عوامل ابتلا به آرتروز گردن کدامند؟
آرتروز گردن و راهکارهای درمانی آن
آرتروز گردن (همچنین اسپوندیلوز گردنی نیز نامیده میشود) یک بیماری شایع در میان افراد مسن است. در این مقاله از مجله درمانکده بر آن شدهایم تا با ارائه اطلاعات کاملی در خصوص این عارضه به شما مخاطبین عزیز کمک کنیم اگر دچار این بیماری هستید با دانش پزشکی کافی به بهبود وضعیت بدنتان کمک کنید و اگر دچار این عارضه هم نیستید با مطالعه و شناخت بهتر آن میتوانید جلوی بروز چنین ناهنجاری در بدن را بگیرید در نهایت شما را به زندگی با کیفیتتری سوق خواهیم داد.

آناتومی گردن
ستون فقرات شما از 24 استخوان (مهره) با اندازههای مختلف تشکیل شده است که کانالی را برای محافظت از نخاع شما تشکیل میدهند. بین مهرهها دیسکهای بین مهرهای انعطافپذیری قرار دارد که به عنوان ضربهگیر عمل میکنند. بخشی از هفت مهره کوچک در بالای ستون فقرات که آناتومی گردن شما را تشکیل میدهد، ستون فقرات گردنی است.
همه چیز درباره آرتروز گردن
آرتروز گردن یک بیماری جدی است که باعث درد و گرفتگی در مفصل های گردن می شود. با وجود اینکه این بیماری درمان کامل و قطعی ندارد اما راه های زیادی برای کنترل و تسکین علائم آن وجود دارد. با ما همراه باشید تا در ادامه به بیماری آرتروز گردن، علائم و راه های کنترل آن بپردازیم.
آرتروز گردن چیست؟
آتروز گردن بیماری است که باعث تغییرات در استخوان ها، دیسک ها و مفاصل گردن می شود. با کاهش و جمع شدن سطح آب دیسک ها علائم آرتروز خود را نشان می دهند که این علائم می توانند شامل برآمدگی استخوان و تشکیل خار استخوان در لبه های استخوان شوند. آرتروز گردن باعث تحلیل رفتن دیسک و دیگر استخوان ها می شود که همین امر باعث به وجو آمدن استخوان های اضافی در گردن می شود. این استخوان ها می توانند باعث تنگی کانال نخاعی شوند.
جراحی می تواند در موارد شدید این بیماری اثرگذار باشد.
علائم آرتروز گردن چیست؟
شایعترین نشانههای بروز آرتریت در ناحیه گردنی به شرح زیر میباشد:
احساس درد و سفتی در ناحیه گردن
با توجه به مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است، دریافتهایم، از جمله شاخصترین علامتهای مشترک بین افرادی که درگیر این عارضه هستند، همین احساس درد و سفتی در ناحیه مورد نظر است. این شرایط ممکن است در وسط یا دو طرف گردن تا شانه یا بالای قفسه سینه نیز ایجاد شود. علاوه بر آن افرادی که این علائم را تجربه کردهاند اظهار داشتند که چنین علامت مهمی را در در ناحیه بازوهای خود گاهی به شکل درد و گاهی به شکل بیحسی یا ضعف داشتهاند.
نکته بعدی که در مورد این علامت شایع حائز اهمیت است نزدیکی گردن به سر بدن است که ممکن است با سردرد تنشی شروع و به پشت سر و گاهی به داخل گوش یا پشت چشم شما برسد. در چنین وضعیتی حرکت دادن گردن دردناک و عضلات نواحی درگیر سفت شوند، به خصوص اگر برای مدت طولانی در یک حالت نشسته یا خوابیده باشید ممکن است متوجه شوید که گردن شما به اندازه معمول و مثل همیشه نمیچرخد، به عنوان مثال شما در هنگام رانندگی برای دنده عقب گرفتن به پشت سر میچرخانید این شرایط را تجربه میکنید که دیگر گردن شما مثل قبل نمیچرخد و این خاصیت خود را به تدریج از دست میدهد.
البته لازم به ذکر است که هر نوع احساس درد و تجربه مشابهی از این موارد صرفا نشانه بروز این بیماری نیست و احتمال دارد که ناشی از بیماری دیگری در این ناحیه باشد چرا که متخصصین این حوزه درمانی میگویند: برخی افراد با چنین علائمی مراجعه کرده ولی مثلا درگیر به نام پلی میالژیا روماتیکا (PMR) باشند که این یک وضعیت التهابی عضلات است. در افراد بالای 65 سال شایعتر است. اگر فکر میکنید به این عارضه مبتلا هستید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
بیحسی یا گزگز در گردن
زمانی که عضلات، استخوانها یا بافتهای اطراف آن فشار زیادی وارد میکنند، عصب ممکن است تحت فشار قرار گیرد. در نتیجه، احساس بیحسی، سوزن سوزن شدن را تجربه خواهید کرد که میتواند در بازو، گاهی تا انگشتانتان احساس شود. با این حال، اگر علائم شما شدید است، با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است بتوانند داروهایی مانند: گاباپنتین یا پرگابالین را تجویز کنند که عصب تحت فشار را هدف قرار میدهد.
سر و صدا در ناحیه استخوانی گردن
در چنین وضعیتی احتمال دارد هنگام حرکت سر خود صدای کلیک یا رنده شدن را بشنوید یا احساس کنید. این شرایط را کریپتوس مینامند. میتواند در اثر ترکیدن حبابهای هوا یا حرکت بافتها و استخوانها روی یکدیگر در مفصل ایجاد شود. مفاصل دیگر نیز اغلب این کار را انجام میدهند، اما صداهای گردن شما معمولاً بلندتر به نظر میرسند به دلیل اینکه به گوش شما نزدیکتر میشوند. همچنین ممکن است متوجه شوید که آنها در شب بیشتر قابل توجه هستند. در حالی که این یک علامت رایج است و میتواند هشداردهنده به نظر برسد.
اسپاسم عضلانی
اسپاسم عضلانی سفت شدن ناگهانی یک عضله یا گروهی از عضلات بدن شما است. اغلب هیچ علت شناخته شدهای وجود ندارد و میتواند بسیار ناخوشایند باشد. هنگامی که در گردن رخ میدهد معمولاً باعث درد و سفتی در یک طرف میشود که میتواند چرخاندن سر را دشوار کند.
معمولاً فقط چند ساعت یا چند روز طول میکشد، اگرچه به ندرت ممکن است چند هفته ادامه یابد. میتوانید درد را در خانه با کششهای ملایم، مسکنهای بدون نسخه و همچنین گرما یا کمپرس یخ کاهش دهید. افراد مبتلا به اسپاسم عضلانی گزارش میدهند که استفاده از گرما به ویژه تسکین دهنده است.
سایر علائم عبارتانداز:
- اختلال خواب
- احساس خستگی شدید
- کم خلقی و گاهی عصبانیت بابت دردی دارید. که در این مورد صحبت کردن از وضعیت خودتان با دوستان، خانواده یا پزشک ممکن است برایتان کمک کننده باشد.
علت آرتروز گردن چیست؟
عوامل ایجاد بروز آرتروز گردن عبارتند از:
سن
یکی از عوامل ایجاد آرتروز گردن بالا رفتن سن می باشد. زیرا با بالا رفتن سن آب موجود در دیسک گردن کاهش می یابد و هر چه دیسک گردن خشک تر شود انعطاف پذیری آن کمتر می شود و همچنین باعث شکنندگی آن می شود. در نتیجه با بالا رفتن سن خطر ابتلا به این بیماری افزایش می یابد.
شغل
شغل هایی که باعث فشار زیاد به گردن ناشی از وضعیت بد بدن، کار زیاد و یا بلند کردن اجسام سنگین می شوند از دیگر عوامل بروز این بیماری هستند.
عوامل ژنتیکی
اگر در خانواده ای هستید که آرتروز گردن بین اعضای خانواده شایع است احتمال بروز این اتفاق برای شما بیشتر می باشد.
آسیب به گردن
وارد شدن آسیب به گردن می تواند باعث بروز آرتروز گردن شود.
وزن
افراد دچار اضافه وزن و چاقی بیشتر از بقیه افراد در معرض ابتلا به بیماری آرتروز گردن هستند. زیرا وزن اضافه باعث افزایش فشار به مفاصل می باشد.
آرتروز گردن چه موقع نیاز به جراحی دارد؟
عمل جراحی آرتروز گردن تنها در موارد نادر مورد نیاز است. هدف از جراحی، برداشتن عامل وارد کننده ی فشار بر روی نخاع و ریشه های عصبی، می باشد. همچنین ممکن است طی عمل، به کمک پروتز و یا فیوژن مهره ها، ستون فقرات ثابت نگه داشته میشود. ولی جراحی زمانی در نظر گرفته می شود که عملکرد فرد به مقدار زیادی دچار اختلال شده باشد. برای مثال، اگر حواس یا عملکرد دست ها، پاها و یا انگشتان شما، به طور پیشرونده در حال از بین رفتن باشند، جراحی در نظر گرفته می شود. هر گونه فشار به نخاع، می تواند منجر به ناتوانی ها ی عملکردی همیشگی گردد.
راه ها و روش های درمان
روش های برای درمان گردن درد یا راههای درمان آرتروز گردن ممکن است شامل یک یا چند مورد زیر باشند :
فیزیوتراپی : اولین درمان توصیه شده برای آرتروز گردن ، معمولا کشیدن و تقویت عضلات ضعیف شده و خسته، می باشد. فیزیوتراپیست شما همچنین ممکن است از کشش گردن و یا وضعیت درمانی (posture therapy) استفاده کند. برنامه های فیزیوتراپی متفاوت اند ولی معمولا بین 6 تا 8 هفته به طول می انجامند که در هر هفته 2 تا 3 جلسه برنامه ریزی شده است.
دارو ها : در طول اولین فاز درمان آرتروز گردن معمولا چندین دارو به طور همزمان و به منظور برطرف کردن درد و التهاب استفاده می شوند.
شل کننده های عضلانی : دارو هایی از قبیل سیکلوبنزاپرین یا کاریزوپرودول نیز می توانند در موارد اسپاسم های دردناک عضلانی، استفاده شوند.
دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) : غالبا، دارو های ایبوپروفن و ناپروکسن به همراه استامینوفن، اولین دارو هایی هستند که برای درد مهره گردن تجویز می شوند. این دارو های برای برطرف کردن درد و التهاب کاربرد داشته و بسته به نوع مشکل، ممکن است برای چند هفته تجویز شوند. اگر فرد موارد جدی منع مصرف دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی را داشته و یا درد وی به خوبی کنترل نشود، می توان از انواع دیگر دارو های مسکن درد، کمک گرفت.
گردنبند های طبی نرم : این گردن بند ها، حرکات گردن را محدود کرده و به عضلات آن اجازه ی استراحت می دهند. استفاده از گردن بند های طبی باید کوتاه مدت باشد، چرا که استفاده ی طولانی مدت از آن ها می تواند باعث تضعیف عضلات گردن شود.
گرما، سرما و دیگر روش ها : استفاده ی محتاطانه از یخ، گرما، ماساژ و دیگر درمان های موضعی، می تواند علائم آرتروز گردن را بهبود بخشد.
تزریق : بسیاری از بیماران به کمک تزریق استروئید، به طور کوتاه مدت، از درد رهایی پیدا می کنند. انواع زیادی از این تزریقات به سادگی انجام می شوند. رایج ترین روش ها برای عبارت اند از :
بلوک اپیدورال گردنی : طی این عمل، استروئید و دارو ی بی حسی، به درون فضای مابین نخاع و پوشش آن (فضای “اپیدورال”)، تزریق می شوند. این روش به طور معمول برای درد گردن و یا دست، که ممکن است ناشی از بیرون زدگی یک باشد (رادیکولوپاتی یا “پینچ عصبی”)، انجام می شود.
بلوک مفاصل فاست گردنی : استروئید و دارو های بی حسی در طی این عمل، به درون کپسول مفصل فاست تزریق می شوند. مفاصل فاست در پشت گردن قرار داشته و باعث ثابت ماندن و تحرک می شوند. این مفاصل ممکن است دچار آماس شده و به درد گردن کمک کند.
بلوک شاخه ی میانی عصب با امواج رادیویی : این روش در برخی موارد درد مزمن استفاده می شود. از این روش می توان هم برای تشخیص و هم درمان یک مفصل دردناک ، استفاده کرد.در طی مرحله ی تشخیصی این روش، عصب مربوط به مفصل فاست به وسیله ی یک دارو ی بی حسی بلوک می شود. (مانند داروی استفاده شده توسط دندانپزشک ها) پس از آن پزشک در مورد از بین رفتن کامل درد سوال می کند، اگر این طور بوده و درد به کلی از بین رفته باشد، پزشک منشا اصلی درد گردن را مشخص کرده است. قدم بعدی، بلوک کردن عصب به طور دائمی است، به طوری که با استفاده از امواج رادیویی، به عصب آسیب وارد میشود.