آشنایی با اینورتر صنعتی سه فاز
وظیفه اینورتر تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب است و به همین دلیل به آن مبدل جریان مستقیم به به متناوب نیز می گویند. در این نوع دستگاه معمولا قابلیت تغییر فرکانس و ولتاژ نیز وجود دارد. این محصول دارای نام های بسیاری از جمله درایو، درایو فرکانس متغیر، کنترل دور موتور یا VFD نیز است.
انواع اینورتر سه فاز و تک فاز
اینورترها از نظر فاز تبدیل به دو نوع عمده تک فاز و سه فاز تقسیم بندی می شوند؛ همچنین از نظر شکل موج خروجی به چهار نوع زیر قابل تقسیم هستند:
- خروجی به شکل موج مربعی
- خروجی به شکل سینوسی اصلاح شده یا شبه سینوسی MSW
- خروجی به شکل سینوسی خالص PSW
اینورتر یا درایو تک فاز به سه فاز چیست؟
اینورتر یا درایو صنعتی قابلیت راه اندازی با برق تک فاز را دارند که از جمله مهمترین مزیت های اینورتر یا درایو های صنعتی است. اینورتر و درایوهای تک فاز به سه فاز مناسب کارگاه ها و مکان هایی هستند که بنا به دلایلی دسترسی به برق سه فاز را ندارند.
مزایای اینورتر و درایو تک فاز به سه فاز
- قابلیت راه اندازی موتور سه فاز تا 4 کیلووات (البته این توانایی در برندهای مختلف درایو متفاوت است).
- قابلیت چپ گرد و راست گرد کردن الکتروموتور
- کاهش ضربه های مکانیکی هنگام استارت اولیه
- جلوگیری از جریان کشی اولیه الکتروموتور
- کاهش صدا و نویز خروجی الکتروموتور (این مزیت مناسب مصرف کنندگان پمپ های خانگی است که همواره از صدای الکتروپمپ ها شاکی هستند.)
بیشترین استفاده درایوهای تک فاز به سه فاز برای کاربری پمپ های خانگی است زیرا اکثر خانه ها به برق سه فاز دسترسی ندارند؛ به همین دلیل بهترین گزینه برای کنترل دور الکتروپمپ و نصب سنسورها جهت سطح سنجی میزان آب رسیده به طبقات مختلف استفاده از درایو تک فاز به سه فاز است.
در زمان خرید اینورتر تک فاز به سه فاز به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- قبل از هر چیز باید به این موضوع توجه کنید که ورودی اینورتر تکفاز به سه فاز، ولتاژ تکفاز 220 ولت بوده و خروجی آن 3 فاز 220 ولت باشد. خیلی ها به اشتباه تصور می کنند که می توان از این مدل اینورتر خروجی 3 فاز 380 ولت دریافت کرد که اشتباه است. بنابراین پلاک الکتروموتور سه فاز قبل از خرید اینورتر باید مورد بررسی قرار بگیرد و سربندی موتور نیز حتما باید مثلث 220 ولت باشد.
- حتما باید سربندی الکتروموتور روی حالت 220 ولت مثلث قرار بگیرد و اینکه الکتروموتور این قابلیت را داشته باشد.
- پلاک الکتروموتور که اینورتر قرار است روی آن نصب شود حتما باید خوانده شود و مورد بررسی قرار بگیرد.
- برق مجموعه ای که اینورتر تک فاز به سه فاز می خواهد در آن قرار بگیرد از جهت بررسی آمپر جریان حتما بازدید شود.
- حتما باید فرکانس الکتروموتور با اینورتر همخوانی داشته باشد اگه فرکانس آنها با هم متفاوت باشد امکان سوختن موتور وجود دارد.
پلاک اینورتر تک فاز به سه فاز
ورودی این نوع اینورتر به صورت سه فاز 220 ولت و خروجی آن هم سه فاز 220 ولت است. استاندارد سه فاز 220 ولت در کشورهای اروپایی و یک سری کشورهای آسیایی وجود دارد؛ یعنی اختلاف پتانسیل خطی بین فاز ها 220 ولت است. اما این استاندارد در ایران وجود ندارد و بین فاز و نول در شبکه برق ایران 220 ولت اختلاف پتانسیل داریم. اختلاف پتانسیل سه فاز ایران 380 ولت است.
بنابراین زمانی که روی پلاک اینورتر یا دستگاهی ذکر شده سه فاز 220 ولت، در ایران باید با برق تک فاز راه اندازی شود.
- پایه های R,S,T: برق ورودی
- پایه های U,V,W: اتصال به موتور
- پایه های B1, B2, VDC+-: اتصال مقاومت و خط DC اینورتر
پلاک اینورتر سه فاز به فاز سه
از اینورتر سه فاز به فاز برای راه اندازی موتور های آسنکرون سه فاز با پلاک 660/380 استفاده می کنیم. توجه داشته باشید که برای راه اندازی موتور 660/380 با اینورتر، برای اینکه موتور با ماکزیمم توان خود کار کند باید سربندی موتور در حالت مثلث قرار گیرد. ولی اگر سربندی را روی حالت ستاره ببندید هم آسیبی به موتور وارد نمی شود بلکه موتور با یک سوم قدرت قبلی کار می کند. نکته بالا برای راه اندازی این گونه موتورها با برق مستقیم هم صادق است.
عملکرد اینورتر سه فاز
اینورتر سه فاز سه کلید اینورتر تک فاز دارد و اصل کار آن به این صورت است که هرکلید را می توان به ترمینال بار متصل کرد. برای سیستم کنترل پایه، عملکرد سه سوئیچ را می توان به گونه ای هماهنگ کرد که سوئیچ تکی در هر 60 درجه شکل موج اولیه o/pبرای ایجاد یک شکل موج o/p خط به خط شامل شش مرحله کار کند. این شکل موج شامل یک مرحله ولتاژ صفر در بین دو بخش مانند مثبت و منفی موج مربع است. هنگامی که تکنیک های PWM بر اساس حامل بر روی این شکل موج ها اعمال میشود، می توان شکل اصلی شکل موج را به گونه ای گرفت که هارمونیک سوم شامل مضرب های آن لغو شود.
مزیت های اینورتر سه فاز
- اجازه جبران گشتاور خروجی
- نصب ولوم کنترل برای تغییر میزان دور در دقیقه
- قطع عملکرد موتور در حالت بی باری (مانند الکتروپمپ ها برای جلوگیری از خشک کار کردن موتور)
- کنترل سرعت حرکت از قبیل آسانسور
- اتصال به انکودر و انجام نمونه گیری برای کنترل دقیق تر، موثر و هوشمندانه
- برنامه ریزی وسیع برای انجام برنامه ای ثابت در تایم تعیین شده
- کنترل انرژی مصرف شده و پایین آمدن آن
- افزایش دور تا حدی بیش از دور نامی الکتروموتور
- سنسور برای مشخص کردن مواردی خاص مانند فشار، نور و غیره.