سلامت و تندرستیکسب و کار ایرانی

نحوه ارتودنسی دندان نیش بیرون زده

دندان نیش کدام است؟

دندان سوم در ردیف دندان های قدامی که در اولین نقطه از انحنا و قوس فک، دندان نیش است که هم به لحاظ زیبایی و هم کاربردی نقش مهمی دارد. دندان نیش ریشه ی محکمی دارد و جزء آخرین دندان هایی است که از بین می روند. در سن 10 تا 12 سالگی به صورت کامل رشد می کند. مشکلاتی شایع در مورد دندان نیش وجود دارد که نیاز به درمان دارند. در ادامه به توضیح درباره ی انواع مشکلات دندان نیش و مراحل ارتودنسی آن می پردازیم.

از آنجایی که دندان نیش خصوصا در فک بالا، آخرین دندانی است که کامل رشد می کند ممکن است کج یا بیرون زده از قوس فک باشد. این مشکل زمانی رخ می دهد که حرکت دندان های مجاورش فضا برای رشد دندان نیش گرفته شده پس دندان نیش هم منحرف می شود. صاف بودن دندان نیش و تراز آن با سایر دندان های مجاورش با استفاده از ارتودنسی قابل درمان است.

گاه بیمار تصور می کند که اصلاح دندان نیش به تنهایی کافی است درحالیکه بهم ریختگی دندان ها بهم وابسته است و برای اینکه یک دندان برای حرکت به سمت موقعیت درست نیاز به جابه جایی همه دندان هاست تا نسبت به هم منظم و تراز شوند. برای حل این مشکل باید نزد متخصص ارتودنسی بروید.

دندان نیش نهفته

زمانی که فضای کافی در فک برای رشد دندان نیش وجود نداشته باشد، دندان نهفته باقی می ماند اما نبود دندان نیش زیبایی لبخند را تحت تاثیر قرار می دهد. جراحی دندان نیش نهفته یکی از راه های درمان آن است. البته جراحی به تنهایی کفایت نمی کند. به کمک جراحی تنها بخشی از تاج دندان نمایان می شود و برای اینکه دندان نیش به سمت جایگاه درست سوق داده شود، نیازمند درمان ارتودنسی دندان است :

دندان نیش بیرون زده

گفته شد دندان های دیگر ممکن است که به سمت جای خالی دندان نیش پیشروی کنند، حال اگر فک هم کوچک باشد مزید بر علت می شود که دندان نیش آن مقدار سطح لازم برای جوانه زدن را نداشته باشد، در این صورت ممکن است که به صورت کج، ناموزون و بالاتر از قوس فک رشد کند که باز هم به دلایل زیبایی و کارکرد نیاز به ارتودنسی دارد تا صاف شود.

ارتودنسی دندان نیش بالا

ارتودنسی دندان نیش بالا در میان دندان های نیش شایع تر است. در بیشتر موارد مشاهده شده است که ناهنجاری معمولا فقط در یکی از دندان های نیش رخ می دهد. چون دلیل این اتفاق کمبود فضا برای رشد دندان نیش و یا کوچکی فک است و در موارد کمی هر دو دندان نیش در یک فک دچار مشکل هستند.

کشیدن دندان نیش در ارتودنسی

گاهی اوقات هم پیش می آید که متخصص ارتودنسی تشخیص می دهد که ناهنجاری دندان نیش با ارتودنسی قابل درمان نیست و دندان نیش باید کشیده شود. دندان نیش یک ریشه قوی دارد و کشیدن آن ممکن است به جراحی نیاز داشته باشد. البته نه تنها دندان نیش، دندان های آسیایی نیز کاندیدایی برای کشیدن هستند.

هدف از کشیدن دندان های آسیایی ایجاد فضا برای حرکت و جایگیری دندان های دیگر است. البته که دندانپزشکان هم طرفدار ارتودنسی بدون کشیدن دندان هستند خصوصا اگر دندانی کاملا سالم باشد اما گاهی اوقات با مشکل شلوغی دندان و کوچکی فک روبرو هستیم که تنها چاره کشیدن دندان است.

 منبع مقاله

مزایای ارتودنسی دندان نیش

شاید درمان ارتودنسی یک درمان طولانی باشد و در درازمدت نتیجه دهد اما از مزایای بی نظیر آن نیز نباید غافل شد. هرگونه ناهنجاری در ناحیه فک و دندان ها عوارض خاص خود را دارد. از مزایا ارتودنسی یک ارتودنسی یک دندان نیش
دندان نیش نهفته این است که از بروز انواع مشکلات ناشی از دندان نیش نهفته یا کج جلوگیری به عمل می آید.
مشکلات ناشی از ناهنجاری های دندان نیش
• تجمع باکتری و ایجاد عفونت بر اثر شلوغی و عدم توازن دندان ها
• درد استخوان فک
• بوی بد دهان
• آسیب به دیگر دندان ها
دندان های نیش بیرون زده و کج که زیر و روی دندان های مجاور قرار می گیرند، بهداشت دندان ها را ضعیف می کند. این موضوع محیط را کاملا مستعد تجمع انواع باکتری و بروز عفونت ها می کند. جلوگیری از تمام این مشکلات از مزیت ارتودنسی دندان نیش عقب رفته است.

مراحل ارتودنسی دندان نیش نهفته

اصلاح دندان نیش نهفته شامل دو مرحله است. یکی جراحی لثه که بافت لثه کنار زده می شود تا بخش از تاج دندان نیش نهفته نمایان شود. مرحله دیگر ارتودنسی است که کمک می کند تا دندان های مجاور دندان نیش به سمت مخالف حرکت کنند تا فضا برای دندان نیش ایجاد شود.

بعد از ایجاد فضای لازم و پروسه نمایان کردن تاج دندان نیش درمان به پایان نمی رسد و لازم است که دندان نیش به موقعیت درست هدایت شود. این کار هم به کمک ارتودنسی انجام می شود.
متخصص ارتودنسی، براکتی (نگین های ارتودنسی) را روی دندان نیش نصب می کند تا بتواند تحت تاثیر فشاری که وارد می کند، حرکت کند.

این براکت ظاهر نازیبایی دارد که بعد از نصب براکت با بخیه بافت لثه، پوشانده می شود.
یک زنجیر طلایی از یک طرف به براکت دندان نیش و از طرف دیگر به سیم اتصال براکت ها وصل می شود تا دندان نیش به سمت جایگاه درست هدایت شود.

برای دریافت اطلاعات لازم در این زمینه به سایت torontoimplant.com مراجعه نمایید.

ارتودنسی دندان نیش بیرون زده

نیش تفاوتی با سایر دندان ها ندارد و به همان روشی که برای ناهنجاری سایر دندان ها به کار برده می شود در مورد دندان نیش هم می تواند به کار برده شود. دندان نیش بیرون زده مانند نهفته نیاز به جراحی ندارد و تنها با براکت های ارتودنسی قابل درمان است. مانند سایر دندان های کج و نا متوازن تحت فشار براکت های ارتودنسی حرکت و در جای درست قرار می گیرد.

مراقبت های لازم بعد از ارتودنسی دندان نیش

به هنگام ارتودنسی به دلیل وجود تجهیزات برای درمان انجام مراقبتهای لازم بعد از ارتودنسی کمی دشوار می شود که اگر از نخ دندان ها و مسواک های مخصوص ارتودنسی به شیوه ی صحیح استفاده کنید، این دشواری کمتر خواهد شد.
• را بیاموزید که بهداشت دهان و دندان را تقویت و از بروز انواع بیماری ها نظیر عفونت، آبسه و تغییر رنگ دندان ها بعد از ارتودنسی جلوگیری می کند.
• روزانه بعد از وعده غذایی از مسواک و خمیر دندان استفاده کنید. حداقل دوبار این کار را در روز انجام دهید.
• در صورت احساس درد از مسکن طبق دستور دندانپزشک خود استفاده کنید
• از کمپرس سرد در کاهش درد، التهاب و تورم موثر است، استفاده کنید.
• دندان هار در ارتودنسی تحت فشار براکت ها کمی شل می شوند تا بتوانند به موقعیت درست هدایت شوند، پس از خوردن، جویدن و شکستن انواع خوراکی های سفت و سخت جدا پرهیز کنید.

مدت ارتودنسی دندان نیش

تنها به نوع ناهنجاری وابسته نیست که بتوان گفت مدت ارتودنسی دندان نیش چقدر طول می کشد. اما در مورد دندان های نیش در فاصله زیادی از موقعیت درست خود داشته باشد، مدت درمان طولانی تر و حداقل یک سال می شود. شدت ناهنجاری دندان و فک، نوع درمان ثابت است یا متحرک، روش ارتودنسی به کار رفته( ارتودنسی دیمون، سرامیکی و …)، سن بیمار و میزان همکاری بیمار در انجام مراقبت ها همه و همه از عوامل تاثیر گذار در طول درمان هستند. به طور معمول بین 6ماه تا 24 ماه می تواند متغیر باشد.

هزینه ارتودنسی دندان نیش چقدر است؟

دندان نیش اگر نهفته باشد، هزینه جراحی دندان نیش نهفته نیز در برآورد نهایی قیمت ارتودنسی تاثیر گذار هستند..شایان ذکر است که عوامل مختلفی غیر نوع دندان و ناهنجاری تعیین کننده ی قیمت نهایی هستند. هزینه دندان نیش بیرون زده اگر نیاز به جراحی فک نداشته باشد تفاوتی با سایر دندان ها ندارد.
موقعیت کلینیک درمانی، تخصص دندانپزشک، نوع روش و براکت استفاده شده همه عوامل تاثیر گذار در هستند. برای اطلاع از آخرین قیمت ها کلینیک دکتر سریتا به صفحه قیمت ارتودنسی مراجعه کنید.

اصلاح فرم دندان نیش

یکی از راه های اصلاح فرم دندان نیش در دندانپزشکی این است که مقدار اندکی از مینای دندان ، لایه خارجی پوشش دهنده دندان تراش داده می شود . با تراش دندان می توان شکل ، بلندی ، سطح یک یا چند دندان را اصلاح کرد . اصلاح فرم و اندازه دندان معمولا در کنار باندینگ انجام می شود . در باندینگ می توان شکل دندان را با مواد کامپوزیت هم رنگ آن اصلاح کرد . مشکلاتی که با تراش دادن دندان قابل اصلاح هستند عبارتند از : هم پوشانی جزئی یا شکل غیر طبیعی دندان ها ، لب پر شدن یا شکستگی جزئی ، نوک تیز بودن بیش از حد دندان های نیش اشاره کرد .

مزایای صاف کردن دندان نیش

با اصلاح فرم دندان می توان ظاهر آن را تغییر داد . اصلاح فرم دندان دارای مزایای زیر است :

·         هزینه کمتر

برای صاف کردن دندان نیش تراش دندان نسبت به روش های دیگر ارزان تر است و هزینه آن بر حسب هر دندان با توجه به گستردگی درمان مشخص می شود . هم چنین اگر نقص دندان بر اثر سانحه یا تصادف باشد بیمه بخشی از هزینه آن را پرداخت خواهد کرد .

·         ارتقاء سلامت دندان ها

هنگامی که هم پوشانی جزئی و نقص های دیگر که منجر به انباشته شدن پلاک می شود برطرف می شود احتمال ابتلا به پوسیدگی و بیماری لثه کاهش پیدا می کند .

·         نداشتن درد

در این روش چون تنها مینای سطحی دندان تراشیده می شود بیمار هیچ گونه دردی احساس نخواهد کرد و نیازی به استفاده از بی حسی ندارد.

·         متقاضی ایده آل درمان

اگر مایلید تنها تغییرات جزئی در دندان های خود ایجاد کنید یا دندان هایتان نیاز به ترمیم مختصر دارد این روش بهترین روش درمان است . چنان چه دندانتان اندکی کج است یا بیش از حد نوک تیز است یا یک طرف دندان بیش از سمت دیگر جلو آمده است توصیه می شود از این روش استفاده کنید . تراش دندان برای افرادی که دندان های پوسیده ، عصب کشی شده یا لثه ناسالم دارند توصیه نمی شود .

·         معایب تراش دندان

تراش دندان دارای معایب و محدودیت هایی نیز است که در ادامه به چند مورد از آن اشاره می کنیم :

·         جزئی بودن تغییر

اصلاح فرم دندان ها بر خلاف روش های دیگر دندانپزشکی تغییرات چشم گیری در لبخند فرد ایجاد نمی کند .به طور مثال با آن نمی توان دندان ها را سفید کرد .اگر قصد دارید تغییر کلی و اصلاح قابل توجهی در طرح لبخند خود ایجاد کنید بهتر است از ونیر استفاده کنید .  تراش زیبایی دندان فقط نقص‌های کوچک را رفع می‌کند، حال آن که ونیر کل سطح جلویی دندان را پوشش می‌دهد و دندان را کاملاً از این رو به آن رو می‌کند.

·         افزایش احتمال پوسیدگی دندان

هنگامی که مینای دندان تراشیده می شود دندان پس از مدتی حساس می شود و احتمال  پوسیدگی آن افزایش می یابد . اگر مینای دندان زیادی تراشیده شود احتمال شکستن دندان نیز وجود دارد .

مراقبت های پس از صاف کردن دندان نیش

برای حفظ نتیجه اصلاح فرم و باندینگ دندان باید به خوبی از آن مراقبت کرد زیرا دندان باندینگ شده بیش از ترمیم های دیگر در معرض لب پر شدن ، شکستگی ، لکه یا زرد شدن است . پس از اصلاح فرم دندان از انجام کارهای زیر اجتناب کنید :

  • جویدن ناخن
  • گاز زدن سر مداد
  • خوردن غذاهای سفت
  • باز کردن درب بطری با دندان
  • کشیدن سیگار
  • نوشیدن چای و قهوه

ارتودنسی دندان نیش نهفته

در صورت نهفته بودن دندان نیش حتما با متخصص ارتودنسی مشورت کنید و خودسرانه درمانی انجام ندهید . از بین چهار دندان نیش ، دندان های نیش بالایی معمولا در سنین ۱۱ تا ۱۳ سالگی در دندان مشاهده می شوند . اگر این دندان ها در محل اشتباه رشد کنند باعث گیر کردن دندان وفشار آوردن به ریشه دندان های کناری می شوند . این فشار باعث می شود دندان های مجاور آسیب ببینند .دندان های نیش نهفته که به صورت نامناسب رشدکرده اند می توانند به سقف دهان فشار وارد کنند . ارتودنسی دندان نیش نهفته حدود دو سال و نیم طول می کشد .

دندان نیش، دندان مهمی است و اگر شرایط خوبی داشته باشد، می تواند توسط ارتودنسی (براکت ها) هم ردیف دندان های دیگر قرار بگیرد.  مدت زمان ارتودنسی دندان نیش نهفته حدوداً ۲ سال و نیم می باشد.اگر دندان نیش ناموزون دارید که هنگام خندیدن جلب توجه می کند  ارتودنسی می تواند به خوبی مشکل شما را رفع کند .

عوامل موثر بر ارتودنسی دندان نیش

عواملی که بر روی ارتودنسی دندان نیش نهفته تأثیر گذار است شامل موارد زیر است :

  • سن
  • زاویه دندان منحرف یا نهفته
  • محل نهفتگی و عمق آن برای دندان نهفته
  • میزان فضای قوس دندانی بر روی ارتودنسی دندان نیش

در برخی شرایط زاویه دندان نیش نهفته برای ارتودنسی مناسب نیست و در صورت گذاشتن براکت به دندان های مجاور آسیب و فشار وارد می شود . در این شرایط باید به جای ارتودنسی از جراحی استفاده کنید و بعد از کشیدن دندان برای جایگزین کردن دندان از دست رفته از ایمپلنت استفاده کنید.

کاندیدای مناسب برای انجام ارتودنسی دندان نیش

افرادی که دارای شرایط زیر هستند، بهترین کاندیدا برای انجام ارتودنسی دندان نیش می باشند که این شرایط عبارتند از:

  1. ازدحام بیش از حد دندان ها در فک بالا و یا فک پایین
  2. انحراف و کج بودن دندان ها
  3. وجود دندان نیش نهفته
  4. کوچک بودن فضای فک
  5. کج شدن دندان های نیش به سمت سقف دهان و یا گونه ها

هزینه ارتودنسی دندان های نیش

این هزینه نیز با توجه به نوع درمان، جنس ابزار و دستگاه ها و همچنین نوع بیمه قراردادی فرد و مرکز درمانی محاسبه می شود. چنانچه فرد تحت پوشش بیمه تکمیلی باشد و کلینیک ارتودنسی نیز با بیمه تکمیلی قرارداد بسته باشد، بخش قابل توجهی از هزینه درمان را بیمه پرداخت می کند.

در صورتی که فرد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی باشد، مبلغ ناچیزی از را بیمه پرداخت خواهد کرد و در رابطه با بیمه نیروی مسلح نیز باید گفت، این بیمه مخصوص بیمارستان های ارتش بوده و کلینیک های خصوصی هیچ گونه قرار دادی با آن نداشته و تنها در صورت درمان ارتودنسی در بیمارستان های ارتش، هزینه توسط بیمه مسلح پرداخت می شود. در رابطه با سایر بیمه ها نیز باید به تعرفه ها و قرارداد امضا شده با کلینیک خصوصی ارتودنسی توجه کنید. جهت اطلاع بیشتر نیز می توانید با کلینیک مورد نظر خود تماس بگیرید.

ارتودنسی دندان های نیش

ارتودنسی دندان های نیش توسط براکت ها، بریس ها، سیم ها و سایر ابزار ارتودنسی و با توجه به محل قرار گیری و نوع ناهنجاری ایجاد شده، به سه صورت انجام می گیرد:

1.      ارتودنسی دندان نیش بالا

جالب است بدانید آخرین دندان هایی که در فک رشد می کنند و نمایان می شوند، دندان های نیش فک بالایی هستند. گاهی ممکن است به دلایلی آن ها در داخل فک و به صورت نهفته نیز باقی بمانند. از آنجایی که این دندان ها تاثیر زیادی در زیبایی لبخند فرد دارند، برای رفع ناهنجاری های ناشی از آن، نمی توان آن ها را کشید. به همین منظور درمان ارتودنسی صورت گرفته و  با استفاده از ابزار و دستگاه ها، ناهنجاری و مشکلات را برطرف کرده و در نهایت به زیبایی طرح لبخند بیمار نیز کمک می کند.

2.      ارتودنسی دندان نیش بیرون زده

گاهی فضای موجود در قوس دندانی کم بوده و دندان نیش خارج از فک و به صورت بیرون زده رشد می کند. در نتیجه ارتودنتیست جهت بهبود بخشیدن به وضعیت دندان نیش و سایر دندان ها، ابتدا فضای خالی و کافی را ایجاد کرده و سپس سعی می کند تا دندان نیش را به سمت محل اصلی خود و فضای خالی ایجاد شده هدایت کند. در این شرایط بهتر است، ارتودنسی بر روی فک بالا و پایین انجام بگیرد. در صورتی که فضای خالی کافی نباشد، ممکن است متخصص ارتودنسی مجبور به کشیدن دندان های آسیاب کوچک شده و بدین ترتیب علاوه بر ایجاد فضای خالی دندان نیش را در جهت صحیح خود هدایت می کند.

3.      ارتودنسی دندان نیش نهفته

گاهی ممکن است دندان نیش دچار خرابی و پوسیدگی شود و بعد از مراجعه به کلینیک ارتودنسی متوجه شوید که دندان پوسیده شده، دندان نیش شیری بوده و دندان نیش اصلی و دائمی شما هنوز از فک بیرون نیامده و رشد نکرده است. در این حالت می گوییم، دندان نیش به صورت نهفته در فک قرار گرفته است. متخصص ارتودنسی بعد از انجام بررسی های لازم از روش ارتودنسی استفاده کرده و از آنجایی که بعد از افتادن دندان شیری، جای آن خالی می شود، به بیمار کمک می کند تا دندان نیش نهفته او زودتر از فک خارج شده و در محل اصلی خود نمایان شود.

پس از ایجاد فضای خالی، سپس جراح فک نیز با جراحی فک، دندان نیش را توسط قلاب به سمت محل اصلی خود هدایت می کند. در این درمان، از روش استفاده شده و بعد از نمایان شدن دندان نیش توسط یک جراحی ساده، براکت ها روی دندان نصب شده و سپس با استفاده از یک زنجیر مینیاتوری به سیم های ارتودنسی متصل می شود.

عوامل موثر بر ارتودنسی دندان نیش

عوامل موثر در انجام این درمان شامل نوع و روش درمان با توجه به سن بیمار (کودکی و بزرگسالی)، میزان زاویه انحراف دندان نیش نهفته، میزان ازدحام، نوع دندان نیش نهفته، محل نهفتگی، عمق دندان نیش نهفته، فضای موجود در فک، اندازه فک و …. بستگی دارد. گاهی زاویه دندان نیش نهفته، مناسب عملیات ارتودنسی نیست و تنها جراحی می تواند به بهبود وضعیت فرد کمک کند. در این حالت دندان نهفته خارج شده و کشیده می شود و به جای آن از ایمپلنت استفاده می شود.

دکمه بازگشت به بالا