مفاهیم کاربردی در رابطه با بلاک چین
فناوری بلاک چین مفهومی نو و بدیع است که امکان ثبت دادهها در فضایی به نام بلاک را فراهم میکند. نکته قابل توجه این است که در بلاکچین این بلاکها به صورت یک زنجیره به هم متصل هستند و همین اتصال زنجیروار باعث میشود تا امنیت دادهها تضمین شود و امکان تغییر و دستکاری آنها به حداقل برسد و به نوعی غیرممکن باشد.
مفاهیم کاربردی در بلاکچین
بلاکها
هر زنجیره بلاکچینی از چندین بلاک متصل به هم تشکیل میشود که این بلاکها با یکدیگر در ارتباط هستند و بعد از جمعآوری اطلاعات و پرشدنشان، به بلاکهای قبلی متصل میشوند.
نودها
کامپیوترها یا سرورهایی که بخشی از شبکه بلاکچین را تشکیل میدهند، نود نامیده میشوند.
نودها با در اختیار داشتنن اطلاعات بلاکچین وظیفه دارند تا تراکنشها را تایید کرده و بعد از پر شدن ظرفیت هر بلاک و اضافه شدن آن به بلاکچین، کار خود را بر روی بلاک بعدی آغاز کنند.
ماینرها
ماینرها سیستمهایی هستند که برای تایید تراکنشها و ایجاد بلاکهای جدید، موظف به حل یک مسئله پیچیده ریاضی هستند تا بتوانند یک بلاک جدید را ایجاد کنند.
تابع هش
در هر بلاک یک ویژگی به نام هش وجود دارد که به صورت اتوماتیک از دادههای موجود در بلاک محاسبه میشود. یکی از مزیتهای هش این است که به ازای هر تغییر در بلاک، هش هم دچار تغییر میشود و این مورد باعث شده تا امنیت بلاکچین بسیار بالا باشد. در واقع میتوان گفت تابع هش، یک تابع ریاضی است که خروجی آن هش میباشد.
نانس یا عدد تصادفی
عدد نانس در واقع همان عددی است که ماینرهای سراسر جهان با دستگاههای قدرتمند خود به دنبال پیدا کردن آن هستند تا بتوانند در ازای این کار پاداش دریافت کنند.
به عبارتی میتوان گفت عدد نانس یک شماره تصادفی یا نیمه تصادفی است که برای یک مصرف خاص به وجود میآید و نکته قابل توجه این است که بر اساس زمان تغییر پیدا میکند تا تاکید کند که هر عدد بیش از یکبار استفاده نشده است.
الگوریتم اجماع
الگوریتم اجماع روشی است که از طریق آن، تمام افراد حاضر در شبکه بلاکچین به یک توافق مشترک در مورد وضعیت حال حاضر دفتر کل توزیعشده میرسند. در واقع، الگوریتمهای اجماع، اعتبار را در شبکه بلاکچین و اعتماد را بین نودها یا همتایان ناشناس در محیط محاسباتی توزیعشده، ایجاد میکنند. به طور اساسی، پروتکل اجماع تضمین میکند هر بلاک جدید که به شبکه بلاکچین افزوده میشود، تنها نسخهی واقعی است و توسط تمام گرهها یا نودها مورد تایید واقع شده است.
مکانیزم اجماع بلاکچین، اهداف خاصی نظیر حق مساوی هر نود، همکاری، دستیابی به توافق و حضور اجباری هر نود در فرآیند اجماع را دنبال میکند.
بدین ترتیب، الگوریتم اجماع در تلاش برای رسیدن به یک توافق مشترک است که توسط کل اعضای حاضر در شبکه تایید شده باشد.
اکنون که با مفاهیم کاربردی در بلاکچین به طور کامل آشنایی پیدا کردیم، بهتر است بدانیم بلاکچین چگونه کار میکند و نحوه فعالیت آن چگونه است.
نحوه کار بلاکچین
شبکههای بلاکچینی از دو الگوریتم مختلف برای انجام فعالیتهای خود استفاده میکنند، که نحوه عملکرد آنها با یکدیگر بسیار متفاوت است. ما در این قسمت از مقاله قصد داریم به توضیح این الگوریتمها بپردازیم.
الگوریتم اثبات کار
در شبکههای بلاکچینی که از الگوریتم اثبات کار استفاده میکنند، ماینرها در آن فرآیند استخراج بلاکها وظیفه دارند تا یک مسئله پیچیده ریاضی را حل کنند. اما قضیه به همین جا ختم نمیشود، چراکه پیدا کردن جواب مناسب بسیار سخت و زمانبر است و دستگاههایی، با توان محاسباتی بالا میخواهد. هر چه توان محاسباتی دستگاه شما بالاتر باشد، سریعتر جواب آن مسئله پیچیده حل و عدد نانس مناسب پیدا میشود و متعاقبا با پیدا شدن عدد نانس، بلاک جدید ایجاد میشود و به زنجیره انتقال مییابد.
در مدل اثبات کار همین فعالیت و تلاش برای پیدا کردن عدد نانس و کندوکاو ماینرها برای این منظور، نشان دهنده امنیت است و نشان میدهد که بلاک ایجاد شده، با روش اثبات کار به زنجیره اضافه شده و امکان تقلبی بودن آن بسیار پایین است.
الگوریتم اثبات سهام
در الگوریتم اثبات سهام نیازی به پیچیدگیها و معضلات الگوریتم اثبات کار نیست چرا که از محاسبات و انجام فعالیت دستگاههای ماینر با مصرف برق فراوان برای پیدا کردن عدد نانس استفاده نمیکند. بلکه در این روش، اعضای شبکه با قفل کردن ارزهای بومی به عنوان وثیقه، قابل اعتماد بودن خود را اثبات میکنند و به تایید تراکنشها میپردازند.
این الگوریتم مانند اثبات کار کند نیست و توانایی این را دارد که تراکنشها را با سرعت بالا انجام دهد و همچنین در بحث مصرف انرژی که یکی از معضلات بسیار مهم الگوریتم اثبات کار است نیز پیشتاز باشد. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با دنیای رمز ارزها می توانید به بلاک پست مراجعه کنید.