شرح وظایف تکنسین داروخانه چیست؟
تکنسین داروخانه چیست؟
آموزش تکنسین داروخانه در اصفهان به دلیل رونق این شغل بازار خوبی دارد. تکنسین داروخانه یا همان نسخه خوان فردی متخصص و آموزش دیده است که زیر نظر دکتر داروساز، امورات مربوط به داروخانه از قبیل پذیرش نسخه، تحویل دارو و تجهیزات پزشکی را به بیماران انجام میدهد. تکنسینهای داروسازی در بسیاری از زمینه ها (مدیریت داروها، آزمایشات بالینی و ساخت داروهای ترکیبی و …) تخصص دارند.
تکنسینهای داروخانه علاوه بر داروخانه ها و بیمارستانها در شرکتهای تولیدکننده دارو، شرکتهای بیمه شخص ثالث، شرکتهای تولید کننده نرم افزار داروخانه یا در مراکز دولتی و یا آموزشی مشغول به کار میباشند. همچنین در کشورهای پیشرفته خدماتی از قبیل مکالمه مستقیم با بیماران در جهت آگاهی از مصرف به موقع داروها انجام توسط این افراد انجام داده میشود. در سالهای اخیر اهمیت این شغل در شرکتهای داروسازی در حال افزایش میباشد.
چگونه تکنسین داروخانه شویم؟
کلاس تکنسین داروخانه در ایستگاه ، اولین مرحله در آموزش تکنسین داروخانه یادگیری نسخه خوانی و نسخه پیچیست.
متقاضی فعالیت پس از گذراندن دورههای آموزشی و دریافت گواهی و مدرک معتبر که از مراکز آموزشی مرتبط قابل اخذ میباشد به عنوان تکنسین داروخانه میتواند تقاضای فعالیت در این بازار کار را داشته باشد.
پس از خواندن نسخه و ثبت نسخ در نرمافزار داروخانه قبل از تحویل داروها به بیمار جهت کنترل نهایی آنها را تحویل مسئول فنی مینماید.
تکنسین داروخانه پس از اینکه مهارتهای لازم برای فعالیت در داروخانه را کسب میکند به عنوان دستیار داروساز شروع به فعالیت میکند.
توانمندی های شغلی تکنسین داروخانه و
- توانایی تشخیص عوامل موثر در کار
- توانایی آماده کردن محیط کار
- توانایی نسخه خوانی
- توانایی نسخه پیچی
- توانایی ساماندهی و نگهداری دارو در داروخانه و انبار دارویی
- توانایی به کارگیری اصول اخلاقی در داروخانه
- توانایی اجرای مقررات و قوانین و آئین نامه های شغلی
- توانایی معرفی و عرضه محصولات آرایشی و بهداشتی و ملزومات پزشکی
- توانایی ارائه گزارشهای کاری به مدیریت داروخانه
- توانایی انجام کمک های اولیه
- توانایی رعایت بهداشت فردی و عمومی
- توانایی پیشگیری از حوادث و صدمات احتمالی ناشی از کار
وظایف تکنسین داروخانه
دریافت نسخه (پذیرش)
بررسی اولیه نسخه از نظر موجودی: درگام اول تکنسین داروخانه نسخه را از بیمار دریافت کرده و از موجودی دارو اطمینان حاصل میکند. هچنین اطمینان از کامل بودن اطلاعات نسخ دستی و یا نسخ الکترونیک یکی دیگر از وظایف تکنسین داروخانه میباشد.
خواندن نسخه و تفسیر آن
در این مرحله فهم و تفسیر نسخه باید توسط کسی صورت گیرد که دارای تواناییهای زیر باشد:
- بتواند خط پزشک را بخواند.
- بتواند هر نوع اختصار نویسی تجویزکنندگان را تفسیر کند.
- بتواند تشخیص دهد دوز تجویزی براساس شرایط سن و جنس بیمار مناسب است.
- بتواند دوز صحیح مصرفی را محاسبه کند.
- بتواند تداخلات احتمالی دارو – دارو را تعیین کند. در داروخانه هایی که به صورت مکانیزه کار میکنند این کار توسط نرم افزار داروخانه انجام میگیرد.
در مواردی که نسخه خوانا نبوده و یا داروی تجویزی با معیارهای معمول نمی خواند، این مساله اول به مسئول فنی داروخانه گزارش شود.
زیرا گاه بر اساس نیاز ، مثلاً داروی هورمونی زنانه برای مرد تجویز شده یا همزمان دو داروی کم کاری و پرکاری تیروئید تجویز می شود و یا قرص لوامیزول را به منظور افزایش مقاومت بدن در برابر عفونتهای ویروسی به کار می برد. بازگو کردن تفسیر اشتباه بر روی نسخه می تواند باعث سلب اعتماد بیمار از پزشک و ایجاد مسائل قضایی و حقوقی برای داروخانه گردد. در چنین مواردی بهتر است توسط مسئول فنی با پزشک معالج تماس گرفته شده و رفع ابهام گردد.
بیماری با نسخه پزشک متخصص غدد مراجعه کرده، به علت خوانا نبودن نسخه و با توجه به توضیحی که بیمار می دهد( ناراحتی معده و لاغر شدن ) کمک نسخه پیچ ۳۰۰ عدد قرص مترونیدازول را برای تحویل به بیمار آمده می کند .
مسئول فنی در زمان ارائه توصیه متوجه موضوع شده و پس از تماس با پزشک معالج، داروی متی مازول تحویل می شود.
موارد گفته شده بالا در روند داروخانه سنتی مورد بحث میباشد. اخیرا با توجه به بخشنامه های شرکتهای بیمه (بیمه سلامت و تامین اجتماعی و …) مبنی بر ثبت نسخ الکترونیک بیمه سلامت و تامین اجتماعی این مشکل مرتفع گردیده است.
آماده نمودن داروهای نسخه
این مرحله مهمترین بخش در روند نسخه پیچی و کار تکنسین داروخانه است. در این مرحله در صورت ناخوانا بودن نسخه، اسامی مشابه دارویی ( مثل Acculate &Accutan ویا Ritodrine & Ritalin ) مد نظر داشته و دارویی تجویزی را در شکل ، قدرت واحد و تعداد درخواستی به بیمار تحویل داده میشود.
صحت انجام این مرحله، هم در زمان برداشتن دارو از قفسه و هم در زمان تحویل دارو به بیمار باید چک گردد و این امر تنها در صورت درک صحیح از مفاد نسخه و محاسبه دقیق کمیت مورد نظر امکانپذیر است.
در این مرحله تهیه برچسب، حتی قبل از آماده سازی داروی درخواستی، می تواند کمک زیادی به انجام صحیح روند تحویل دارو نماید. بیشتر نسخه پیچهای خوب، دارو را حداقل سه بار با مشخصات نسخه چک می کنند. یکبار زمان برداشتن دارو از قفسه، یکبار زمان برچسب زدن و یکبار زمانی که دارو به بیمار تحویل می شود.
انتخاب دارو بر اساس شکل، رنگ و محل قرار گرفتن دارو در قفسه می تواند به شدت جان بیمار را تهدید نماید.
ثبت داروی تحویلی
علیرغم اهمیت این مرحله، متأسفانه اکثر داروخانه ها این کار را انجام نمی دهند. مهمترین مزایای این کار عبارت است از:
اطلاعات لازم در مورد Stock دارویی و میزان مصرفی به دست می آید. در صورتیکه هر نوع مشکلی در قبال تحویل دارو به بیمار روی داد می توان به آن رجوع کرد. لازم به ذکر است که در صورت استفاده از سیستم مکانیزه در داروخانه، کلیه این نیازها بر طرف می شود.
با استفاده از نرم افزار مدیریت داروخانه، نسخه در فرم فروش در نرمافزار ثبت و محاسبات قیمتی توسط نرم افزار انجام میپذیرد و از موجودی کالا یا دارو در انبار کسر شده و این امکان فراهم است که فیش پرینتی به مشتری جهت پرداخت ارائه شود که سابقه پرداخت در نرمافزار حفظ میشود.
الصاق برچسب ( نوشتن دستورات لازم)
نکات قابل ذکر برای این مرحله در نسخه خوانی داروخانه در بندرعباس عبارتند از :
بهتر است برچسب راحتی قبل از آماده نمودن و بسته بندی داروی تحویلی تهیه نمود. مزیت این کار آن است که به نوعی داروی تجویزی را بر اساس نسخه دوباره چک می کنید.
در برچسب باید نام دارو و قدرت آن، دوز مصرفی، فواصل مصرف، تعداد داروی تحویل شده به بیمار، نام بیمار و نام داروخانه قید شود.
برخی دستورات دارویی ممکن است بطور کامل توسط بیمار مطالعه نشده یا بیمار از نوع دستور تصور اشتباهی بکند به مثالهای زیر توجه کنید:
دستور مصرف قرص دیگوکسین چنانچه ذکر شود « روزی یک عدد بجز دوشنبه و چهارشنبه » ممکن است بیمار جمله را کامل نخوانده و در تمام هفته آن را مصرف کند. بهتر است این دستور به صورت « بجز دوشنبه و چهارشنبه روزی یکعدد » قید گردد.
استفاده از اعداد کسری و اعشار می تواند با درک اشتباه بیمار همراه باشد. مثلا دستور مصرف
« قرص سه بار در روز » را ممکن است بیمار به صورت « روزی یک عدد سه بار در روز» و یا « روزی دو عدد سه بار در روز » دریافت شود.
یا آنکه دستورمصرف وارفارین را که « قرص در روز» را به علت بد خط بودن دریافت کند. در چنین مواردی ذکر دستور مصرف به صورت « روزی نصف قرص» بهتر خواهد بود.
در جوامعی که نرخ بیسوادی بالاست می توان از برچسبهای تصویری استفاده نمود. البته قبل از صرف هزینه های گزاف برای چاپ این قبیل برچسبهایی باید ابتدا به صورت Pretest از انتقال یافتن صحیح اطلاعات مندرج در آن اطمینان حاصل نمود.
بهتر است رنگ برچسب بسته به نوع مصرف دارو متفاوت باشد.
- سفید : مصرف خوراکی
- قرمز : مصرف موضعی
- سبز : مصرف تزریقی
- آبی : توصیه های تکمیلی ( مثل دور نگه داشتن از نور و … )
برچسب آن دسته از داروهای ترکیبی که توسط داروخانه ساخته می شود، علاوه بر توصیه های فوق باید محتوی نام،نشانی، تلفن تماس داروخانه، نام پزشک معالج، تاریخ ساخت، فرمول ترکیب و نام بیمار باشد.
تحویل دارو به بیمار
بعد از آماده سازی، الصاق برچسب و بسته بندی دارو، با صدا کردن نام بیمار ، نام وی با نام نوشته شده روی نسخه تطبیق داده می شود. با توجه به مقتضیات فرهنگی جامعه، بهتر است بیماران خانم را با نام کوچک صدا نکرد. در مواردی که تنها نام کوچک بیمار نوشته شده با چند سوال، نظیر نام پزشک و نوع بیماری ؛ تعلق نسخه به وی مسلم گردیده و سپس نام خانوادگی را برای مرحله تحویل دارو به نسخه اضافه کنید.
البته در برخی داروخانه ها یک ژتون شماره دار به بیمار داده شده وسپس با صدا زدن شماره ژتون، آن را از بیمار تحویل گرفته و دارو را تحویل می نمایند. در این مرحله نسخه پیچ باید یا تکنسین داروخانه دقت نماید شماره بسته دارویی با شماره ژتون تحویلی یکسان باشد. در این صورت مشکلی بوجود نخواهد آمد. بیمار یا همراه وی باید به شکل خصوصی و محرمانه مورد مشورت قرار گرفته و اطلاعات لازم به شکل شفاهی به وی گوشزد شود.
ارائه توصیه و دستور العملهای خاص در رابطه با دارو و اطمینان از دریافت صحیح بیمار
روند نسخه پیچی هرچه که باشد، نتیجه مورد نظر آن تحویل داروی مناسب است که در بسته بندی مناسب و به همراه دستورات و توصیه های لازم به دست بیمار می رسد.
تکنسین داروخانه به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
داشتن اطلاعات کلی در مورد اقلام دارویی ( موارد معمول مصرف ، دوزاژ معمول تجویز ، روش صحیح مصرف ، شایعترین عوارض جانبی دارو ، مهمترین تداخلات دارو با سایر داروها و با غذا ، شرایط نگهداری و … )
- دارا بودن دانش ریاضی و قدرت محاسبه
- توانایی بر ارزیابی کیفیت داروها
- داشتن اشتهار به پاکیزگی، دقت و صداقت
- توانایی برقراری ارتباط با بیمار
روز تکنسین داروخانه چه روزی است؟
در تقویم میلادی، همه ساله در سومین سه شنبه ماه اکتبر به عنوان روز تکنسین داروخانه نامیده میشود. این روز بواسطه قدردانی از تلاشهای بی وقفه این قشر توسط فردی به نام Lindsey Ahrens در کشور آمریکا ایجاد شده است.
شمسی میلادی
۲۳ مهر ۱۳۹۸ ۱۵th October 2019
۲۹ مهر ۱۳۹۹ ۲۰th October 2020
۲۷ مهر ۱۴۰۰ ۱۹th October 2021
۲۶ مهر ۱۴۰۱ ۱۸th October 2022
۱۸ مهر ۱۴۰۲ ۱۰th October 2023
۱۷ مهر ۱۴۰۳ ۸th October 2024
۲۲ مهر ۱۴۰۴ ۱۴th October 2025
۲۱ مهر ۱۴۰۵ ۱۳th October 2026
۲۰ مهر ۱۴۰۶ ۱۲th October 2027
۱۹ مهر ۱۴۰۷ ۱۰th October 2028
۱۸ مهر ۱۴۰۸ ۹th October 2029
حقوق و مزایای تکنسین داروخانه
حقوق تکنسین داروخانه میزان مشخصی ندارد و هر کارفرما به دلخواه خود ماهیانه مبلغی را به تکنسین داروخانه پرداخت می کند! حتی ممکن است بعضی از افراد با حقوق بسیار پایین و کمتر از میزان معین شده در قانون کار، به عنوان نسخه خوان داروخانه مشغول به کار شوند.
دستیاران داروخانه صنف مشخصی ندارند و به همین دلیل ممکن است گاهی اوقات مواردی نظیر مرخصی استحقاقی، مرخصی استعلاجی، سنوات، اضافه کار، شب کاری و دیگر حقوق مطرح شده در قانون کار برای آن ها نادیده گرفته شده و نقض می شود.
با همه این موارد، کسانی که تحصیلات مرتبط ندارند و یا حتی وارد دانشگاه نشده اند هم می توانند با شرکت در دوره های تکنسین داروخانه، اطلاعاتی در مورد داروها کسب کرده و در صورتی که به این حرفه علاقه داشتهبه گزارش خبرنگار ایمنا، تکنسین داروخانه به داروساز کمک میکند تا داروهایی را که بیمار سفارش میدهد، آماده کند. تکنسین داروخانه وظیفه دارد تا داروها را با هم مخلوط و نسخهها را از بیمار دریافت کند، تفاوتهای زیادی بین وظایف تکنسین داروخانه و داروساز وجود دارد؛ تکنسین یا دستیار داروخانه که با عنوان نسخهخوان هم شناخته میشود به نسبت پزشک داروساز وظایف متعدد و عمومیتری بر عهده دارد، با این وجود تکنسین نقش مهم و غیرقابلانکاری در پیشبرد کار داروخانه و خدمت به بیمار بر عهده دارد.
دوره آموزشی تکنسین داروخانه در بسیاری از کشورهای پیشرفته مانند آمریکا و بریتانیا برگزار میشود؛ دورههای آموزشی برای این حرفه یکی از ملزومات شروع به کار در این حرفه است. امروزه داروخانهها بدون داشتن مدرک و انجام دورههای کارآموزی در داروخانه اجازه استخدام افراد را نمیدهند به همین دلیل آموزشگاههای معتبر سراسر کشور شروع به برگزاری این دورههای آموزشی کردهاند.
علاقهمندان به حرفه تکنسین داروخانه میتوانند با ثبت نام در دوره آموزش تکنسین داروخانه و دریافت مدرک در سطح ملی و بینالمللی در این حرفه شروع به کار کنند.
رشته تکنسین داروخانه چیست؟
تکنسین داروخانه (Pharmacy Technician) فردی آموزشدیده است که عموماً وظیفه نسخهخوانی و تحویل دارو به مراجعهکننده را بر عهده دارد و به پزشک داروساز در ساخت دارو کمک میکند، تکنسین داروخانه در کنار آشنایی با علم تخصصی داروسازی به مهارتهای اجتماعی و ارتباطی نیز نیاز دارد.
تکنسین داروخانه چه وظایفی دارد؟
تکنسین داروخانه تحت نظر پزشک داروساز فعالیتهایی از جمله تحویل گرفتن، خواندن نسخه، جمعآوری و تحویل دارو به بیمار، بستهبندی و برچسب زدن به داروها بر اساس نسخه، دادن اطلاعات به بیمار در مورد دارو، تداخل، نحوه مصرف و عوارض احتمالی، مدیریت و سازماندهی انبار داروها، نحوه نگهداری داروها، سفارش دارو، ثبت اطلاعات بیمار، اطلاعات دارویی بیمار و انجام کارهای مرتبط با بیمه، دادن مشاوره در مورد بیماریهای عمومی و داروهای گیاهی و مکملها، رسیدگی و پاسخگویی به شکایات و همکاری با متخصصان بهداشت و مراقبت و آماده کردن اطلاعات را انجام میدهد.
تکنسین داروخانه به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
خدماتدهی: تکنسین داروخانه وقت زیادی از کارش را صرف تعامل با مشتری میکند و کمک کردن به وی بسیار حائز اهمیت است.
جزئینگری: اگر چه پزشک داروساز مسئول اصلی داروخانه است، اما تکنسین داروخانه نیز باید حداکثر دقت و جزئینگری را در مورد داروهای بیمار داشته باشد تا اشتباه انسانی به حداقل برسد و سلامتی بیمار به خطر نیافتد.
خوب شنیدن: تکنسین داروخانه باید تعامل مناسبی با پزشک داروساز داشته باشد و وظایف خود را به خوبی اجرا کند، همچنین باید برای درک نیاز بیماران و مراجعهکنندگان دقت لازم را داشته باشد تا آنها را به درستی راهنمایی کند.
مدیریت و سازماندهی؛ تکنسین داروخانه یعنی تعادل برقرار کردن بین مسئولیتهای متفاوت، پس یک تکنسین باید مهارت سازماندهی مناسبی داشته باشد تا همزمان کارهای محوله و خدمترسانی به بیماران انجام دهد.
تکنسین داروخانه چه فعالیتهایی انجام میدهد؟
تکنسین داروخانه با انجام بسیاری از کارهای اجرایی و روتین به داروساز کمک میکند و در نتیجه داروساز وقت بیشتری برای دادن مشاوره به بیماران و مشتریان دارد. تکنسین داروخانه باید زیر نظر یک داروساز دارای مجوز کار کند.
وظایف تکنسین داروخانه بسته به محل کار وی متغیر است که میتواند در یک داروخانه معمولی، بیمارستان یا خانه سالمندان باشد؛ البته اختیارات و وظایف تکنسین داروخانه ممکن است در تمام کشورها به صورت مشابه تعریف نشود. در یک داروخانه معمولی، تکنسین نسخهها را از بیماران یا از مطب پزشک دریافت میکند و صحت آن را مورد بررسی قرار میهد و اقلام دارویی نسخه را آماده میکند.
تکنسین داروخانه، داروها را از نظر کمیت اندازهگیری و گاهی اوقات داروها را با هم ترکیب میکند، البته قبل از تحویل داروها به مشتری باید داروساز آنها را بررسی کند.
تکنسین به بیماران کمک میکند، اما سوالات خاص مربوط به دارو، اطلاعات نسخه و توصیههای بهداشت و سلامت باید به داروساز ارجاع داده شود. تکنسین سوابق بیماران را نیز ثبت میکند، به امور مربوط به بیمه میپردازد و بر اساس نیاز، دارو سفارش میدهد تا داروخانه با کمبود دارو مواجه نشود.
مهمترین توانایی تکنسین داروخانه
با اینکه تکنسین داروخانه برای انجام کارها و وظایف خاصی آموزش دیده است، با این حال میتواند در زمانهای اضطراری و کمبود نیرو کارهای مهم دیگری نیز انجام دهد.
مهمترین بخش از توانایی تکنسین داروخانه، شناخت داروها و توانایی خواندن نسخه است. تنها کسی میتواند نسخه پزشک را بخواند که داروها را بشناسد و شخصی که بدون داشتن علم داروشناسی به سراغ نسخهخوانی برود مانند بیسوادی است که کتاب در دست بگیرد.
افرادی که به شغل تکنسین داروخانه ، اشتغال داشته و در این حوزه فعالیت دارند باید بدانند که کارشان تحت نظارت مستقیم داروساز مجاز بوده و باید دستورات او را اجرا کنند. در اکثر موارد، این افراد از آموزش های آکادمیک بهره برده و تحصیل کرده هستند و البته کارفرمایان نیز غالبا تمایل دارند افرادی را استخدام می کنند که دوره های آموزشی خاص را در بیمارستان ها و مراکز آموزش گذرانده و تجربه کافی و تخصصی به دست آورده باشند.
برنامه ها و دوره های آکادمیک مخصوص تکنسین های داروخانه ، بین شش ماه تا 2 سال طول می کشد و برای آن گواهینامه تکنسین دارو خانه دریافت میکنند. در حالی که مدت زمان آموزش های محل کار تکنسین ها باید کوتاه بوده و از سه ماه تا یک سال تجاوز نکند. قابل ذکر است که هر کدام از این تکنسین ها باید علاوه بر دانش و تجربه مرتبط با کارشان، دارای یک سری مهارت های فردی باشند تا بتوانند از عهده این مسئولیت ها برایند.
سرفصل های این مقاله شامل تکنسین داروخانه کیست، وظایف تکنسین داروخانه، بازار کار تکنسین داروخانه ، آموزش تکنسین داروخانه، دوره تکنسین داروخانه ، مدرک تکنسین داروخانه ، گواهینامه تکنسین داروخانه ، دوره نسخه خوانی، استخدم تکنسین داروخانه و نرم افزارهای مدیریت داروخانه هستند.
با اینکه تکنسین داروخانه برای انجام کارها و وظایف خاصی آموزش دیده است، با این حال میتواند در زمان های اضطراری، شلوغی داروخانه و کمبود نیرو، کارهای متفرقه و مهم دیگری نیز انجام دهد. اما در کل، وظایف تکنسین داروخانه میتواند شامل موارد زیر باشد:
کمک کردن و همکاری با داروساز برای آماده کردن و تهیه داروهای ساختنی
نظارت بر پرداخت ها هزینه های داروها
نوشتن اطلاعات تجویز دارو بر روی برچسب های دارو برای همه بیماران
در نظر گرفتن بیمه برای پرداخت هزینه برخی از داروها و اعلام لیست داروهایی که پوشش بیمه ندارند
حفظ و نگهداری لیست داروها و یادگیری موارد مصرف عام و خاص آنها
رسیدگی به شکایات و پیشنهادات مشتری ها در مورد ارایه و زمان تحویل داروها
بازار کار تکنسین داروخانه
کار کردن در زمینه دارو و داشتن اطلاعات ارزشمند در مورد نحوه مصرف داروها میتواند برای همه و خصوصا دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته تکنسین داروخانه بسیار مفید بوده و بر اشتغال بلند مدت آنها در داروخانه ها تاثیر بگذارد. علاوه بر این، در صورتی که این افراد در این زمینه تجربه کافی نیز کسب کرده و اطلاعات جامعی داشته باشند، در کار خود موفقیت بیشتری کسب میکنند.
در کل، بازار کار تکنسین داروخانه تا حدودی به خود تکنسین وابسته بوده و کمی هم به شرایط کل و استقبال کارفرما و نحوه فراهم کرده زمینه رشد تکنسین ارتباط دارد. از این جهت، تکنسین ها باید بتوانند در دوران کارآموزی خود آنچه برای کار در داروخانه لازم است را به طور کامل آموخته و تاثیر آنها را در کار نشان دهند تا ورد توجه کارفرما قرار بگیرند.
آموزش تکنسین داروخانه
اهمیت شغل تکنسین داروخانه نیز مانند داروسازی مشخص بوده و هر گونه اشتباه و یا قصور می تواند پیامدی های جبران ناپذیری را برای بیماران و داروخانه ها به همراه داشته باشد. از این جهت، این تکنسین ها باید تحصیلات آکادمیک داشته و گواهینامه تکنسین داروخانه معتبر دریافت کرده باشند تا به اندازه کافی مهارت داشته و بتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند.
یکی دیگر از روش های یادگیری و کسب مهارت در این حوزه ، استفاده از بسته های آموزشی دوره آموزش تکنسین داروخانه است که توسط مرکز آموزش مجازی پارس تهیه و تدوین می شود. این دوره تکنسین داروخانه ، به دانش پذیران و افراد علاقمند به حوزه دارو مکان میدهد تا تجارب عملی و مفیدی را در این زمینه کسب کرده و در آینده برای وظایفی که به آنها واگذار میشود، مشکلی نداشته باشند. علاوه بر این، این مرکز به افرادی که در آزمون آنلاین دوره موفق شوند، مدرک تکنسین داروخانه اعطا می نماید.
دوره نسخه خوانی
غالبا، افرادی که در داروخانه مشغول به کار هستند، دوره های آموزشی مرتبط را گذرانده و گواهینامه تکنسین داروخانه دریافت کرده اند. با این حال ، امکان دارد که آنها در زمینه نسخه خوانی اطلاعات کافی نداشته و یا از مخفف اسامی داروها و دستوراتشان آگاه نبوده و دچار اشتباه شوند. بنابراین، آنها باید در یک دوره نسخه خوانی کوتاه مدت شرکت کنند تا مهارت ها ی ضروری برای انجام و ارایه این خدمات را به دست آورند زیرا این شغل مستقیما با سلامتی افراد و مشتری ها ارتباط دارد.
علاوه بر این، در صورتی که این دوره آموزشی نسخه خوانی مواردی مانند اشنایی با محدوده قوانین، کاربرد تجهیزات درمانی، شناخت گروه و دسته های داروهای درمانی، شناخت انواع دارو های گیاهی، انواع محصولات آرایشی و بهداشتی و نحوه ارتباط با مشتری های متفاوت را نیز شامل شود، برای شرکت کنندگان مفید تر خواهد بود.
استخدم تکنسین داروخانه
با توجه به اینکه ، تکنسین های داروخانه باید در کار خود دقت زیادی داشته باشند بنابراین، در هنگام استخدامشان نیز باید نکات زیادی را در نظر بگیرند تا تا همه ملزم به رعایت آنها بشوند. در زمان استخدام تکنسین داروخانه باید به دو مورد زیر توجه کرد:
مهارت های فردی
- تکنسین داروخانه ، باید به مهارت های فردی زیر را در حد عالی داشته باشد:
- فعالانه گوش دادن: این مهارت به تکنسین ها کمک می کند تا درخواست های مشتریان و دستورالعل های خاص پزشکی را درک کنند.
- درست صحبت کردن و انتخاب صحیح کلمات : این مهارت، برای انتقال اطلاعات دارویی و ارتباط با مشتری ها و پزشکان ضروری است.
- دقت و توجه بالا: این مهارت در هنگام نوشتن برچسب های دارویی، کارایی داشته وخود را نشان میدهد.
- صحیح خواندن: تکنسین باید این توانایی را داشته باشند که اصطلاحات دارویی را شناخته و نسخه ها را به درستی بخواند.
مهارت های نرم افزاری
تکنسین های داروخانه، باید بر زبان انگلیسی و مجموعه نرم افزارهای آفیس تسلط کافی داشته باشند. همچنین، این تکنسین ها باید گواهینامه های معتبر و سابقه و تجربه کاری مفیدی نیز داشته باشند و از عهده انجام محاسباتی مانند تعیین دوز های دارویی برآیند تا بتوانند در داروخانه ها مشغول به کار شوند.
نرم افزار های مدیریت داروخانه
نرم افزارهای مدیریت داروخانه، یکی از نرم افزا های مدیریت است که به منظور ذخیره اطلاعات، مرتب سازی و جستجو برای اطلاعات خاص و مهم، یافتن قیمت دارو ها، کنترل موجودی انواع دارو و تعیین سهم داروخانه و بیمار مورد استفاده قرار میگیرد. این نرم افزار مخصوصا برای داروخانه های بزرگ بسیار کارایی داشته و میتواند سرعت عملکردشان را افزایش دهد.
علاوه بر این، این نرم افزار این امکان را دارد که برای چک کردن تاریخ تولید و انقضای داروها، نوشتن و ثبت داروهای ترکیبی ساخته شده ، تعیین کد داروها، قیمت توزیعی داروها، اعلام محدودیت پرداخت بیمه ای برای یک دارو ، ثبت داروها و لوازم آرایش مورد استفاده قرار گرفته و همچنین، میتوان این نرم افزر را در یک بازه زمانی آپدیت کرد.