چرا موسیقی در این حد روی ما تأثیر میگذارد؟
با مطالعهی این ۲۰ حقیقت دربارهی چگونگی تاثیر موسیقی بر عملکرد مغز، مبهوت و شگفتزده خواهید شد. موقع شنیدن موسیقی حس و حالتان خوب میشود و احساس آرامش میکنید؟ برای لحظهای احساس میکنید از تمام مشکلات زندگی رها شدهاید؟ اگر عاشق شنیدن موسیقی هستید، پس شما هم از جرگهی خواص هستید. با ورود به سایت trackmelody.com به راحتی میتوانید هر آهنگی را دانلود و یا بصورت آنلاین گوش دهید . پژوهشهای جدید نشان میدهد شنیدن موسیقی سلامت ذهنی را بهبود بخشیده و سلامت جسم را بهطرز عجیب و حیرتانگیزی تقویت میکند. مغز انسان دارای عملکرد بسیار پیچیدهای است که در بسیاری موارد حتی خود ما نیز قادر به درک آن نیستیم.
چرا موسیقی در این حد روی ما ثاثیر می گذارد ؟
محققان پس از بررسی تحقیقات وسیع و فراوان، موفق به کشف تاثیر عمیق موسیقی بر کارکرد این عضو حیاتی بدن انسان شدهاند. در هنگام گوش دادن به موسیقی، در اثر آزاد شدن هورمون دوپامین توسط مغز، لرزهای را در سرتاسر بدن خود حس میکنید. در واقع این لرزه درست در لحظهی اوج آهنگ اتفاق میافتد. دوپامین هورمونی است که در صورت احساس سرخوشی و لذت در بدن شما ترشح شده و به صورت کاملا مستقیم با جنب و جوش و هیجانهای شما در ارتباط است. در این تحقیقات همچنین مشخص شد که چرا موسیقی نقش بسیار مهم و حیاتی را در تمام مناسبتهای احساسی و هیجانی انسانها از بدو آفرینش ایفا کرده است.
فعالیتهای بسیار محدودی وجود دارند که باعث میشوند تمام بخشهای مغز فعال شوند و شنیدن موسیقی یکی از این فعالیتها بهشمار میرود. یک گروه تحقیقاتی با استفاده از روش تصویرسازی رزونانس مغناطیستی کارکردی (FMRI)، عملکرد مغز یک گروه نمونه را در حال گوش دادن به موسیقی ثبت کرد. FMRI نوعی تصویربرداری است که تصاویری متناوب از مغز در حال فعالیت و سپس در حال استراحت را ثبت کرده و سپس این تصاویر را از یکدیگر بطور دیجیتالی تفریق میکند که حاصل این پردازش، عملکرد مغز در اثر تغییرات جریان خونی را از لحاظ فیزیولوژیکی نشان میدهد. یافتهها حاکی از این بود که شنیدن موسیقی باعث فعال شدن مناطق شنیداری و به کار گرفتن حجم عظیمی از شبکههای عصبی در مغز میشود.
نواختن موسیقی در دورههای منظم و بهطور مرتب، ساختار مغزی شما را تغییر خواهد داد. انعطافپذیری مغزی که انعطافپذیری عصبی نیز نامیده میشود، به معنای توانایی مغز برای تغییر در هر سنی است. این تغییر میتواند در جهت بهتر و یا بدتر شدن مغز باشد. همانگونه که تصور میکنید این انعطافپذیری نقش بسیار مهمی در پیشرفت و یا زوال مغز و نیز در شکلدهی شخصیتهای متمایز ما دارد. تحقیقات نشان دادهاند هنگامی که در حال یادگیری و یا نواختن موسیقی هستید، سطح کورتکس در نوازندگان حرفهای در بالاترین حد ممکن، در نوازندگان مبتدی در حد متوسط و در افراد عادی به نسبت سایرین در پایینترین حد خود قرار خواهد داشت. (کورتکس مادهی خاکستری رنگ پوشانندهی سطح مغز است که رابطهی مستقیمی با هوش و تواناییهای ذهنی افراد دارد .
واکنش مغز در لحظهی شنیدن موسیقی همانند واکنشی است که در هنگام غذا خوردن از خود نشان میدهد. در واقع موسیقی شما را شادتر میکند. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، دوپامین هورمون شیمیایی است که در مغز ترشح میشود. این مادهی شیمیایی رابطهی مستقیمی با احساس رضایت یا حالت سرخوشی دارد. احساس رضایتی که از اعتیاد، روابط عاطفی و حتی غذا خوردن حاصل میشود و دوپامین دقیقا همان هورمونی است که باعث لذت فرد از انجام این اعمال خواهد شد. تحقیقی که در رابطه با استفاده از ابزار موسیقی بر روی افراد انجام شده نشان میدهد که فعالیتهای مغزی افراد در لحظهی شنیدن موسیقی دقیقا همانند فعالیت مغزی در هنگام میل کردن غذای مورد علاقهی آن فرد است.
گوش دادن به موسیقی در هنگام ورزش میتواند تا حد قابل توجهی در بهبود سطح عملکرد شما تاثیرگذار باشد. تحقیقات سالهای اخیر بهخوبی نشان داده است برای بعضی از ورزشکاران و خیلی از آنهایی که میدوند، پیادهروی تند میکنند یا به هر شکلی ورزش میکنند، موسیقی یک ضرورت است و نه یک چیز اضافه و فانتزی! در ۱۰ سال گذشته تحقیقات زیادی روی نقش موسیقی در ورزش صورت گرفته و به روشنی معلوم گردیده که چرا برای خیلی از افراد ورزش کردن بدون موزیک تقریبا غیر ممکن است. موسیقی میتواند هنگام فعالیت ورزشی، حالت ذهن و بدن را تغییر دهد، حواس را از درد و خستگی پرت کرده، روحیه را تقویت کند، استقامت را بالا برده و حتی عملکرد متابولیسمی را افزایش دهد. شاید بتوان گفت که موسیقی نوعی داروی قانونی و مجاز برای دوپینگ در ورزش است!
علت علاقهی شما به یک آهنگ خاص به احتمال زیاد رابطهی احساسی قوی است که با متن آن آهنگ پیدا کردهاید. علاقهی ما به یک آهنگ و انتخاب آن آهنگ به عنوان قطعهی مورد علاقه و ترانهای که حاضریم بارها و بارها به آن گوش کنیم، میتواند محتوای آن آهنگ و رابطهی احساسی و خاطرهای باشد که با آن داشته و داریم. هرچند بسیاری از مردم ترانهی مورد علاقهی خود را با انتشار قطعههای جدید در بازار عوض میکنند اما ثابت شده که ترانههایی که به مدت طولانی جزو لیست مورد علاقهی ما قرار دارند، ضرورتا خاطرهای را در ذهن ما زنده کرده و یا متن آنها رابطهی مستقیمی با اتفاقات احساسی زندگی ما داشته است.
ضربان قلب شما متناسب با موسیقی که به آن گوش میدهید تغییر خواهد کرد. موسیقی میتواند ضربان قلب، فشار خون و حتی تنفس شما را تنظیم کند. در تحقیقی با مشارکت ۲۴ نفر داوطلب مشخص شد که افرادی که برای مدتی به نواختن یک ساز پرداختهاند و یا حتی به طور مداوم به موسیقی گوش فرا میدهند در مقایسه با افراد عادی، مشخصا توانایی بیشتری در تشخیص اصوات متفاوت حتی به هنگام تماشای فیلم به زبانهای دیگر دارند. نتایج غیرمنتظرهی این مطالعه نشان داد آواهای مختلف سبب تغییرات در سیستم قلبی عروقی و ساقهی مغز این افراد شده و همچنین کنترل برخی رفتارهای غیرارادی از جمله تنفس و ضربان قلب را بر عهده خواهد داشت.
اثر موسیقی ملایم در کاهش استرس همانند عملکرد یک جلسه ماساژ عالی است و سلامت را بهبود میبخشد. گوش دادن به آهنگی که از آن لذت میبرید سطح هورمون کورتیزول را در بدن کاهش داده و در نتیجه سطح استرس را در بدنتان به شدت پایین میآورد. اشاره به این نکته به این دلیل حائز اهمیت فراوانی است که استرس عامل ۶۰٪ از تمام بیماریها و امراض شناخته شده است. پس به شما توصیه میکنیم برای حفظ سلامت و آرامش خود در طول روز رادیو را روشن کنید، همراه آن آواز بخوانید و یا حتی با ضربآهنگ آن پای خود را به زمین بکوبید.
گوش دادن به موسیقی شاد یا غمگین میتواند تا حد زیادی بر چگونگی دید شما از محیط و نوع درک شما از دنیای اطرافتان تاثیرگذار باشد. وقتی میگوییم یک قطعهی موسیقی شاد یا غمگین است فقط به این دلیل نیست که موسیقی احساس خاصی در ما بهوجود میآورد، بلکه مغز ما بهشکل متفاوتی به موسیقی شاد و غمگین واکنش نشان میدهد. مغز ما بهطور دائم در حال مقایسهی اطلاعات دریافت شده از طریق حس بینایی با واقعیتهایی است که از دنیای اطراف بر اساس دانستهها و تجربیات انتظار داریم. در نهایت، نتیجهی نهایی ذهن ما همان چیزی است که از دنیای واقعی دریافت و درک نمودهایم. بنابراین، آهنگهای شاد که باعث بالا رفتن روحیه و احساس شادی در شما میشوند، بهطور کاملا واضح تاثیر مستقیمی بر درک شما از دنیای اطراف خواهند داشت.
هی اون آهنگی که ازش متنفری رو یادته؟ میخوام تمام روز اونو تو مغزت تکرار کنم . کرم گوش؛ میهمانی از جنس صدا یا اعتیاد صوتی. کرم گوش به قسمتی از قطعهی موسیقی، بخشی از ملودی یا حتی یک قافیه از شعر گفته میشود که به ذهن فرد چسبیده و بهصورت پیاپی و ناخواسته در ذهن تکرار میشود. کرم گوش در واقع یک تصویرپردازی موزیکال غیرارادی است. یک لوپ ۱۵ تا ۲۰ ثانیهای از یک قطعه موسیقی که میتواند برای چند دقیقه، چند ساعت یا حتی روزها در مغز دوام بیاورد. این اتفاق ناخودآگاه ذهنی، بهدلیل وجود قطعات موسیقی فعال در حافظهی کوتاه مدت ما رخ میدهد. به بیان دیگر، مغز هنوز در حال اجرای این قسمت از آهنگ است، در حالیکه مدتها از اتمام آن گذشته.
در خوابیدن مشکل دارید؟ موسیقی کلاسیک کمک میکند راحتتر و بهتر بخوابید. تحقیقات نشان داده است که بیش از ۳۰٪ آمریکاییها از بیخوابی مزمن رنج میبرند. در پژوهشی که در این کشور انجام شد محققان مشاهده کردند که افرادی که ۴۵ دقیقه پیش از خوابیدن به موسیقی کلاسیک آرامشبخش گوش میدهند بهطور قابل ملاحظهای بهتر از افراد عادی میخوابند. پس اگر در خوابیدن مشکل دارید به شما توصیه میکنیم پیش از رفتن به رختخواب، شنیدن قطعاتی از باخ یا موتزارت را در برنامه خود بگنجانید . اضافه وزن دارید؟ موسیقی کمک میکند کمتر بخورید. بر اساس نتایج حاصل از پژوهشهای انجام شده در دانشگاه فنآوری جورجیا، استفاده از نور ملایم و صدای موسیقی آرامشبخش در هنگام غذا خوردن باعث میشود شما کالری کمتری استفاده کرده و لذت بیشتری نیز از غذای خود ببرید
موسیقی ملایم باعث میشود شما آرامتر غذا بخورید و به این دلیل که مغز حدود ۲۰ دقیقه برای اعلام دریافت غذا زمان نیاز دارد در نهایت شما غذای کمتری را وارد معدهی خود خواهید کرد. پس اگر بهدنبال کاهش اشتها و بهدنبال آن کاهش وزن خود هستید، دفعهی بعد که برای صرف ناهار یا شام سر میز غذا نشستید، کم کردن نور محیط و گوش دادن به موسیقی ملایم را فراموش نکنید! . موسیقی باعث هضم بهتر و سریعتر غذا میشود. در واقع موسیقی بهطور مستقیم اثری بر دستگاه گوارش ندارد، اما استرش را کاهش میدهد، در نتیجه ترشح اسید معده کمتر خواهد شد و در نهایت عمل هضم، بهتر و راحتتر صورت خواهد گرفت. شنیدن موسیقی آرام و کلاسیک همچنین باعث میشود آرامتر نیز غذای خود را میل کرده و در نتیجه احتمال گرفتگی عضلات معده نیز کاهش پیدا خواهد کرد.