آشنایی با استاندارد های پیچ و مهره صنعتی
در دنیای پیچ و مهرهها و اتصالات ما به سراغ پیچ و مهره صنعتی رفتیم تا استاندارد آن و انواع درجه بندی آن را بررسی کنیم. از آنجایی که کارخانه های تولیدی بسیاری در دنیا وجود دارند که پیچ های متنوعی را با استانداردهای مختلف طراحی و تولید می کنند، معمولا مصرف کنندگان برای اطمینان از محصولی که خریداری می نمایند باید استانداردهای کلی جهان را بشناسند و براساس این استانداردها خرید خود را انجام دهند. در این مقاله قصد داریم در مورد استاندارد پیچ و مهره صنعتی اطلاعات جامعی را ارائه دهیم با ما همراه باشید.
پیچ و مهره صنعتی
دندهای که برای پیچ و مهره صنعتی استفاده میشود بر دو نوع دنده ریز (fine thread) و دنده درشت (coarse thread) است. دنده ریز برای سطح بندیهای بالای فولادی پیچ و مهره است و در صورت استفاده برای سطوح پایین تر موجب از بین رفتن دندهها و صاف شدن آنها میشود. در مورد دنده درشت کاربرد آن در اتصالات بیشتر است. پیچ و مهره صنعتی بر دو نوع پیچ و مهره شش گوش و پیچ آلن میباشد.
پیچ و مهره شش گوش به شکل شش ضلعی است و کاربرد بسیار زیادی در صنعت دارد. جان پیچ در طول پیچ به میزان برابر و مشخص است. قطر بیرونی آن از روی دنده بیرونی محاسبه میشود. پیچ آلن نیز از پیچهای صنعتی محسوب میشود که طراحی به روزتری نسبت به پیچ و مهرههای شش گوش دارد.
اتصال راحت به سازه سبب شده است تا در صنعت ماشین آلات، پیچ آلن طرفداران زیادی داشته باشد. همچنین در گذشته نیز پیچ و مهرههایی تحت عنوان استاد بولت نیز تولید میشد که تمام دنده و یا تمام رزوه بودند.
استاندارد پیچ و مهره صنعتی
استاندارد پیچ و مهرهها، باعث میشود پیچ و مهرهها از یک قانون کلی برای ساخت تبعیت کنند که برای انواع پیچها این استاندارد متفاوت است. استاندارد پیچ و مهره صنعتی به طور کلی از استاندارد بقیه پیچ و مهرهها اعم از پیچ چوب، پیچ سر خزینه، پیچ نوک تیز، و پیچ نوک متهای تفاوت دارد. همچینین دارای سطح بندی مجزایی است.
در ادامه به استاندارد پیچ و مهره های صنعتی می پردازیم.
· مهره استاندارد DIN6915
این نوع استاندارد از مهره روی پیچهایی با استاندارد DIN6914 اتصال برقرار میکند. این استاندارد تنها برای اتصال پیچ و مهره از جنس فولاد کاربرد دارد.
· مهره استاندارد DIN934
این استاندارد از مهره بر روی استاندارد DIN931نیم دنده، DIN933 تمام دنده و پیچ آلن به طور مشترک اتصال مییابد و در درجه مختلفی از استیل و فولاد تولید میشود.
· پیچ سازه با استاندارد DIN6914
این استاندارد مختص پیچهای سازه از گروه پیچ شش گوش است. گل آنها درشت و در ابعاد بزرگ تری تولید میشود. استاندارد پیچ سازه نیز به HV معروف است. درجه بندی این پیچ با 1.9 فولاد مشخص شده است.
· استاندارد پیچ DIN912
این استاندارد فقط برای تولید پیچهای آلن به کار میرود. معمولا پیچهای آلن به طور نیم دنده ساخته میشوند اما بر حسب نیاز بازار امکان دارد به طور تمام دنده نیز تولید شود. درجه بندی این پیچها به صورت 8.8 و 12.9 است. این پیچها معمولا سر استوانهای هستند.
· استاندارد پیچ DIN931
این استاندارد پیچ مختص پیچهای شش گوش نیم دنده هستند. همچنین درجه بندی این پیچها به صورت فولادی، آهنی، استنلس استیل است که همراه با مهره شش گوش به کار میرود.
· استاندارد پیچ DIN933
این استاندارد برای پیچهای شش گوش تمام دنده مشخص شده است. همچنین درجه بندی این پیچها به صورت 4.8، 5.6، 8.8، 10.9، و 12.9 است و در اندازههای 4 الی 32 میلی متری مورد استفاده قرار میگیرد.
درجه بندی پیچ و مهرههای صنعتی
درجه بندی پیچ و مهره های صنعتی بسیار متنوع است و معمولا از استنلس استیل، آهن، و فولاد بهره میبرند. درجه بندی آهنی درصد کربن پایینی دارد و به خاطر همین امر چکش خوار و انعطاف پذیر هستند. همچنین با روکش گالوانیزهای که دارد ضد زنگ است و رنگ آن معمولا نقرهای است. درجه بندی جنس آهنی 4.8 و 5.6 میباشد. برای درجه بندی فولادی، مصرف زیادی در بازار دارد و به قرار زیر است:
· پیچ خشکه درجه 8.8
این درجه از پر مصرف ترین پیچ و مهرههای صنعت است. مهرهای که با این پیچ اتصال پیدا میکند، از درجه بندی 8 است. آبکاری گالوانیزه آن سرد و گرم است و در بعضی موارد به صورت داکرومات نیز مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل فسفاته سطحی پیچ، رنگ آن به صورت سیاه است.
· پیچ فولادی درجه 10.9
این نوع پیچ گل درشت دارد و به شکل نیم دنده ساخته میشود.
· پیچ فولادی درجه 12.9
مهره این پیچها از درجه 12 است. دارای آبکاری گالوانیزه سطحی است و در بعضی موارد هم به طور داکرومات هم استفاده میشود. معمولا به صورت پیچ آلن نیم دنده در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد.
درجه بندی استنلس استیل
معمولا در محیطهای مرطوب و در تماس با گازهای خورنده قابل استفاده است. دو نوع درجه برای استنلس استیل وجود دارد: درجه 316 و درجه 304 که به A2 و A4 معروف است.
مزایا و معایب استفاده از پیچ و مهره
پیچ و مهره در مقابل جوشکاری از مزایای بسیار زیادی برخوردار است. پیچ و مهره امکان تعویض و دوباره بستن مجدد دارد. در ضمن نه فقط در اتصالات فلزی بلکه در همه انواع اتصالات استفاده میشود. اما در مقابل دارای معایبی هم هست که در این بخش هم به این مورد میپردازیم. برای اتصالات از طریق پیچ و مهره نیاز به سوراخهایی است. شکستن اتصالات از طریق این سوراخ بسیار محتمل میباشد، چون تمرکز تنش در این سوراخها بسیار زیاد است.
استاندارد پیچ و مهره چیست؟
اولین استاندارد سازی مربوط به ساخت ماشین اصلاح بود که حرکات منظم آن باعث اصلاح مرتب میشد. با این نوآوری پیجهای کوچک امروزی ساخته شدند و به سمت استاندارد سازی پیش رفتند. استانداردDIN آلمان از مهمترین و پر مصرفترین استاندارهایی است که برای پیچ و مهره به کار میرود.
این استاندارد طیف کاملی از تمام اتصالات را شامل میشود. در این استاندارد اندازه و طول دنده، و درجه بندی پیچ و مهره مشخص شده است. دقت و توجه به جزئیات در این استاندارد پیچ و مهره به شدت بالا میباشد.
سخن پایانی
استاندارد پیچ و مهره صنعتی بسیار متنوع است که ما در این مقاله به آن اشاره کردیم. بولت صنعت با کادر مجرب و سابقه کاری بسیار زیاد در کنار شماست تا در زمینه مشاوره و خرید انواع پیچ و مهرهها و همچینین انواع واشر و خار در کنار شما باشد.