرپا

روش‌های برش‌کاری نبشی

روش‌های برش‌کاری نبشی زیاد است و می‌توان از دستگاه‌ها و متریال‌های زیادی برای این کار استفاده کرد. در ادامه با ابزارهایی که می‌توان به‌واسطه استفاده از آن نبشی را با سرعت بیشتری برید اشاره خواهیم کرد.

اره کاری دیسکی نبشی‌ها

یکی از این دستگاه‌ها ارده دیسکی است که تحت لیسانس برندهای مختلفی در بازار ایران موجود بوده و یکی از پرکاربردترین ابزارها در صنعت است. همین‌طور می‌توان با استفاده از آن فلز، چوب و سیمان را برش داد و این تیغه که در دستگاه استفاده می‌شود بسته به نوع برش ممکن است تعویض گردد. ضمن این که اره دیسکی اره گرد برنخواهد بود. دارای بخش‌های مختلفی است از جمله موتور، دسته کنترل، صفحه اصلی اره و نگه‌دارنده تیغ.

ضمن این که در هنگام خرید این دستگاه باید چند مسئله مهم را به یاد داشته باشید. وزن ابزار و مدل تیغه از جمله اصلی‌ترین فاکتورهایی هستند که می‌توانند در کارکرد آن تأثیرگذار باشند. علاوه‌برآن بهتر است که این اره را با گارانتی و ضمانت تهیه کنید و حتماً به سراغ مدل‌هایی بروید که امکان برش نبشی را نیز دارند.

اره کاری نواری برای برش نبشی

دستگاه بعدی که به‌عنوان یکی از روش‌های برش‌کاری نبشی از آن یاد می‌شود اه نواری خواهد بود. این دستگاه معمولاً به شکل افقی و عمودی طراحی می‌شوند و می‌توان از آن برای کارهای مختلف نظیر بریدن چوب و فلزات استفاده کرد. ضمن این که می‌توانید این اره را در حین استفاده کج کنید و زاویه برش را تغییر دهید. این اره‌ها باریک‌تر هستند و این سبب می‌شوند که کار با آن‌ها در زمان کم‌تری انجام شود. ضمن این که برش آن‌ها فوق‌العاده سریع است و نرخ هزینه در هر برش به‌مراتب از دیگر مدل‌ها پایین‌تر است. البته که در مدل‌های تیغه اره تک فلزی و دوفلزی در بازار یافت می‌شود.

درصورتی‌که قصد انتخاب تیغه آن را برای برش دارید به طول عرض و دندانه آن دقت کنید. البته جنس موردنظر که قصد انجام برش روی آن را دارید نیز روی این مسئله تأثیر بسزایی خواهد داشت. مدل تک فلزی آن معمولاً برای انجام برش‌هایی با ساختار فلز مناسب نیست و بهتر است به سراغ اره دوفلزی بروید که از فولاد نرم فنری و منعطف و دندانه آن از مدل تند بر اچ اس اس طراحی شده است. این دستگاه دارای بخش‌های الکتروموتور، حفاظتی، فلکه، صفحه، گونیا است. مزایای آن سرعت بالا، دقت فوق‌العاده، قابلیت برش انواع نبشی و قابلیت حمل‌ونقل می‌باشد. همین‌طور طرز استفاده از این دستگاه بسیار ساده است.

دکمه بازگشت به بالا