جامعه و خانوادهکسب و کار ایرانی

مدارک لازم برای اثبات مالکیت زمین کشاورزی

اگر به دنبال مدارک لازم برای اثبات مالکیت زمین کشاورزی هستید، حتما این مقاله را مطالعه کنید.

پیشنهاد ویژه: برای دریافت مشاوره رایگان امور ملکی حتما از مشاوره بهترین وکیل اثبات مالکیت استفاده کنید.

اثبات مالکیت چیست؟

ثابت کردن مالک بودن در ملک که در این جا زمین کشاورزی ملک مورد نظر ما است، برای اثبات مالکیت زمین کشاورزی باید اول زمین کشاورزی مشخص و موجود باشد مثلا نباید زمین کشاورزی ما قبلا کشاورزی بوده و الان باید باشد باید با همان کاربردی  موجود باشد یا مثلا زمینی که کشاورزی بوده الان ساختمان در آن ساخته شده است نمی تواند مورد ادعای اثبات برای زمین کشاورزی قرار بگیرد.

بعد این که برای ادعای این چنین دادخواستی باید زمین کشاورزی مورد نظر خواهان حتما در تصرف کسی باشد که خواهان بخواهد مالکیت خودش را ثابت کند و آن را پس بگیرد. سپس آن فردی که مورد ادعای خواهان است باید موجود باشد و نه این که زنده باشد چرا که با مرگ  تصرف او هم برطرف شده و نیازی به اثبات مالکیت نیست.

منظور از سند رسمی چیست؟

سند مهمترین ادله برای ثابت کردن یک دعوای حقوقی است. سند دو نوع رسمی و عادی دارد. بر اساس قانون تعریف سند رسمی به این گونه است: ” اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند ، رسمی است ” .

وکیل اثبات مالکیت ملک کیست؟

در میان دعاوی مختلف حوزه ملک بی گمان دعوای اثبات مالکیت ملک دعوایی کاملاً تخصصی و در زمره دعاوی پیچیده محسوب می گردد. یعنی دعوایی که از عهده وکیل اثبات مالکیت ملک ساخته است. برابر ماده 22 قانون ثبت  و همچنین ماده 47 این قانون، در دعوای مالکیت ملک ، دادگاه کسی را مالک می شمارد که سند اصلی مالکیت به نام اوست. بنابراین موضوع بحث ما اثبات مالکیت املاک فاقد سابقه ثبتی می باشد.

ممکن است شما بتوانید در بسیاری از دعاوی، شخصاً و بدون حضور وکیل، اقداماتی را انجام دهید. اما در مورد دعوای اثبات مالکیت که جنبه های گوناگونی دارد بطور قطع بدون حضور وکیل شانس موفقیت به حداقل می رسد. زیرا برای اثبات حقانیت شما در این نوع از دعوا، تسلط بر قوانین و رویه ها و بخشنامه های متعدد ثبتی یک الزام است. و این موضوع فقط از عهده یک وکیل ملک حرفه ای بر می آید.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان، با بهترین تهران تماس بگیرید. همچنین خواندن مقاله پیشنهاد می شود.

دعوای اثبات مالکیت یک دعوای تخصصی و پیچیده است

از نگاه وکیل اثبات مالکیت ملک، این نوع دعوا یکی از پیچیده ترین دعاوی ملکی محسوب می گردد. زیرا دادگاهها در برخورد با این موضوع بعضاً رویه های متفاوت و در مواردی متعارض را در پیش می گیرند. لذا در مواردی، کار به دیوان عالی کشور و صدور آراء وحدت رویه میرسد. در این موارد نقش وکیل دیوان عدالت اداری در گروه ما می تواند از همان ابتدا بسیار کارساز باشد.

چگونگی طرح دعوای اثبات مالکیت زمین بدون سند

یکی از پیچیده ترین دعاوی که در زمینه املاک در دادگاه ها مطرح می شود، دعوای اثبات مالکیت است. برای طرح چنین دعوایی، خواهان و یا شخص ذی نفع باید با به همراه داشن تمام دلایل و مستندات مورد نیاز به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواستی به عنوان اثبات مالکیت زمین بدون سند تنظیم کند.

توجه داشته باشید که خواهان باید تمام مدارکی که بیانگر مالکیت و یا تصرف او در ملک مورد نظر است را ضمیمه دادخواست نماید. پس از احراز مالکیت خواهان، دادگاه خوانده را ملزم به رفع تصرف از ملک مورد نظر می کند و این مورد را در حکم صادره بیان نموده تا از بروز اختلافات احتمالی دیگر جلوگیری نماید.

طرح دعوا توسط وکیل اثبات مالکیت

در دادگاه درمورد اختلافات ثبتی و مالکیتی املاکی که هنوز به صورت رسمی به ثبت نرسیده بهتر است همواره از خدمات حقوقی وکیل اثبات مالکیت ملک یعنی وکیل صاحب دانش و تجربه فراوان بهره مند شوید. دادگاه در نهایت پس از بررسی های کارشناسی و با توجه به دلایل و مستندات خواهان، از جمله تصرف ملک ، مبایعه نامه عادی و شهادت شهود در مورد مالکیت خواهان اقدام به صدور رای می کند.

راه های اثبات مالکیت

بسیار پیش می آید که دو یا چند نفر بر سر مالکیت ملکی اختلاف نظر پیدا می کنند. هر کدام از این افراد با ذکر دلایلی مدعی مالکیت ملک می گردند. اما اینکه کدامیک در حقیقت مالک شناخته می شوند، امری است که تشخیص آن در صلاحیت دادگاه خواهد بود. دادگاه نیز پس از ملاحظه مدارک موجود و یا از طریق ارجاع امر به کارشناس اقدام به صدور رای در این مورد خواهد نمود. در هر حال هر کسی که ادعای مالکیت دارد باید اسناد و یا دلایل محکم و قانونی ارائه دهد. این اسناد و دلایل به ترتیب اهمیت عبارتند از :

  • هر نوع مدرک و سند دال بر احراز مالکیت
  • سابقه سکونت یا ید و تصرف
  • شاهد
  • قرارداد
  • ارث نامه
  • اخذ به شفعه

نقش سند در اثبات مالکیت

سند مالکیت قوی ترین مدرک و یا دلیل مالکیت، محسوب می گردد. اگر سند رسمی باشد حتماً در دفتر املاک به ثبت رسیده است. چنین سندی قطعاً و بدون تردید نشاندهنده مالکیت و اثبات ادعای مالکیت فرد مدعی خواهد بود.

در مورد اسناد عادی نیز چنانچه در محدوده مورد نظر، غالباً مالکیت افراد بر املاک با اسناد عادی احراز می گردد، در این صورت، سند ارائه شده می تواند اصالت داشته باشد و در نتیجه دلیل احراز مالکیت باشد. مبایعه نامه ها و قراردادها مادام که طرفین برای رسمی شدن آن از طریق دفاتر اسناد رسمی و اداره ثبت اقدام ننموده اند، اسناد عادی محسوب می گردد.

البته بر خلاف اسناد رسمی، به این نوع از اسناد می توان شک و شبهه وارد نمود. به عبارتی محل تردید وجود دارد. یعنی فرد مدعی می تواند بر اصالت سند خدشه وارد کند. و ادعای جعلی بودن آن را مطرح نماید. در این صورت، کار به کارشناس ارجاع می شود و در نهایت اصالت سند تعیین خواهد گردید. در اینگونه موارد وکیل اثبات مالکیت ملک می تواند راهنمای ارزنده ای در پرونده دعاوی اثبات مالکیت باشد.

تاثیر ید و تصرف در اثبات مالکیت

سابقه ید و تصرف در اثبات مالکیت در امور ملکی یکی از دلایل مالکیت ، تصرف در ملک است. بنابراین ید یا تصرف، طریق دیگر اثبات مالکیت است.

در واقع هر کسی که در زمین و ملکی سابقه تصرف دارد و در عرف و محله مورد نظر همه می دانند که وی سالها آن ملک را در تصرف خود دارد، این امر می تواند دلیلی بر مالکیت باشد. حال اگر فرد دیگری ادعای مالکیت آن ملک را دارد، باید از طریق ارائه اسناد و مدارک و دلایل محکمه پسند  اثبات نماید که تصرف دیگری غیر قانونی بوده و خود مالک ملک می باشد. که البته اثبات مالکیت در اینگونه موارد کمی مشکل خواهد بود.

شهادت شهود و نقش آن در اثبات مالکیت

در مواردی ممکن است اسناد محکم و قابل ارائه ای برای اثبات مالکیت در دسترس نباشد. در اینگونه موارد شهادت شهود اهمیت زیادی پیدا می کند. شهادت شهود راه دیگری برای اثبات مالکیت به شمار میرود.

البته شاهد یا شاهدین باید شرایط قانونی برای ادای شهادت داشته باشند. این موارد را وکیل اثبات مالکیت ملک می تواند به موکل خود یادآور شود. از جمله اینکه شاهد و شاهدین باید بالغ و عاقل باشند. از روی اجبار شهادت ندهند. مورد اعتماد بوده و از بستگان فرد مدعی نباشند.

قرارداد

با اثبات نمودن وجود یک قرارداد که موجب انتقال مالکیت ملک شده است، در صورتی که طرف مقابل نتواند ایرادی به آن وارد نماید، می توان مالکیت را اثبات نمود. از آنجایی که اصل بر صحت هر قراردادی است، طرفی که مدعی عدم اعتبار قرارداد ارائه شده است، باید این بی اعتباری را با مواردی همچون فسخ عقد، بطلان عقدو .. اثبات نماید

در این خصوص خواندن مقاله به شما کمک می کند.

ارث نامه ملک

وقتی در دفتر املاک به اسم وارث ثبت می‌شود که وراثت و انحصار آن‌ها محرز و در سهم‌الارث بین آن‌ها توافق بوده و یا در صورت اختلاف، حکم نهایی در آن باب صادر شده باشد.

اخذ به شفعه

به موجب ماده 808 قانون مدنی رگاه مال غیرمنقول قابل تقسیمی بین ۲ نفر مشترک باشد و یکی از ۲ شریک حصه خود را به قصد بیع به شخص ثالثی منتقل کند شریک دیگر حق دارد قیمتی را که مشتری داده است به او بدهد و حصه مبیعه را تملک کند. بنابراین، اخذ به شفعه یکی از اسباب تملک است و با تحقق شرایط مذکور در این ماده، موجب مالکیت فرد می گردد.

بنابراین، اثبات مالکیت یک زمین موروثی یا با سند رسمی است یا عادی. مدعی مالکیت با سند عادی باید بتواند یکی از اسباب تملک ( قرارداد، اخذ به شفعه، ارث ناه و..) را اثبات کند و یا اینکه به اماره تصرف استناد داشته باشد. لازم به ذکر است که دعوای اثبات مالکیت در دادگاه محلی که ملک در آن حوزه واقع شده است، رسیدگی می ‌شود و رای دادگاه در این خصوص اعلامی است یعنی نیازی به صادر شدن اجرائیه ندارد و پس از اینکه حکم قطعی شود، محکوم له به عنوان مالک رسمی ملک شناخته خواهد شد.

هزینه دادرسی در دعوای اثبات مالکیت

زمین بدون سند در دعوای اثبات مالکیت زمین بدون سند، خواهان باید هزینه هایی از قبیل موارد زیر را بپردازد:

  • هزینه ثبت دادخواست
  • رونوشت دلایل و مستندات دعوا
  • هزینه دادرسی

هزینه دادرسی در دعوای اثبات مالکیت زمین بدون سند با توجه به این که در چه حوزه ای مطرح می شود، متفاوت است و خواهان می تواند در مورد تعرفه آن از مرجع قضائی مربوطه پرس و جو نماید.

همچنین لازم است مطرح کنم که خواهان می تواند در حین رسیدگی به دعوا از دادگاه تقاضا نماید تا چنانچه حکم به نفع او صادر شود، هزینه دادرسی و سایر هزینه های دیگری که برای طرح دعوا متحمل شده است را از خوانده مطالبه نماید.

برای اثبات مالکیت زمین بدون سند به کجا مراجعه کنیم؟

دعوای اثبات مالکیت باید در دادگاه محل وقوع ملک، یعنی در جایی که زمین بدون سند مورد نظر در آن محل قرار دارد مطرح شود، حتی اگر خوانده در آن حوزه اقامت نداشته باشد. بنابراین تمامی مدارک و مستندات به همراه دادخواست تقدیمی باید به این دادگاه ارائه شود. پس از ارجاع پرونده به شعبه رسیدگی کننده، جلسه رسیدگی تشکیل می شود و در این جلسه، مدارک و مستندات مدعی مورد بررسی قرار می گیرد و در صورتی که حقانیت خواهان احراز شود، دادگاه رای بر اثبات مالکیت وی صادر می کند.

لازم است مطرح کنم که رای اثبات مالکیت، نیازی به صدور اجراییه ندارد و به محض قطعی شدن رای صادره، محکوم له به عنوان مالک رسمی ملک شناخته شده و می ‌تواند از حق مالکانه خود استفاده کند.

انواع املاک در اثبات مالکیت

وکیل اثبات مالکیت ملک در کلیه املاکی که در مالکیت آن تردید وجود دارد و محل مناقشه و طرح دعوا برای اثبات مالکیت است، می تواند نقش آفرینی کند. از جمله این موارد عبارتند از:

  • املاک دارای سند اصلاحات ارضی
  • زمین کشاورزی
  • اراضی ملی
  • زمین بدون سند
  • املاک دارای سند عادی
  • اثبات مالکیت با شهادت شهود
  • زمین های با نسق زراعی
  • استفاده از رای وحدت رویه

از آنجا که در مواردی که دعوای اثبات مالکیت مطرح می شود گاه برخی از این موارد توامان قابل طرح می باشند لذا در ادامه، به موارد مهم و قابل اعتنا اشاره می گردد.

برای اخذ سند زمین کشاورزی باید از طریق اثبات مالکیت زمین کشاورزی اقدام نماییم. در این مورد لازم است برخی اقدامات انجام پذیرد. ابتدا باید دید چه مدارکی در اختیار داریم.

اگر مدارکمان ناقص است باید اقدام به رفع نفص کنیم. این مدارک باید در املاک قولنامه ای و سند مشاعی وجود داشته باشد. مدارک مورد نیاز عبارت اند از :

  • تصویر سند مالکیت ملک
  • وجود قولنامه دایر بر خرید ملک
  • سند مشاعی متقاضی یا در صورت بنام نبودن متقاضی، وجود وکالت نامه رسمی
  • تهیه نقشه ملک یا در اصطلاح UTM  از طریق مهندسان نظام مهندسی یا کارشناسان رسمی نقشه کشی دادگستری

ارسال مدارک برای دریافت سند

وکیل اثبات مالکیت ملک – برای آنکه ملک را به نام خود سند بزنیم نیازمند یک سری مدارک می باشیم. این مدارک از طریق سامانه برای اداره ثبت ارسال می شود. لذا مدارک باید به صورت عکس و یا اسکن باشد. پسوند آنها jpg و یا png باشد. و میزان حجم آن ها بیشتر از ۱۵۰ کیلو بایت نشود. مدارک مورد نیاز عبارتند از :

  • اصل شناسنامه و کارت ملی فرد متقاضی کپی از سند ملک اولیه
  • اصل و کپی تمامی قولنامه هایی که برای خرید این زمین کشاورزی به نام فرد متقاضی صادر شده است.
  • اصل و سند مالکیت در اسناد مشاعی و کپی از صفحات اول و دوم و سوم و همچنین از صفحه حدود ملک و توضیحات و صفحات انتقالات
  • نقشه ملک با مختصات UTM
  • فرم تکمیل شده گواهی تعیین مختصات ملکی در فایل اکسل
  • فیش واریزی بانکی بابت هزینه تقاضا

دکمه بازگشت به بالا