آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟
آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست و چه وظایفی بر عهده دارد؟
در دنیای امروز، با اینکه بازاریابی و تبلیغات هنوز به صورت سنتی، یعنی چاپ کاتالوگ، تبلیغات رادیویی و تلویزیونی و… در حال انجام است، اما عمدتاً این کار به صورت دیجیتال انجام می شود و این به معنی از بین رفتن روش بازاریابی سنتی نیست؛ چراکه تکنیک های بازاریابی سنتی همچنان جای خود را در میان برخی از کمپین های دیجیتال مارکتینگ حفظ کرده اند.
تقریباً می شود گفت اصطلاح «آژانس دیجیتال مارکتینگ» بیش از حد عجیب و غریب است، چرا؟ چون تعریف دقیقی از آن در دسترس نیست. ازآنجاکه شاید هر کسب و کار یا هر جایی خود را آژانس دیجیتال مارکتینگ معرفی کند، باید به وجه تمایزهای آن با بازاریابی سنتی و اینکه خود آژانس دیجیتال مارکتینگ دقیقاً چیست اشاره کنیم تا این موضوع برای علاقه مندان به خوبی جا بیفتد و روشن شود.
اما آژانس دیجیتال مارکتینگ واقعاً چیست؟ شاید در ابتدا حس کنید که این سوال، بسیار ساده و پیش پا افتاده است؛ اما با جست وجوی این سوال به فارسی یا معادل انگلیسی آن در موتورهای جست وجو، متوجه می شوید که با موضوعی به ظاهر ساده، اما در باطن سخت و چالشی روبه رو هستید. موضوعی که می شود ساعت ها دربارۀ آن بحث و گفت وگو کرد و شاید درنهایت نیز حق مطلب ادا نشود.
احتمالاً اغلب این مطلب را شنیده اید که می گویند: «جهان بازاریابی در حال تغییر است.» به نظر من این عبارت درست است، اما احساس می کنم هر کسی نگاه متفاوتی به این موضوع دارد. نگاه من به این موضوع این نیست که مسیر بازاریابی به کدام سمت می رود و آینده اش کجاست؛ چراکه ما داریم در زمان حال زندگی می کنیم و باید زمان حال خودمان را دریابیم.
به علاوه انتخاب های امروزمان به عنوان یک انسان یا مدیر در کسب و کارهاست که وضعیت آیندۀ بشر یا کسب و کارها را رقم خواهد زد. در علم مدیریت به مسئلۀ تصمیم گیری به عنوان یکی از وظایف مهم انسان ها اشاره شده است. بنابراین باتوجه به این صحبت ها مدیران تبلیغات و بازاریابی کسب و کارها باید بتوانند با هوشمندی تصمیم گیری کنند؛ زیرا آن ها در آیندۀ کسب و کارها نقش بسزایی ایفا می کنند.
از این رو شناخت وظایف آژانس های دیجیتال مارکتینگ در انتخاب آن ها برای همکاری، به مدیران کسب و کارها کمک می کند تا در پروسۀ همکاری با آژانس های دیجیتال مارکتینگ و برون سپاری مسئولیت های دیجیتال مارکتینگ کسب و کار خود، انتخاب هوشمندانه تری داشته باشند. همچنین شناخت این وظایف در پیگیری امور مربوط به دیجیتال مارکتینگ بسیار موثر است.
شما با خواندن این مقاله از شرکتی که وظیفۀ دیجیتال مارکتینگ کسب و کارتان را به آن می سپارید و نیز تاثیر فعالیت ها یش بر کسب و کارتان، تصویر واضح تری به دست می آورید و انتظارات درست تری از آن خواهید داشت. در این مقاله سعی کرده ام منابع مطالعاتی گوناگون را با تجربیات شخصی و کاری ام گردآوری کنم و به این سوال، پاسخی درخور دهم. درنتیجه می توان گفت که این مقاله دقیقاً براساس منابع مطالعات ذکرشده گردآوری و نوشته شده است که فهرست آن ها در انتهای مقاله در دسترس است.
قبل از شروع هم تشکر می کنم از و همۀ دوستانی که در گردآوری این مقاله به من کمک کرده اند.
آژانس چیست؟
به بیان ساده، به کارگزاری که به جای شما و برای شما یک سری کارها را انجام می دهد، آژانس (Agency) می گویند. به کسی که در آژانس کار می کند نیز ایجنت (Agent) گفته می شود. مدیر کسب و کار یا نمایندۀ مدیر، با سپردن وظایف به آژانس، حیطۀ کاری آن را مشخص می کند. همچنین بزرگ ترین اتفاق تبلیغات و بازاریابی برای آژانس ها عصر دیجیتال بود که تحول جدیدی را برای آن ها رقم زد.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
«دیجیتال مارکتینگ چیست؟» همیشه گفته ام که بهترین کار برای رسیدن به جواب این سوال، جست وجو در گوگل است؛ چراکه گوگل بهترین مقالاتی را که به زبان انگلیسی و فارسی این موضوع را تشریح کرده اند به شما نمایش می دهد.
برای مثال Hubspot دیجیتال مارکتینگ را این طور تعریف می کند:
Digital marketing encompasses all marketing efforts that use an electronic device or the internet. Businesses leverage digital channels such as search engines, social media, email, and their websites to connect with current and prospective customers
یا مثلاً Marketo در تعریف دیجیتال مارکتینگ می گوید:
At a high level, digital marketing refers to advertising delivered through digital channels such as search engines, websites, social media, email, and mobile apps. While this term covers a wide range of marketing activities, all of which are not universally agreed upon
سایت Smart Insights در تعریف خود از دیجیتال مارکتینگ گفته است:
The use of the Internet and other digital media and technology to support ‘modern marketing’ has given rise to a bewildering range of labels and jargon created by both academics and professionals. It has been called digital marketing, Internet marketing, e-marketing, and web marketing, and these alternative terms have varied through time
سایت متمم دیجیتال مارکتینگ را این طور تعریف می کند:
بازاریابی دیجیتال شامل همۀ ابزارها و فعالیت هایی است که برای بازاریابی محصولات و خدمات در بستر دیجیتال (وب، اینترنت، موبایل یا سایر ابزارهای دیجیتال) استفاده می شوند.
سایت وب24 در تعریف دیجیتال مارکتینگ می گوید:
اصطلاح دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال برای مجموعۀ فعالیت هایی که در راستای تبلیغ محصولات و خدمات با استفاده از ابزارهای دیجیتالی صورت می گیرند، به کار می رود. درواقع تمام فعالیت هایی که به منظور تبلیغ محصولات، خدمات، برندها و بررسی رفتار مشتری در بستر اینترنت انجام می شود، دیجیتال مارکتینگ محسوب می شود.
سایت بیلاود در تعریف خود از دیجیتال مارکتینگ می گوید:
دیجیتال مارکتینگ چتری است که تمام تلاش های بازاریابی آنلاین شما را پوشش می دهد. کسب وکارها کانال های دیجیتالی همچون موتور جست وجوی گوگل، شبکه های اجتماعی، ایمیل و وب سایت ها را اهرمی برای دستیابی به مشتریان فعلی و آتی خود قرار می دهند.
حدس می زنم که بعد از خواندن این تعاریف مختلف، به نوعی جمع بندی رسیده باشید؛ اما اگر هنوز نرسیده اید، برای اینکه از سردرگمی دربیایید، این مقوله را به صورت ساده برایتان توضیح می دهم.
به تمام فعالیت های بازاریابی که با استفاده از اینترنت و ابزارهای دیجیتال انجام می شود، دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال می گویند.
این در حالی است که اصطلاح دیجیتال مارکتینگ می تواند شامل برنامه های موبایل، پادکست ها و دیگر انواع رسانه های دیجیتال باشد؛ اما باید توجه کرد که اینترنت مرکز اصلی تمام ابزارها و کانال هایی است که در اختیار دیجیتال مارکتر است. دیجیتال مارکتینگ بسیار سازمان یافته و هدفمند است و نتایج قابل اندازه گیری را در هر زمان در اختیار شما می گذارد.
داده محوری (Data-driven) یکی از رکن های اصلی دیجیتال مارکتینگ است. تا وقتی می شود در دیجیتال مارکتینگ به صورت داده محور پیش رفت، نباید حدس زد؛ زیرا به کمک داده ها می توانیم استراتژی های بازاریابی را به طور مداوم مورد سنجش و آزمایش قرار دهیم تا ببینیم آیا مناسب کسب و کار ما هستند یا خیر. یا مثلاً اگر کمپینی اجرا کردیم، چقدر برایمان آورده داشته است.
آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟
به بیان ساده، آژانس دیجیتال مارکتینگ به شرکتی گفته می شود که در ایجاد و ارائۀ راه حل های خلاقانه و خدمات توسعۀ فنی مهارت و تخصص دارد. آژانس دیجیتال مارکتینگ مدل جدیدتری از آژانس تبلیغاتی است. آژانس دیجیتال مارکتینگ به دنبال ارائۀ راه حل کاربردی با هدف رفع مشکل به کمک تفکر خلاقانه است. یک آژانس دیجیتال مارکتینگ حرفه ای با تمرکز بر مشاوره و همراهی کسب و کارها تلاش می کند خود را از سایر رقبایش متمایز کند.
برای آژانس دیجیتال مارکتینگ کیفیت و کمیت کارهایی که برای کسب و کارها انجام می دهد بسیار مهم است. آن ها موارد لازم برای اینکه دارایی هر کسب و کار به چه شکلی باشد تا بتواند به اهداف مدنظر خود دست پیدا کند، لحاظ می کنند. آژانس های دیجیتال مارکتینگ ابزار و مهارت های لازم برای ایجاد ایده های جدید را در اختیار دارند و سعی می کنند ایده ها را به شکلی در کنار یکدیگر قرار دهند که این پازل بهترین و بیشترین بازدهی را برای کسب و کارها داشته باشد.
آژانس دیجیتال مارکتینگ یک آژانس تبلیغاتی نیست. آژانس های تبلیغاتی در اصل با رسانه های جمعی سنتی سر و کار دارند. اما آژانس های دیجیتال مارکتینگ بیشتر با کمپین های دیجیتال و اینترنت سر و کله می زنند. همچنین آژانس های تبلیغاتی درآمد خود را از طریق جایگاه های تبلیغاتی مختلف به دست می آورند و آژانس های دیجیتال مارکتینگ معمولاً درآمد موردنیاز خود را از طریق خدمات فنی و خلاقانه ای که در تیم خود دارند کسب می کنند. آژانس دیجیتال مارکتینگ تلاش می کند درک عمیق تری از رسانه ها داشته باشد و آن را به خوبی تحلیل کند تا بتواند کسب و کار را به شکل موفقیت آمیزی در حوزۀ دیجیتال هدایت کند و رشد دهد.
آژانس دیجیتال مارکتینگ یک آژانس بازاریابی سنتی نیست. دیجیتال مارکتینگ بر اعداد و ارقام متمرکز است؛ اما بازاریابی سنتی چندان به اعداد و ارقام پایبند نیست، گویی اعداد و ارقام برای آن ها در اولویت نیستند و این موضوع یکی از بزرگ ترین تفاوت های بارز بین آژانس های دیجیتال مارکتینگ با آژانس های بازاریابی سنتی است.
آژانس دیجیتال مارکتینگ با گذشت زمان به جای استفاده از رادیو، تلویزیون یا تبلیغات در مجله، تیمی از استراتژیست ها، مشاوران، طراحان و توسعه دهندگان و… را برای خود جذب می کند تا بتواند به کمک آن ها برنامه و بازدهی بهتری را برای کسب و کارها داشته باشد. آژانس دیجیتال مارکتینگ درواقع نوعی موتور توسعه برای کسب و کارهاست.
آژانس دیجیتال مارکتینگ یک حامی تمام عیار است. آژانس دیجیتال مارکتینگ می تواند دیجیتال مارکتینگ کسب و کار شما را به طور کامل تحت پوشش خود قرار دهد. برای شروع، متخصصان خود را برای ارزیابی نیازهای کسب و کار شما به کار می گیرد و برنامه و استراتژی خوبی را برای برآورده کردن نیاز شما ارائه می کند.
آژانس های دیجیتال مارکتینگ در کنار کسب و کار شما برای بهبود کارایی و بهره وری کسب و کار شما با شما همکاری می کنند؛ چراکه تمرکز اصلی آژانس ها روی داده هاست که درنتیجه می توانند نرخ بازگشت سرمایه در بازاریابی (ROI) بیشتری را برای کسب و کار شما رقم بزنند.
آژانس دیجیتال مارکتینگ به فکر صرفه جویی در زمان است. اگر زمان کافی برای مدیریت دیجیتال مارکتینگ خود ندارید یا راه اندازی یک تیم داخلی برای دیجیتال مارکتینگ نیز برایتان سخت و زمان بر است، می توانید همکاری با آژانس های دیجیتال مارکتینگ را شروع کنید.
همکاری با آژانس های دیجیتال مارکتینگ به صرفه جویی در وقت شما منجر خواهد شد؛ چراکه آژانس های دیجیتال مارکتینگ با ارائۀ مجموعه ای از خدمات برای کسب و کار شما، در زمان دیجیتال مارکتری که قرار بوده استخدام کنید تا کارهای دیجیتال مارکتینگ شما را انجام بدهد صرفه جویی می کند. به این دلیل که معمولاً هیچ دیجیتال مارکتری نمی تواند به اندازۀ یک آژانس دیجیتال مارکتینگ تخصص داشته باشد یا با قدرت آن کار انجام بدهد.
آژانس دیجیتال مارکتینگ درواقع همان دیجیتال مارکتینگ کسب و کار شماست. این جمله به این معنی نیست که دپارتمان دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار شما باید تعطیل شود. باید حداقل یک نفر که سواد و درک درستی از دیجیتال مارکتینگ دارد، در کسب و کار شما فعالیت کند تا بتواند اطلاعات درستی از کسب و کارتان را به آژانس دیجیتال مارکتینگ ارائه دهد و توضیحات و کمپین های آژانس دیجیتال مارکتینگ را به کارفرمای خود در کسب و کار شما منتقل کند.
پیشنهاد می کنم فیلم Mad Men را حتماً ببینید. داستان این فیلم دربارۀ آژانسی تبلیغاتی به اسم استرلینگ کوپر (Sterling Cooper) در خیابان مَدیسون (Madison) در شهر نیویورک دهۀ 1960 است. Mad Men اصطلاحی است که تبلیغاتچی های خیابان مدیسون (خیابانی در نیویورک که اکثر آژانس های تبلیغاتی در آن دفتر داشته و دارند) در دهۀ 50میلادی برای توصیف خودشان وضع کردند.
این اصطلاح ایهام دار که هم به ساکنان مدیسون اشاره می کند و هم از جنون تبلیغاتچی ها حکایت می کند، نام سریالی است که Matthew Weiner، نویسنده و تولیدکننده ای که سریال مشهور Sopranos را در کارنامۀ خود دارد، به خلق آن دست زد.
شاید برایتان جالب باشد که معایب همکاری با آژانس دیجیتال مارکتینگ و مزایای همکاری با آژانس دیجیتال مارکتینگ را بدانید.
اهداف آژانس دیجیتال مارکتینگ
هدف کلی آژانس دیجیتال مارکتینگ معرفی موثر کسب و کار شما به جامعۀ هدف مدنظر، به واسطۀ خلاقیت، تجربه و دانشی که در دیجیتال مارکتینگ به دست آورده اند، در فضایی مناسب کسب و کارِ شماست. همچنین آژانس های دیجیتال مارکتینگ با استفاده از ابزارهای دیجیتال به کسب و کارهایی که می خواهند حضوری موثر را در دنیای دیجیتال تجربه کنند کمک می کنند و در این مسیر همراه آن ها هستند تا آن ها بتوانند بهترین نتایج را از خدمات و سرویس های آژانس های دیجیتال مارکتینگ بگیرند. در ادامه می توانید عناوینی از اهداف آژانس های دیجیتال مارکتینگ را بخوانید.
- ارائۀ خدماتی مختص کسب و کارها با استفاده از جدید ترین ابزارها و سرویس ها؛
- بررسی بازار هدف، مشتریان و رفتار آن ها؛
- اجرای بهترین حالت ممکن پروژه ها با توجه به تجربه و تخصص تیم اجرایی؛
- بهینه سازی کمپین ها براساس داده ها برای بهبود کمپین های بعدی؛
- به روز نگه داشتن دانش درون تیمی خودشان؛
- صرفه جویی در زمان، هزینه و انرژی برای کسب و کارها؛
- موفقیت در رقابت بین رقبا؛
- ارائۀ مشاوره به کسب و کارها و اجرای مشاوره ها؛
- و… .
اعضای تیم آژانس دیجیتال مارکتینگ
ممکن است درست کردن یک تیم دیجیتال مارکتینگ توانمند و موثر کاری عجیب و غیرضروری به نظر برسد، اما باید بدانید که بسیاری از موفقیت ها و شکست ها در دیجیتال مارکتینگ، به بودن افراد مناسب در کنار شما بستگی دارد. برنامه ریزی، کمی تفکر خلاقانه و تیمی کامل، همه چیز را برای ایجاد شرایط تاثیرگذار فراهم می کند. در ادامه به نقش های اساسی تشکیل دهنده که در آژانس دیجیتال مارکتینگ کار می کنند، اشاره می کنم.
- مدیر پروژه؛
- اکانت منیجر؛
- کپی رایتر؛
- طراح گرافیک؛
- برنامه نویس؛
- و… .
البته بنا به نیاز کسب و کارها و اندازۀ آژانس دیجیتال مارکتینگ، موقعیت های شغلی می تواند کم و زیاد شود.
فهرست ابزارهای آژانس دیجیتال مارکتینگ
آژانس های دیجیتال مارکتینگ به صورت روزمره انواع مختلفی از فعالیت ها همچون مدیریت پروژه ها، به روزرسانی تبلیغات، ارائۀ خدمات به مشتریان و… را انجام می دهند. آن ها با تعداد زیادی از اعضای تیم و مشتریان خود همکاری می کنند. در آژانس دیجیتال مارکتینگ همۀ کارها باید به صورت منظم پیش برود.
مطمئناً استفاده از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ می تواند کار آژانس های دیجیتال مارکتینگ را بسیار ساده تر کند. در ادامه طیف گسترده ای از ابزارهای مختلف را نام می برم که برای آژانس های دیجیتال مارکتینگ و اتوماسیون کامل دیجیتال مارکتینگ مناسب هستند.
آژانس های دیجیتال مارکتینگ می توانند برای ارائۀ هر سرویس، با توجه به شرایط خودشان و نیاز مشتریانشان، ابزار مناسبی را انتخاب و استفاده کنند.
- ابزار اتوماسیون بازاریابی (Marketing Automation)؛
- ابزار ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)؛
- ابزار موبایل مارکتینگ (Mobile marketing)؛
- ابزار تجزیه و تحلیل مارکتینگ (Marketing analytics)؛
- ابزار جست وجوی پیشرفته و بخش بندی مشتریان (Advanced search and segmentation)؛
- ابزار دسترسی به داده های زنده (Access live data)؛
- ابزار تجزیه و تحلیل تبلیغات (Advertising analysis)؛
- ابزار بهینه سازی موتورهای جست وجو و سئو (Search engine optimization and SEO)؛
- ابزار مدیریت پروژه (Project Management)؛
- و… .
وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ
آژانس های دیجیتال مارکتینگ معمولاً باتوجه به ظرفیت های موجود و نیاز بازارِ کسب و کارها وظایف متنوعی را برای خود تعریف می کنند. البته هر آژانس دیجیتال مارکتینگی بسته به تیم های تخصصی و توانایی هایش، در بعضی وظایف متخصص تر است. درست مانند بعضی از فست فودی ها که فقط یک غذایشان، مثلاً همبرگرشان، خیلی خوب است. در نتیجۀ این مسئله، آژانس های دیجیتال مارکتینگی که روی یک یا چند خدمت یا سرویس خاص تمرکز می کنند، شکل گرفته اند.
لزوماً یکی از وظایف اصلی آژانس های دیجیتال مارکتینگ تمرکز بر نرخ بازگشت سرمایه در بازاریابی (ROI) برای کسب و کارها نیست. آژانس های دیجیتال مارکتینگ باید بازار هدف محصول یا سرویس ارائه شده توسط کسب و کارها را بشناسند و این گونه تصور کنند که محصول یا سرویس ارائه شده برای خودشان است.
به این ترتیب، با ایجاد برنامه و استراتژی ای قانع کننده و مناسب برای مشتریان کسب و کارها و پیشبرد آن ها، موفقیت را برایشان به ارمغان آورند؛ چراکه یک برنامه و استراتژی مناسب یا نامناسب است که شکست یا موفقیت را برای کسب و کارها رقم می زند. در ادامه قصد دارم به فهرستی از وظایف آن دسته از آژانس های دیجیتال مارکتینگ که به طور کامل خدمات دیجیتال مارکتینگ ارائه می کنند، اشاره کنم.
- مطالعۀ بازار و کسب و کار؛
- تدوین استراتژی و ارائۀ برنامه؛
- برآورده کردن نیازهای فنی؛
- تولید محتوا؛
- بازاریابی محتوا و سئو؛
- تبلیغات آنلاین؛
- بازاریابی شبکه های اجتماعی؛
- و… .
البته به نسبت کاری که آژانس های دیجیتال مارکتینگ انجام می دهند، وظایفشان کم و زیاد می شود.
خدمات آژانس دیجیتال مارکتینگ
آژانس های دیجیتال مارکتینگ نمی توانند برای همۀ کسب و کارها یک نسخه بپیچند، بلکه باید برای هر کسب و کاری باتوجه به نیازهایش نسخه ای اختصاصی تجویز کنند. خدمات آن ها ثابت است؛ اما اینکه کدام خدمت به درد کدام کسب و کار می خورد مسئلۀ اصلی است. در ادامه به برخی از خدماتی که آژانس های دیجیتال مارکتینگ می توانند ارائه کنند، اشاره می کنم.
- بنر تبلیغاتی آنلاین؛
- بازاریابی شبکه های اجتماعی؛
- بازاریابی ایمیل؛
- بازاریابی پیامکی؛
- ایجاد زیرساخت های فنی لازم و بهینه سازی آن؛
- تلفن گویا؛
- و… .
فرایند کار در آژانس دیجیتال مارکتینگ
وقتی درخواست همکاری از سمت یک کسب و کار به آژانس دیجیتال مارکتینگ محول می شود، فرایند تقریباً مشخصی طی می شود. با دانستن آن می توانید به بهترین شکل ممکن پروژۀ خود را در آژانس های دیجیتال مارکتینگ پیگیری کنید و بدانید در کدام مرحله است. در ادامه می توانید این فرایند را بخوانید.
- دریافت خلاصه ای از کسب و کار و اهداف کسب و کار از برگزاری کمپین (Brief)؛
- مطالعه و تحقیق دربارۀ خلاصۀ دریافتی از کسب و کار و تهیۀ پلن اجرایی؛
- ارائۀ پروپوزال باتوجه به استراتژی تعیین شده؛
- معرفی تیم اجرایی و اجرای آن؛
- ارائۀ گزارش طبق توافق انجام شده.
فهرست آژانس های دیجیتال مارکتینگ ایران
در ایران نیز آژانس های دیجیتال مارکتینگ بسیاری فعالیت می کنند. گفتنی است که خیلی از آژانس های دیجیتال مارکتینگ در ایران، فقط نوعی پلتفرم تبلیغاتی مانند کلیکی و نیتیو و… هستند؛ یعنی سایت هایی که کسب و کارها می توانند با مراجعه به آن ها و کلیک کردن روی بنرها و لینک ها کسب درآمد کنند. خیلی از آژانس ها هم فقط سرویس هایی از سایت و رسانۀ خودشان یا سایت را رسانه ای که با واسطه در اختیارشان است می فروشند و کسب درآمد می کنند.
به نظر من بهتر است آژانس های دیجیتال مارکتینگ در ایران را با توجه به فعالیت هایشان به پنج دستۀ کلی تقسیم کنیم. برای اینکه سوءتفاهمی پیش نیاید نیز در مثال ها و دسته بندی های خود از آژانس های دیجیتال مارکتینگ فعال در ایران استفاده نمی کنیم؛ اما در ادامه می توانید فهرستی از آژانس های دیجیتال مارکتینگ ایرانی را مطالعه کنید. گفتنی است که هر پنج شاخۀ کلی زیر که معرفی شده اند، می توانند بنا به نیاز بازار باز هم به آژانس های کوچک تری تقسیم شوند.
- آژانس مدیا (Media Agency)
سرویس اصلی آژانس های مدیامحور، رسانه است. رسانه هایی که برای خودشان است یا رسانه هایی که به صورت واسطه در اختیارشان قرار دارد.
- گروه توسعه (Development Group)
سرویس اصلی آژانس های توسعه محور، برنامه نویسی است؛ از طراحی ربات تلگرام گرفته تا سایت و اپلیکیشن.
- بازار ارتباطی (Marcom Agency)
سرویس اصلی آژانس های ارتباط محور، خلاقیت در تولید محتواست. آن ها به کمک خلاقیت و نوآوری، محتواهای خلاق تولید می کنند و لزوماً بستر مناسبی برای انتشار محتواهای تولیدی خود ندارند.
- آژانس تحقیقاتی (Research Agency)
سرویس اصلی آژانس های تحقیقاتی، تحقیق و پژوهش است. آن ها به منظور سنجش نیاز بازار، سلیقۀ بازار و… می توانند برای کسب و کار شما تحقیقات آنلاین و آفلاین انجام دهند.
- آژانس 360درجۀ دیجیتال (Full Service Agency)
آژانس دیجیتال مارکتینگی که بتواند تمام این چهار دستۀ ذکرشده را به بهترین شکل ارائه کند، می تواند آژانس دیجیتال مارکتینگ کاملی باشد که تمام خدمات دیجیتال را به صورت 360 درجه انجام می دهد.
اگر تعریف ما از آژانس دیجیتال مارکتینگ در ایران سرویسی باشد که مجموعه ای از خدمات بازاریابی و تبلیغات اینترنتی را ارائه می دهد و مبنای اصلی فعالیت آن براساس ارائۀ راهکار باشد نه صرفاً فروش ابزارها یا رسانه ها، در ادامه می توانید به فهرستی از این آژانس های دیجیتال مارکتینگ فعال در ایران به ترتیب حروف الفبا ارائه شده است دسترسی داشته باشید.
باتوجه به تعداد زیاد آژانس های دیجیتال مارکتینگ در ایران، پوریا آریانپور در توییتی نوشته: «دقت کردید تعداد آژانس های دیجیتال مارکتینگ از تعداد مشتری ها داره پیشی می گیره.» در ادامه سعید مسلمی دربارۀ ادعاهای آژانس های دیجیتال مارکتینگ تازه تاسیس در ایران نوشته: «هر روز سه تا آژانس دیجیتال مارکتینگ تاسیس می شه که همشون هم می خوان یه کار متفاوت ارائه بدن. خدایا شکرت.» مصطفی لامعی درخصوص پیدایش روزانۀ آژانس های دیجیتال مارکتینگ در ایران گفته: «الان راه اندازی آژانس دیجیتال مارکتینگ مد شده؟»
پیرو همین صحبت ها به سراغ بهرنگ تنکابنی، مدیر ارشد دیجیتال شبکۀ آفتاب رفتم و گفت وگویی کردم که در ادامه می توانید آن را بخوانید. بهرنگ معتقد است دیجیتال تنها یک راه حل است، اما هدف، تکامل است.
بهرنگ جان خودت را برای خوانندگان ما معرفی می کنی؟
من، بهرنگ تنکابنی، در سال 1376، در حالی که پانزده سال و خورده ای داشتم، به واسطۀ شغل مادرم (لیلی فرهادپور) که روزنامه نگار است، وارد فضای روزنامه نگاری و رسانه شدم. به خاطر علاقه و جدیتم در کار، در هفته نامۀ خانه، وابسته به خانۀ روزنامه نگاران جوان، به عنوان خبرنگار ورزشی ستون ثابتی به من اختصاص داده شد و از آن به بعد هفته ای چهار روز با کوله پشتی ام از مدرسه می رفتم تحریریۀ هفته نامه و هر بار تا هفت و هشت شب می نشستم و خبرهای ورزشی را بررسی می کردم و می نوشتم.
به خاطر دارم اولین چیزهایی که از من در رسانه های کاغذ چاپ شد خبر ورزشی و طنز بود؛ چون آن زمان فوتبال خیلی خبرنگار گردن کلفت داشت، خبرنگاریِ خبرهای غیرفوتبالی را به من سپرده بودند؛ مثل مسابقات والیبال و بسکتبال و… . بعدها هم در همان هفته نامه ستون طنزی را با اسم مستعار «ب.ت.پاشنه کش» شروع کردم که در آن طنز ورزشی می نوشتم.مادرم آن موقع به عنوان دبیر سرویس ادب و هنر در روزنامۀ جامعه کار می کرد.
روزنامۀ جامعه اولین روزنامۀ دورۀ اصلاحات بود که تیراژ چند میلیونی داشت. این روزنامه بعدها به واسطۀ توقیف های پی درپی به «توس»، «نشاط» و «عصرآزادگان» تغییر نام داد.آن زمان بعد از اینکه روزنامۀ جامعه و توس تعطیل شدند، تحریریۀ روزنامه بعد از مدتی روزنامه ای را با اسم نشاط منتشر کرد. همان زمان به این فکر افتادند که در صفحات ادب و هنر، بخش موسیقی هم راه اندازی کنند.
مادرم به عنوان سردبیر سرویس ادب و هنر پرسید: «چه کسی را برای این کار در نظر بگیریم؟» من هم مثل یک بچۀ جسور گفتم: «خودم این مسئولیت را به عهده می گیرم»؛ چراکه از عنفوان کودکی خیلی جدی راجع به موسیقی مطالعه می کردم و موسیقی می نواختم. به این ترتیب من شدم مسئول موسیقی روزنامۀ نشاط که آن زمان تا تیراژ میلیونی منتشر می شد. بعد هم شدم خبرنگار حوزۀ موسیقی.
شاید بشود گفت که آن زمان کلاً ده خبرنگار در حوزۀ موسیقی وجود داشتند. من هم انگیزه گرفتم و خیلی فعال شدم و به عنوان خبرنگار موسیقی شناخته تر شدم. موسیقی هم کم کم از حالت تالاروحدتی درآمد و رنگ و لعاب تازه ای به خود گرفت و کنسرت های بخش خصوصی برگزار می شد.
همین شد که فعالیت من در حوزۀ موسیقی از خبرنگاری و نقد به حوزۀ تهیه کنندگی هم توسعه پیدا کرد. در این حوزه به همراه دوستم کیوان فرزین از سال 1382 تا سال 1392 تهیه کنندگی بیش از 600 کنسرت در تهران، 26 شهر در ایران و 6 شهر در اروپا را بر عهده داشتیم. هم زمان مجله ای در حوزۀ موسیقی با نام فرهنگ و آهنگ را از سال 1383 تا سال 1394 منتشر کردم که بنا به دلایلی دیگر منتشر نشد.
چطور شد که به سمت دنیای دیجیتال کشیده شدی؟
همان زمان که در حوزۀ موسیقی فعالیت می کردم، به روابط عمومی و ارتباطات علاقۀ شخصی داشتم. به همین دلیل به صورت خودآموز مطالعه و پژوهش دربارۀ ارتباطات (Communication) را شروع کردم. بعد از آن پروژه هایی در حوزۀ روابط عمومی به من پیشنهاد شد و انجام دادم.
همچنین در امور خلاقه مثل نوشتن سناریو، ایده پردازی برای شعارهای تبلیغاتی و کمپین ها فعالیت می کردم.با فراگیرشدن ماجرای دیجیتال و تبلیغات در ایران، ارتباط من با آژانس های ارائۀ خدمات تبلیغاتی بیشتر شد، تا اینکه از سال 1391 به آژانس تبلیغاتی شبکۀ آفتاب دعوت شدم.
البته آنجا هم اول به عنوان دبیر تحریریۀ ماهنامۀ شبکۀ آفتاب فعالیت خودم را شروع کردم و از شمارۀ 1 تا 20 در این مجله مشغول به کار بودم و در کنار آن، در حوزه های مختلف دیگر هم به خود آژانس شبکۀ آفتاب کمک می کردم.سال 93 به عنوان مدیر کمپین فیلم سینمایی شهر موش های 2 به تیم تولید این فیلم دعوت شدم.
کمپین بزرگی بود که یک سال طول کشید و نهایتاً توانست در جشنوارۀ بین المللی سیمرغ سال 1394 جایزۀ بهترین کمپین تبلیغاتی سینمای ایران را بگیرد. این جایزۀ «بهترین کمپین» را دیگر به کسی ندادند.به این ترتیب انگیزۀ فراوانی پیدا کردم و شرکت تبلیغاتی کوچکی را تحت عنوان «فیل» راه اندازی کردم و خدمات دیجیتال و ارتباطات ارائه می کردیم.
همان زمان هم ارتباط و دوستی من با بچه های شبکۀ آفتاب برقرار بود. درنهایت، در سال 1395 به دعوت مازیار حبیبی نیا (رئیس هیئت مدیرۀ شبکۀ آفتاب) و رضا حداد (مدیرعامل شبکۀ آفتاب) همراه با همکارانم در گروه فیل به شبکۀ آفتاب پیوستیم و عملاً فیل را در شبکۀ آفتاب ادغام کردیم.
اگر بخواهی دیجیتال مارکتینگ را تعریف کنی، چه می گویی؟
این سوال تو را با هشت سوال جواب می دهم! به نظر من دیجیتال مارکتینگ یعنی بتوانی بگویی برای یک کسب و کار «چه پیغامی؟ از طریق چه استراتژی ای؟ با چه محتوایی؟ از طریق چه کانالی؟ به چه کسی؟ انتقال داده بشود و در این مسیر مخاطب به کجا هدایت شود؟ از آن کاربری چه اکشنی (عملی) گرفته بشود؟ نهایتاً این فرایند را چطور اندازه گیری بکند؟»
به نظر من کل فرایند دیجیتال مارکتینگ در این هشت سوال نهفته است. البته قسمت سخت قضیه این است که بتوانی به این هشت سوال جواب های درستی بدهی. اگر موفق شوی، عملاً توانسته ای یک راه حل دیجیتال مارکتینگ درست ارائه کنی.
چرا آژانس دیجیتال مارکتینگ به وجود آمد و کلاً هدف آن چیست؟
آژانس دیجیتال مارکتینگ نیاز ارتباطی روز بود. وقتی فرایند ارتباطی وابسته به ابزار دیجیتال شد، باید بنگاه هایی به وجود می آمد که این خدمات را ارائه می داد و آژانس های دیجیتال مارکتینگ هم برای ایجاد این ارتباط به وجود آمدند.
به عنوان حرف پایانی نمی خواهی چیز خاصی بگویی؟
آقایان و خانم هایی که مصاحبۀ من را می خوانید، سواد شفاهی بحرانی جدی است که به نظر من گریبان گیر جامعۀ ما شده. الان شنیده ها و گفته ها به سادگی به سواد آدم ها تبدیل می شوند. واقعاً جست وجوکردن و مطالعه کردن کار خیلی سختی نیست. کاش وقت بیشتری بگذاریم و بیشتر مطالعه کنیم.
همچنین می توانید در ادامه نظر افراد مختلف درخصوص همکاری کردن یا همکاری نکردن با آژانس های دیجیتال مارکتینگ را بخوانید.
ریچل رایک (Rachel Reich)، استراتژیست بازاریابی Tiny Danger Marketing، دراین باره می گوید:
همکاری کردن یا همکاری نکردن با آژانس دیجیتال مارکتینگ کاملاً به کسب و کار شما و آنچه در تلاش برای انجام آن هستید وابسته است. اگر شما نوعی مدل کسب وکاری جامع و نیز محصول و خدمات و بودجۀ مشخصی داشته باشید، همکاری می تواند بهترین استراتژی برای شما باشد. اما اگر چشم انداز روشنی برای آینده ندارید، برای برندینگ خود برنامه ای ندارید و دقیقاً نمی دانید می خواهید به کجا برسید، شاید بهتر باشد یک قدم به عقب بردارید.
هیلاری راد (Hillary Read)، مدیر بازاریابی شرکت 3Q Digital، معتقد است:
به نظر من آژانس های دیجیتال مارکتینگ سه ویژگی بزرگ دارند:
- یکی از خوبی های آژانس های دیجیتال مارکتینگ بزرگ این است که به هنگام خرید رسانه های مختلف، تخفیفاتی را دریافت می کنند که کسب وکارها در حالت عادی از این تخفیف ها بی بهره هستند.
- اگر شما کسب وکاری بزرگ همراه با تیم بازاریابی ای قدرتمند نداشته باشید، بعید است که تخصص لازم برای فعالیت در تمامی کانال ها و ابزارها را داشته باشید و بتوانید تجزیه وتحلیل های لازم برای هریک را یاد بگیرید.
- آژانس های تبلیغاتی معمولاً به نسخۀ بتای نرم افزارهای مختلف همچون گوگل، فیس بوک، لینکدین و… دسترسی دارند؛ لذا از ویژگی ها و روندهای جدید، سریع تر از دیگران باخبر می شوند.
دارن جانسون (Darren Johnson)، روزنامه نگار و مدیر نشریۀ دانشجویی، می گوید:
ممکن است شما با آژانسی همکاری کنید و هزینه های لازم را بپردازید، اما آن ها به اندازۀ کافی کار نکنند؛ چون بعید است یک آژانس تبلیغاتی دربارۀ کسب وکار شما و اهدافتان به همان اندازه که خودتان می دانید، بداند. البته آژانس های تبلیغاتی خوب، برای شناخت کسب وکار شما هزینه می کنند.
ایان کرک (Ian Kirk)، کارشناس دیجیتال مارکتینگ و مدیرعامل Opportunity Marketing، پیرو همین صحبت ها می گوید:
مزایای همکاری با آژانس دیجیتال مارکتینگ در این است که آن ها می توانند با رسانه ها و سایر سازما ن هایی که به همکاری با آن ها نیاز دارید، به صورت قراردادی همکاری کنند و هزینۀ کمتری بپردازند. علاوه بر آن، آژانس های دیجیتال مارکتینگ منابع انسانی خلاق بسیاری دارند که می توانند تبلیغات نوآورانه تری را اجرا کنند.
اگر شما به کمپین های تبلیغاتی محبوب در ده سال گذشته نگاهی بیندازید، متوجه می شوید که در راه اندازی و اجرای همۀ آن ها یک آژانس دیجیتال تبلیغاتی درگیر بوده است. در بازار در حال تغییر امروزی، رفته رفته از میزان محبوبیت و کارایی روش های بازاریابی آژانس های سنتی کاسته می شود و آن ها جای خود را به تبلیغات چندکاناله می دهد. با درنظر گرفتن این موضوع، به یاد داشته باشید که اگر آژانسی که انتخاب می کنید مهارت های چندگانه داشته باشد، نتایج بهتری کسب خواهید کرد.
کلام آخر
آژانس های دیجیتال مارکتینگ خدمات مختلفی در اختیار کسب و کار شما قرار می دهند که می توانید از بین آن ها به صورت سلف سرویس انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که لازم نیست همۀ راهکارها و سرویس های آن ها را انتخاب کنید.
اگر استارتاپ هستید یا کسب و کار کوچکی راه اندازی کردید، عجولانه برای همکاری با آژانس های دیجیتال مارکتینگ تصمیم نگیرید. همچنین اگر نقشۀ مسیر واضحی برای کسب و کار خود ندارید، با آژانس های دیجیتال مارکتینگ همکاری نکنید. اول به یک پلن مشخص برسید، بعد اقدام کنید.
یا مثلاً اگر می خواهید با یک آژانس دیجیتال مارکتینگ برای طراحی کمپین یا پروژۀ دیجیتال مارکتینگ کسب و کار خود همکاری کنید، باید بدانید که چه می خواهید. با درنظر گرفتن اولویت های مدنظر خود می توانید تصمیم مناسبی را برای کسب و کار خود اتخاذ کنید. مثلاً اینکه بدانید چه جامعۀ هدفی ایدئال شماست تا آژانس های دیجیتال مارکتینگ هم بتوانند بهترین راه را برای دست یابی به هدفتان باتوجه به تجزیه و تحلیل هایشان ارائه کنند.
همان طور که گفتم، دیجیتال مارکتینگ بسیار هدفمند و داده محور است. هنگامی که هدف خود را خوب می دانید، می توانید تعیین کنید که نوع پیام و مزایای محصول یا سرویس خود را چگونه باید به طور مستقیم یا غیرمستقیم با جامعۀ هدف مدنظر خود معرفی کنید.
در نظر داشته باشید که اگر شما توانایی مالی برای همکاری با یک آژانس دیجیتال مارکتینگ را دارید، به این معنی نیست که حتماً باید همکاری با آژانس دیجیتال مارکتینگ را شروع کنید. شاید برای کسب وکار شما، همکاری با آژانس دیجیتال مارکتینگ گزینۀ مناسبی نباشد. پس باید با توجه به نیازهای کسب و کارتان و جایگاه کسب و کارتان قدم بردارید و برای همکاری با آژانس دیجیتال مارکتینگ فکر کنید.
آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست و چه وظایفی برعهده دارد؟
شرکت های زیادی را می بینید که در قالب آژانس دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کنند و خدمات خود را به کسب وکارها ارائه می دهند. اما آیا همه آنها موفقند؟ واقعا آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست و چه وظایفی برعهده دارد؟
امروزه روش های بازاریابی از تبلیغات سنتی خارج شده است و شرکت ها و حتی فروشگاه ها به سمت روش های دیجیتالی برای تبلیغات و بازاریابی می روند. روش های زیادی وجود دارد که شما می توانید به کمک آن ها کسب و کارتان را گسترش دهید و به فروش بالاتری دست پیدا کنید. استفاده از پتانسیل فضای مجازی و اینترنت کمک می کند تا شما بتوانید در زمانی معقول به یک رشد قابل قبول برسید.
البته برای تحقق چنین موضوعی نیاز است که شما بتوانید با افراد زیادی در ارتباط باشید و هزینه هر شخص را به صورت جداگانه پرداخت کنید. گاهی اوقات این هزینه برای کسانی که صاحب یک کسب و کار کوچک هستند زیاد است به همین خاطر سعی می کنند کل فرایند را به یک شرکت برون سپاری کنند تا هم هزینه های شان کاهش پیدا کند و هم مدیریت کارها برعهده یک شرکت معتبر و متخصص باشد.
آژانس های دیجیتال مارکتینگ یکی از بهترین مدل های برون سپاری پروژه های درونی شرکت است که کمک می کند شما با کمترین هزینه به اهداف خود برسید. در این مقاله ابتدا آژانس دیجیتال مارکتینگ و اهدافش را بررسی می کنیم و سپس به سراغ بررسی مزیت های استفاده از آژانس بازاریابی می رویم.
(چنانچه قصد ثبت نام در دوره دیجیتال مارکتینگ را دارید، می توانید از شرایط ثبت نام و سرفصل های دوره اطلاعات بیشتری کسب نمائید!)
آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در حقیقت آژانس های دیجیتال مارکتینگ وظایف شبیه به هم و مشخصی انجام نمی دهند به همین دلیل پاسخ به این سوال کمی دشوار است، اما در هر صورت باید بدانید که آژانس های دیجیتال مارکتینگ از روش های نوین بازاریابی براساس دستگاه های قابل حمل و متصل به اینترنت کمک می گیرند تا فروش سازمان و شرکت شما را افزایش دهند.
البته کارکرد آژانس های دیجیتال مارکتینگ به همین جا ختم نمی شود و بسیاری از کمپین های اجرایی این سازمان ها صرفا برای تقویت و برندسازی شرکت مربوطه صورت می گیرد. جالب است بدانید که آژانس های دیجیتال مارکتینگ با اینکه واژه دیجیتال را یدک می کشند اما گاهی اوقات سراغ روش های سنتی بازاریابی هم می روند چرا که احساس می کنند استفاده از برخی روش های سنتی هم می تواند به پیش برد اهداف شان کمک کند.
همان طور که گفته شد شرکت ها و برندهای مختلف برای کارهای مختلفی از جمله مدیریت شبکه های اجتماعی، مدیریت وب سایت و بسیاری کارهای دیگر به جای استخدام تعداد زیادی متخصص، سراغ آژانس های دیجیتال مارکتینگ می روند تا هزینه های شان کاهش یابد.
البته کاهش هزینه تنها مزیت همکاری با آژانس های دیجیتال مارکتینگ نیست و در ادامه مزیت های بیش تری در این مورد بررسی می کنیم.
تعریف کلی آژانس دیجیتال مارکتینگ: «آژانس دیجیتال مارکتینگ شرکتی است که در مباحث فنی و ارائه روش های خلاقانه تخصص زیادی دارد و به نوعی می توان گفت که این مجموعه یک به روزرسانی از آژانس های تبلیغاتی است که در سال های گذشته فعالیت داشتند. آژانس دیجیتال مارکتینگ سعی می کند به کمک روش های خلاقانه کسب و کار را از سایر رقبا متمایز کند».
اهداف آژانس دیجیتال مارکتینگ
آژانس دیجیتال مارکتینگ بسته به نوع پروژه و درخواست کارفرما اهداف مختلفی در نظر دارد اما شاید مهم ترین هدف یک آژانس معتبر تقویت برند و افزایش فروش آن کسب و کار باشد. البته آژانس های مختلف متناسب با درخواست و نیاز مشتری اهداف مختلفی در نظر می گیرند، اما در نهایت موارد زیر از مهم ترین هدف های یک آژانس دیجیتال مارکتینگ است.
- به کارگیری جدیدترین ابزارها و سرویس ها در جهت افزایش فروش برند
- تحلیل دقیق مشتریان و رقبا و ارائه بهترین مدل برای استفاده از این تحلیل
- اجرای پروژه باکمترین هزینه ممکن
- ارائه گزارش در بازه های زمانی مشخص به کارفرما
- اجرا و بهینه سازی کمپین های مختلف
مزایای همکاری با آژانس های دیجیتال مارکتینگ
در قسمت های قبل اشاره شد که یک آژانس دیجیتال مارکتینگ می تواند مزایای بسیار زیادی برای شرکت یا سازمان شما داشته باشد. البته ممکن است مزیت های همکاری با آژانس های دیجیتال مارکتینگ برای هر پروژه و هر سازمان تفاوت های جزئی نسبت به موارد زیر داشته باشد.
- کاهش هزینه ها
- تحلیل رقبا و بررسی جدیدترین اهداف تبلیغاتی آن ها
- تحلیل رفتار مشتری و بهینه کردن خدمات و محصولات
- فرصت بیش تر سازمان برای بهبود محصول، خدمات و امور مشتریان
- پیشرفت سازمان به خاطر استفاده از نیروهای کاربلد
- مشخص شدن سهم بازار و بازار هدف
- افزایش نرخ بازگشت سرمایه
اعضای آژانس دیجیتال مارکتینگ
آژانس های دیجیتال مارکتینگ بر اساس وسعت و بودجه ای که دارند اعضای مختلفی دارند. برای مثال در یک شرکت دیجیتال مارکتینگ ممکن است همه زیرمجموعه های سئو توسط یک نفر مدیریت شود اما در سازمانی دیگر شاید سئو به شاخه های مختلفی تقسیم شود و برای هر قسمت یک متخصص استخدام شود. مدیر پروژه، مدیر سوشال، کپی رایتر، مدیر محتوا، برنامه نویس، گرافیست و… از مهم ترین سمت هایی است که باید در یک آژانس دیجیتال مارکتنیگ وجود داشته باشد.
فهرست ابزارهای مورد نیاز آژانس دیجیتال مارکتینگ
بخش اعظمی از تحلیل های سایت و استراتژی های تدوین شده یک آژانس از ابزارها به دست می آید. ابزارهای دیجیتال مارکتینگ در برخی موارد رایگان هستند و در برخی موارد هم نیاز به پرداخت حق اشتراک دارند. فهرست مهم ترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ که بیش تر آژانس های دیجیتال مارکتینگ از آن استفاده می کنند به صورت زیر است:
- ابزارهای مربوط به ایمیل مارکتینگ
- ابزارهای مربوط به تجزیه و تحلیل
- ابزارهای مربوط به تبلیغات و تحلیل آن
- ابزارهای مربوط به بخش بندی مشتریان
- ابزارهای مربوط به سئو
- ابزارهای مربوط به مدیریت پروژه
- ابزارهای مربوط به اتوماسیون بازاریابی
- ابزارهای مربوط به داده های زنده
- و…
با یک سرویس ایمیل مارکتینگ ایرانی جذاب آشنا شوید
وظایف آژانس دیجیتال مارکتینگ
آژانس های دیجیتال مارکتینگ متناسب با ظرفیت های موجود در بازار کسب و کار وظایف های مختلفی را برای خود در نظر می گیرند و این وظایف در طول زمان می تواند کم و زیاد شود یا حتی دست خوش تغییراتی شود. برای مثال اگر یک آژانس دیجیتال مارکتینگ در بحث محتوا تخصص زیادی داشته احتمال دارد که بیش تر شرکت ها و کسب و کار صرفا برای محتوا به آن شرکت مراجعه کنند و دیگر موارد را به آژانس های دیگری بسپارند.
یکی از مهم ترین وظایف یک آژانس دیجیتال مارکتینگ این است که دقیقا بر اساس محصول یا خدمت شرکت بتواند یک برنامه پیاده کند و در این برنامه باید موارد زیادی از جمله نرخ بازگشت سرمایه و میزان هزینه لازم برای انجام پروژه مشخص شود. سایر وظایف یک آژانس به صورت زیر است:
- بررسی بازار هدف
- تولید محتوا (متنی، تصویری، صوتی و…)
- تدوین استراتژی های مربوط به مارکتینگ
- تخمین درست هزینه های مورد نیاز
- تبلیغات آنلاین و نوع آن هار(در صورت نیاز تبلیغات آفلاین)
- استراتژی های مربوط به شبکه های اجتماعی
- سئو یا همان بازاریابی موتورهای جستجو
خدمات آژانس دیجیتال مارکتینگ
همان طور که در قسمت های قبل هم اشاره شد آژانس های دیجیتال مارکتینگ بر اساس توانایی و نیاز مشتریان خدمات مختلفی را ارائه می دهند اما برای این که بتوانید از همه پتانسیل یک آژانس برای موفقیت خود و کسب و کارتان استفاده کنید باید سعی کنید از همه خدمات یک آژانس استفاده کنید. در ادامه تعدادی از مهم ترین خدمات یک آژانس معتبر در زمینه دیجیتال مارکتینگ ذکر شده است:
- برنامه نویسی استاندارد سایت و بهینه کردن آن
- ایمیل مارکتینگ
- اس ام اس مارکتینگ
- سوشیال مارکتینگ
- تبلیغات بنری آنلاین
- تلفن گویا
- و…
فرآیند کار در آژانس دیجیتال مارکتینگ
بعد از این که شما تصمیم به برون سپاری موارد ذکر شده در قسمت های قبل گرفتید باید به سراغ یک آژانس دیجیتال مارکتینگ معتبر بروید و با آن ها مذاکره کنید. توصیه می شود تمام کارها را به یک آژانس مشخص بسپارید چرا که در غیر این صورت اگر نتیجه ای نگیرید هر کدام از آژانس ها تقصیر را گردن دیگری می اندازد پس زمان و هزینه شما تلف می شود. روند کلی مراجعه شما و درخواست همکاری با یک آژانس دیجیتال مارکتینگ به صورت زیر است.
- مراجعه به آژانس مورد نظر و ارائه اهداف کلی سازمان تان به صورت خلاصه
- مطالعه و تحقیق آژانس مورد نظر برای تخمین هزینه ها، زمان مورد نیاز و تغییرات مورد نیاز در سازمان
- ارائه سند یا پروپوزال تدوین شده توسط آژانس
- توافق نهایی
- معرفی تیم اجرایی
- ارائه گزارش عمل کرد در بازه های زمانی مشخص
جمع بندی
همان طور که در بالا اشاره شد شما می توانید با یک آژانس دیجیتال مارکتینگ همکاری کنید تا در کمترین زمان به اهداف مشخص سازمان برسید. اگر نیروهای معرفی شده در این مطلب را در اختیار دارید قطعا برون سپاری درست نیست اما اگر هیچ نیرویی برای انجام این کارها ندارید بهتر است زمان و هزینه صرف استخدام نکنید و به صورت مستقیم با یک آژانس همکاری کنید. البته ممکن است آژانس های دیجیتال مارکتینگ به سبب دوری از محل کار شما کمی سخت تر اهداف شما را درک کنند اما برگزاری جلسات مکرر و ارتباط با تیم اجرایی می تواند مشکلات را به حداقل برساند.
منبع : تسمینو پلتفرم انتشار آگهی