اقتصادیکسب و کار ایرانی

وظایف حسابدار مالیاتی

یکی از زیرمجموعه‌های حسابداری، شامل حسابداری مالیاتی خواهد بود که توسط آن رویدادهای مالی بررسی خواهد شد. این نوع حسابداری بیشتر برای مالیات و تهیه کردن اظهارنامه‌های مالیاتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. امروزه حسابداری مالیاتی در بنگاه‌های اقتصادی، کسب و کارهای بزرگ و کوچک و … استفاده می‌شود. انجام امور مربوط به مالیات شرکت‌ها، سازمان‌ها و … توسط حسابدار مالیاتی انجام خواهد شد، از آنجایی که حسابدار مالیاتی تخصص لازم را در این زمینه دارد. بنابراین اگر می‌خواهید بدانید که حسابدار مالیاتی چه وظایفی دارد و برای محاسبه مالیات به چه اطلاعاتی نیاز دارد و دوره مالیات بر ارزش افزوده چگونه است؟ با ادامه این مقاله همراه باشید.

Duties of tax accountant

حسابدار مالیاتی کیست؟

حسابدار مالیاتی از جمله افرادی است که باید علاوه بر کسب دانش در زمینه حسابداری، در مورد محاسبه مالیات نیز تبحر داشته باشد. همچنین این شخص باید از آخرین قوانین وضع شده کشور در زمینه حسابداری مالیاتی مطلع باشد تا بتواند به خوبی شرکت، سازمان و کسب و کارهای مختلف را در مسیر درست هدایت کند.بنابراین انتخاب حسابدار مالیاتی بسیار اهمیت دارد، باید این فرد مهارت لازم را در زمینه مالیات داشته باشد، به همین جهت بسیاری از مدیران میزان دانش این افراد را در ابتدا ارزیابی خواهند کرد.

از این‌رو بسیاری از شرکت‌ها تمام تلاش خود را به کار می‌برند تا حسابداری مالیات شرکت و کسب و کار خود را در اختیار افراد باسابقه قرار دهند، از آنجایی که مالیات بخشی از هزینه‌های یک شرکت یا مجموعه را در پایان یک سال مالی رقم می‌زند بنابراین اگر از افراد کم تجربه استفاده شود، کوچکترین خطا و سهل‌انگاری منجر به از دست دادن سرمایه شرکت و متضرر شدن آن می‌شود.

Duties of tax accountant

وظایف حسابدار مالیاتی

همان طور که بیان شد یک حسابدار مالیاتی همان طور که از اسم آن نیز مشخص است، باید دانش لازم را در زمینه حسابداری و امور مربوط به مالیات را داشته باشد. می‌توان این طور بیان کرد، حسابدار مالیاتی در واقع همچون محافظ سرمایه یک شرکت خواهد بود.در حقیقت مالیات از جمله هزینه‌هایی است که همه شرکت‌ها و کسب و کارها موظف به پرداخت آن هستند، اما تمام تلاش آنها بر این است که از پرداخت مالیات‌های اضافی معاف شوند. شرکت‌ها و کسب و کارها همچنین نباید بی انضباطی مالیاتی داشته باشند، چرا که موجب مشکلات زیادی برای آنها خواهد شد.

به همین جهت استفاده از حسابدار مالیاتی برای حفظ سرمایه شرکت از پرداخت مالیات‌های اضافه، ارائه پرونده روشن مالیاتی و … برای یک شرکت و مجموعه بسیار ضروری است. بنابراین می‌توان برخی از وظایف مهم حسابدار مالیاتی را در یک شرکت، سازمان و … را به صورت زیر بیان کرد:

  • این حسابدار باید توانایی تنظیم کردن اظهارنامه‌های مالیاتی را در زمان مشخصی داشته باشد.
  • بتواند کارهای مرتبط با مالیات و ارزش افزوده را به خوبی انجام دهد.
  • امکان این را داشته باشد که تمامی‌ گزارش‌ها، درآمدها، بدهی‌ها، طلب‌های یک شرکت را در مدت یک ماه یا به طور سالیانه تهیه کند تا بتواند مالیات‌های فصلی یا سالیانه شرکت را محاسبه کند.
  • امکان پیگیری چک‌های دریافتی، وصول نشده و برگشتی مجموعه را داشته باشد.
  • راهکارها و برنامه‌هایی برای کاهش بدهی مالیاتی شرکت ارائه دهد.
  • از کلیه قوانین، بخشودگی‌ها، معافیت‌ها و … اطلاعات بروزی داشته باشد.
  • دفاتر پلمب شده قانونی را پیگیری کند.
  • توانایی تنظیم لایحه‌های مالیاتی را داشته باشد تا از شرکت در مراحل مختلف همچون در برابر شورای حل اختلاف یا دیوان عدالت اداری دفاع مالیاتی نماید.

اطلاع لازم جهت محاسبه مالیات در حسابداری مالیاتی

حسابدار مالیاتی، در حقیقت همچون مشاور مالیاتی نیز عمل خواهد کرد، بنابراین علاوه بر داشتن اطلاعات لازم در زمینه حسابداری و مالیات، باید آگاهی زیادی جهت تهیه اسناد و مدارک مالیاتی نیز داشته باشد.
همچنین داشتن تسلط و اشراف کامل به اصول و قوانین مالیاتی از ویژگی‌های برجسته یک حسابدار مالیاتی است. بنابراین می‌توان گفت حسابدار مالیاتی جهت محاسبه مالیات باید اطلاعات گوناگونی داشته باشد که این اطلاعات به قرار زیر هستند:

  • باید با تمامی ‌وظایف و تکالیف مهم مالیاتی جهت ایجاد یک پرونده مالیاتی آشنایی داشته باشد.
  • جهت تهیه اظهارنامه الکترونیک مالیات بر عملکرد تبحر بالایی داشته باشد.
  • اطلاعات لازم جهت محاسبه انواع مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم و نحوه پرداخت آنها را داشته باشد، از جمله این مالیات‌ها شامل مالیات بر اجاره، مالیات بر درآمد، مالیات ارزش افزوده و …
  • با روش‌های اعتراض مالیاتی آشنایی داشته باشد همچون تهیه دادرسی مالیاتی، تحریر لوایح قانونی، مراجعه هیات تجدید نظر و … .
  • اطلاعات لازم جهت جلوگیری از وارد شدن به جرائم سنگین و تخلفات مالیاتی داشته باشد.
  • همچنین آگاهی لازم در زمینه بخشودگی‌ها و معافیت‌های مالیاتی برای کاهش مالیات را داشته باشد.

حسابرسی مالیاتی چیست و تفاوت آن با حسابداری مالیاتی

حسابرسی مالیاتی در واقع نوعی فرآیند است که مطابق با آن درستی اسناد و مدارک مالی مورد بررسی قرار خواهد گرفت، همچنین بر چگونگی رعایت قوانین مالیاتی نظارت می‌شود. در این نوع حسابرسی، مالیات بر درآمد شرکت‌ها و شیوه پرداخت آن معین خواهد شد. پس تحت عنوان حسابرسی مالیاتی صحت همه اسناد مالی بررسی می‌شود و بر نحوه رعایت قوانین و استانداردها نظارت خواهد شد. معمولا تاریخ انجام حسابرسی مالیاتی بسیار حائز اهمیت است چرا که مطابق با قوانین، باید در بازه زمانی مشخص شده‌ای انجام شود.

در مورد تفاوت حسابرسی مالیاتی و حسابداری مالیاتی می‌توان گفت در حسابداری مالیاتی هدف بیان نظر حرفه‌ای در مورد گزارش‌های مالیاتی واحدهای مختلف است. اما حسابرسی مالیاتی درستی کیفیت اسناد و مدارک مالی را بررسی می‌کند، همچنین بر نحوه رعایت قوانین و استانداردها نظارت کرده و میزان مالیات بر درآمد شرکت‌ها را نیز تعیین خواهد کرد.

نتیجه‌گیری

از آنجایی که مسئله مالیات مستقیما با سرمایه شرکت ارتباط دارد، به همین جهت این موضوع باید توسط مدیران شرکت‌ها با وسواس مورد پیگیری قرار گیرد. بنابراین امروزه بسیاری از کسب و کارها جهت سر و سامان دادن به امور مالیاتی خود از حسابدار مالیاتی استفاده می‌کنند. به همین جهت در این مقاله درباره حسابدار مالیاتی صحبت کردنگهداری سوابق مالی برای استفاده دولت به عنوان حسابداری مالیاتی شناخته می‌شود. افراد در سطح فردی و سازمان‌ها، شرکت‌ها و سایر موسسات به این نوع از حسابداری نیاز دارند.

نکته حائز اهمیت در خصوص حسابداری مالیاتی این است که ممکن است افرادی که حتی موظف به پرداخت مالیات نیستند، همچنان ملزم به شرکت در فرآیند حسابداری مالیاتی هستند. حسابداری مالیاتی به‌گونه‌ای طراحی شده است که امکان نظارت بر پول‌های مرتبط با شرکت‌ها و افراد (اعم از ورودی و خروجی) را فراهم می‌کند.حسابداری مالیاتی زیربخشی از حسابداری است که بر تهیه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت تعهدات مالیاتی تمرکز دارد. حسابداری مالیاتی برای مشاغل دشوارتر است؛ زیرا نظارت بیشتر بر استفاده از وجوه و تعیین درآمد مشمول مالیات است و معاف از مالیات است.

همان‌طور که در ابتدای مطلب گفته شد، چارچوب سیستم‌های حسابداری که به عنوان حسابداری مالیاتی شناخته می‌شود، عمدتاً به گزارش مالیات‌ها مربوط می‌شود تا ارائه صورت‌های مالی به مردم و به صورت عمومی. حسابداری مالیات بر درآمد برای تعیین سود مشمول مالیات و میزان مالیاتی که باید پرداخت شود ضروری است. این صورت‌ها برای اهداف حسابرسی مالیاتی حفظ می‌شوند و همه این کارها در اظهارنامه مالیاتی به عنوان بخشی از خود اظهارنامه گنجانده شده است.

حسابداری مالیاتی به جای تمرکز بر تهیه صورت‌های مالی عمومی، در درجه اول به تهیه اظهارنامه مالیاتی برای شرکت‌ها و مدیریت پرداخت‌ها می‌پردازد. هنگام محاسبه درآمد مشمول مالیات شرکت شما، حسابداری مالیاتی درآمد حاصل از کسب و کار شما و هر گونه کسر و اعتبار دولتی را که می‌توانید واجد شرایط آن باشید در نظر می‌گیرد. به همین دلیل، درآمد ثبت شده در صورت سود و زیان ممکن است لزوماً با درآمد مشمول مالیات یکسان نباشد.

حسابدار مالیاتی کیست؟

حسابداران مالیاتی به افراد و شرکت‌ها کمک می‌کنند تا اظهارنامه مالیاتی دقیقی را تهیه و تنظیم کنند که تمام استانداردهای قانونی را رعایت کند. آنها همچنین از دانش خود در مورد قوانین مالیاتی برای کمک به مشتریان برای افزایش پس انداز و اجتناب از مجازات استفاده می‌کنند. برخی از حسابداران مالیاتی دارای موقعیت شغلی دائمی داخلی در کسب و کارها هستند. برخی دیگر برای ارائه دهندگان خدمات حقوق و دستمزد یا کار می‌کنند. سازمان‌های دولتی، شرکت‌های بیمه و شرکت‌های خدمات مالی نیز حسابداران مالیاتی را استخدام می‌کنند.

وظایف حسابدار مالیاتی چیست؟

حسابداران مالیاتی برای تهیه اسناد اظهارنامه مالیاتی که از قوانین و مقررات پیروی می‌کنند با مشتریان همکاری می‌کنند. قبل از زمان مالیات، این متخصصان به مشتریان کمک می‌کنند تا برنامه‌ای برای رسیدن به اهداف مالی مورد نظر خود ایجاد کنند. حسابداران مالیاتی اغلب در طول زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی ساعات بیشتری کار می‌کنند. مسئولیت‌های آنها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

بررسی صورت‌های مالی

حسابداران مالیاتی با مشتریان کار می‌کنند تا تصویر روشنی از وضعیت مالی کلی آنها به دست آورند. حسابداران تمام صورت‌های مالی مربوطه را بررسی می‌کنند تا دقیق‌ترین دید را از امور مالی مشتری به دست آورند. آنها باید مطمئن شوند که همه مواد با قوانین و مقررات مالیاتی مطابقت دارند.

برنامه ریزی برای بودجه

یکی از مسئولیت‌های اصلی حسابداران مالیاتی کمک به مشتریان خود در صرفه جویی در هزینه و پایبندی به بودجه مناسب است. حسابداران همچنین به مشتریان در افزایش درآمد و بهبود سودآوری کمک می‌کنند. این وظیفه شامل توضیح چگونگی تأثیر تغییرات درآمد بر اظهارنامه مالیاتی مشتریان است.

سازماندهی سوابق مالی

در کنار تهیه اسناد اظهارنامه مالیاتی، حسابداران مالیاتی به مشتریان کمک می‌کنند تا سوابق مالی شخصی خود را سازماندهی کنند. حسابداران مالیاتی اطلاعات مشتریان خود را در پرونده نگهداری می‌کنند تا در صورت لزوم بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.

دکمه بازگشت به بالا