مروری بر لباس ورزشکاران ایرانی در یک سیر ۷۶ ساله
رژه رسمی ورزشکاران ایرانی در المپیک ۲۰۲۴ پاریس با لباس های جنجالی روز گذشته برگزار شد.
به گزارش سی وی نت، به نقل از سی وی نت، روز جمعه در مراسم افتتاحیه المپیک، کاروان ایران در رژه منحصر به فرد پاریسی ها حاضر شدند. همان طور که انتظار میرفت لباس های کاروان ایران در ذوق بینندگان و یا حتی خود ورزشکار می زد. لباس های این دوره چیزی شبیه به روپوش دکترها بود و کاربران فضای مجازی آن را سوژه خودشان کرده بودند. نکته جالب در این مورد این است که سران ورزش ایران با درس گرفتن از سال ۹۵ زودتر از موعد از لباس های کاروان رونمایی نکردند تا زیر فشار جو رسانه ها و مردم مجبور به تغییر آن نشوند و با هر شرکت و هر مدلی که می خواهند آن را بر تن ورزشکاران کشورمان کنند.
سال ۹۵ بعد از رونمایی از لباس کاروان ایرانی برای المپیک ریو، لباسهای طراحی شده سوژه رسانهها، کارشناسان و حتی افراد عادی شد که تخصصی در حیطه مد و لباس نداشتند. بعضی به شوخی و بعضی با تندترین لحن ممکن انتقاداتی را درباره لباس طراحی شده که خالی از هرگونه نماد ایرانی بود، مطرح میکردند. لباسی که با ترکیب رنگ سورمهای، آبی و نارنجی طراحی شده بود و نبودِ پشتوانه فکری و هنری قابل قبول برای طراحی آن بیش از هر چیز دیگری به چشم میآمددر این شرایط انتقادات به لباس طراحی شده آنقدر بالا گرفت که سرانجام لباس ورزشکاران برای المپیک ریو تغییر کرد و اعضای تیم با لباسهای دیگری عازم مسابقات شدند. تغییری که این نوید را میداد که احتمالا مسئولان برای سری بعد برگزاری مسابقات المپیک، دقت نظر بیشتری در موضوع طراحی لباس به خرج دهند و از صاحبنظران حوزه مشورت گیرند تا علاوه بر رعایت اصول اولیه این کار، بتوانند طرحی را نهایی کنند که بیانگر بخشی از فرهنگ ایرانی نیز باشد.
اما سه سال پس از این ماجرا مقرر شد، کمیته ملی المپیک ایران و کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور با همراهی طراحان برجسته، رویداد هنر و صنعت مد در طراحی لباس کاروان ورزشی ایران را برای حضور در المپیک تابستانی توکیو ۲۰۲۰ طراحی کنند که بر این اساس، فراخوانی برای طراحی لباس کاروان ایرانی حاضر در المپیک ۲۰۲۰ توکیو منتشر شد اما بعد از گذشت دو سال از زمان انتشار این فراخوان، بعد از رونمایی از لباس کاروان ایران برای المپیک توکیو ۲۰۲۱، مجددا موج انتقادهای گستردهای از سوی فعالان عرصه مد و لباس کشور و همچنین کاربران فضای مجازی نسبت به لباس انتخاب شده شکل گرفت اما با این وجود از لباس مذکور در رژه کاروان ایران در المپیک توکیو استفاده شد.
ماجرای انتقادات اما این بار متفاوت بود و بیشتر از سوی طراحانی که خود در فرآیند انتخاب حضور داشتند، مطرح شد. آنها با انتشار طراحیهای خود در فضای مجازی نسبت به فرآیند کار شورای انتخاب لباس کاروان ایرانی المپیک توکیو انتقاد کردند. نوک پیکان انتقادات مطرح شده نیز مباحثی همچون رعایت نکردن عدالت میان طراحان را به عنوان نقطه آغاز اتفاقات ناخوشایند انتخاب لباس کاروان ایران برای المپیک ۲۰۲۱ نشانه گرفته بود و موید این موضوع بود که امکان انتخاب طرحهای بهتری هم وجود داشته اما چنین نشده است!
با انتشار تصاویر در فاصله زمانی کوتاهی، لباس رژه رسمی ورزشکاران المپیک دستمایه شوخی و انتقاد کاربران شبکه ایکس (توییتر سابق) قرار گرفت. این اتفاقات و چالشهای تکراری اما در شرایطی رخ داده است که سایر کشورها پیش از آغاز مسابقات، تصاویر لباسهایی که بر اساس مبانی مختلف ملی خود طراحی کرده بودند را منتشر کردند. لباسهایی که تصاویر آنها نشان میدهد بر اساس یک طرح دقیق و با صبر و حوصله طراحی شدهاند تا علاوه بر حفظ اصول زیباییشناختی، بتوانند نشان دهنده بخشی از هویت، فرهنگ و تمدن آن کشور باشند.
کاروان ایران در المپیک لندن ۱۹۴۸
کاروان ایران در المپیک هلسینکی ۱۹۵۲
کاروان ایران در المپیک ملبورن ۱۹۵۶
کاروان ایران در المپیک رم ۱۹۶۰
کاروان ایران در المپیک توکیو ۱۹۶۴
کاروان ایران در المپیک مکزیکوسیتی ۱۹۶۸
کاروان ایران در المپیک مونیخ ۱۹۷۲
کاروان ایران در المپیک مونترال ۱۹۷۶
کاروان ایران در المپیک سئول ۱۹۸۸
المپیک ۱۹۹۲ بارسلونا
کاروان ایران در المپیک سیدنی۲۰۰۰
کاروان ایران در المپیک آتن۲۰۰۴
کاروان ایران در المپیک پکن۲۰۰۸
کاروان ایران در المپیک لندن۲۰۱۲
کاروان ایران در المپیک ریو۲۰۱۶
کاروان ایران در المپیک توکیو۲۰۲۰
کاروان ایران در المپیک پاریس۲۰۲۴
انتهای پیام