اولین کشوری که فوتبال را تاسیس کرد
همه آنچه باید درباره تاریخچه فوتبال بدانید
فوتبال کی اختراع شد؟ چه کسانی آن را اختراع کردند؟ فوتبال در گذشته چه تفاوتی با فوتبال مدرن دارد؟ پاسخ این سؤالات و فراتر از آن را در این بخش از سایت وان بال خواهید یافت. همچنین می توانید از بخش دریافت نتایج زنده ورزشی؛ از آخرین نتایج رشته های ورزشی در سراسر جهان باخبر شوید.
فوتبال بهشکلی که امروزه میشناسیم در انگلستان با وضع قوانین توسط اتحادیه فوتبال در سال 1863، آغاز شد. از آن زمان، درحالیکه قوانین ورزش بهتدریج تکامل یافته است، فوتبال کموبیش همان قوانین اصلی و اهداف کلی خودش را حفظ کرده است. حالا با بیش از 3.5 میلیارد طرفدار در سراسر جهان، فوتبال محبوبترین ورزش در عصر امروز است. این پرطرفداربودن تا حد زیادی، بهایندلیل است که فوتبال به شرایط خاصی نیاز ندارد: یک توپ و مفهوم قراردادن توپ در دروازه تمام چیزی است که برای راهانداختن یک بازی لازم است. خلاصه، فوتبال بدون شک محبوبترین ورزش در جهان است و رویدادهایی مانند جام جهانی که صدها میلیون نفر از آن بازدید میکنند، نشانه این واقعیت است. حالا بیایید بریم ببینیم فوتبال از کجا آمده است.
یک نگاه جذاب به منشأ فوتبال
موقعی که در مورد منشأ فوتبال صحبت میکنیم، مهم است که بین بازی فوتبال آنطور که امروز میشناسیمش و هر ورزشی که شامل استفاده از پاها برای ضربهزدن به توپ است، تمایز قائل شویم. این تمایز مهم بهایندلیل است که اگر صرفاً در مورد دومی صحبت کنید، درواقع باید به قرن دوم و سوم برگردید. ارتش چین بازیای به نام «تسوچو» را انجام میداد که شامل لگدزدن به توپی بود که از چرم ساخته شده بود و از سوراخ کوچکی وارد تور میشد. بازیکن اجازه استفاده از دستان خود را نداشت، او مجبور بود از بدن خود استفاده کند.
حدود 500 سال بعد، ژاپنیها یک بازی به نام «کمری» اختراع کردند. هدف این بازی، اجرای کار تیمی برای جلوگیری از تماس توپ با زمین بود. این بازی یک نسخه سازمانیافتهتر از Keeie-uppie است و هنوز هم بازی میشود. در یونان باستان هم یک بازی به نام Episkyros وجود داشت که شامل استفاده از پا بود. رومیها هم ورزش مخصوص به خود را داشتند که به نام هارپاستوم شناخته میشد. این ورزش شامل تلاش برای عبوردادن توپ از خطوط مرزی در نیمه زمین حریف بود و برای نزدیک به یک قرن محبوبیت داشت. آنها بازی را به بریتانیا معرفی کردند، اما بعید است که این بازی تأثیر خیلی خاصی بر فوتبال امروزی داشته باشد.
چه کسی فوتبال را اختراع کرد؟
قوانین اصلی برای بازی در واقع توسط اتحادیه فوتبال انگلستان در سال 1863 وضع شد. از آن زمان، این قوانین بهطور قابلتوجهی، تکامل یافته است، بهویژه با معرفی فناوریهایی مانند VAR و دوربینهای خط دروازه. بههرحال قبل از لحظه مهم در سال 1863، اشکال دیگری از بازی وجود داشت. برای مثال دانشآموزان و دیگر آدمها در زمین چمن مدارس دولتی پخش میشدند و با یک توپ بازی میکردند، اما چیزی به نام مجموعه قوانین استانداردشده، وجود نداشت که بر اساس آن، آن بازی که شبیه به فوتبال بود، اداره شود. نتیجه چی بود؟ آشوب و هرجومرج و گاهی هم بزنبزن.
خلاصه هیچ فردی نمیتواند ادعا کند که این بازی زیبا را اختراع کرده است. با این حال، وقتی صحبت از ایجاد اتحادیه فوتبال در انگلیس میشود، میتوانیم انگشتمان را به سمت یک نفر بگیریم: ابنزر مورلی. او که اغلب بهعنوان پدر انجمن از او یاد میشود، همچنین بنیانگذار باشگاه فوتبال بارنز بود و در سال 1863، کسی بود که 12 باشگاه را گردهم آورد تا قوانین بازی فوتبال را تدوین کند. بنابراین، ما این افتخار اختراع فوتبال را به Ebenezer میدهیم.
کدام کشور فوتبال را اختراع کرد؟
این یکی از موضوعات بحثبرانگیز در مورد فوتبال است، دلایل زیادی وجود دارد که نشان میدهد فوتبال در واقع از سایر نقاط این سیاره هم سرچشمه گرفته است. بهعنوانمثال، آثاری از فوتبال وجود دارد که به 2000 سال پیش بازمیگردد. آنها را میتوان در یونان باستان، چین، روم و حتی بخشهایی از آمریکای مرکزی پیدا کرد. با وجود این، اکثر مردم موافقند که در واقع انگلیس بود که آن بازیها و قوانین متفاوت را به بازی امروزی تبدیل کرد.
اتحادیه فوتبال انگلیس اساساً استاندارسازی این ورزش را به عهده گرفت و بعضی از مهمترین قوانین تعیینکننده را در بازی معرفی کرد، مانند ممنوعیت کوبیدن به ساق پای حریف یا لمسکردن توپ با دست. بنابراین، درحالیکه هیچ کشوری نمیتواند ادعای منشأ واقعی فوتبال را داشته باشد، به جرات میتوان گفت که انگلیس کشوری است که فوتبال را به شکل امروزی اختراع کرد.
فوتبال چگونه در جهان گسترده شد؟
در آغاز قرن 19 بود که بازی فوتبال در مدارس به یک هنجار تبدیل شد و این هنجارمندی فوتبال هم از مدارس دولتی شروع شد. هشت سال بعد از تأسیس فوتبال، فدراسیون فوتبال 50 باشگاه را بهعنوان عضو خود پذیرفته بود. در آن زمان، در سال 1872، جام حذفی متولد شد. در آن زمان، اروپا هنوز از نوع معاصر فوتبال که به تعریف فوتبال بهعنوان یک ورزش خیلی بریتانیایی کمک کرد، استقبال نکرده بود. با این حال، قبل از این در سال 1872 اولین مسابقه فوتبال بین المللی بین انگلستان و اسکاتلند برگزار شد که جمعیت زیادی را جذب کرد، دقیقاً مانند بازیهای امروزی.
گسترش فوتبال در خارج از بریتانیا در ابتدا به کندی بود، اما بهزودی به هر گوشه از جهان رسید. هلند و دانمارک در سال 1889 اتحادیههای فوتبال خود را تشکیل دادند، سپس نیوزلند در سال 1891، آرژانتین در سال 1893 و شیلی، سوئیس و بلژیک در سال 1895. ایتالیا پس از آن اتحادیه خود را در سال 1898 تشکیل داد. پس از آن آلمان و اروگوئه در سال 1900 اتحادیه خود را تشکیل دادند. در دهه آینده مجارستان و فنلاند هم انجمنهایی را تشکیل دادند.
تکوین قوانین فوتبال
قوانین کمبریج در سال 1848، اولین مجموعه قوانین شناختهشدهای بود که بهطور رسمی در مورد بازی وضع شد. آنها همچنین احتمالاً نزدیکترین مجموعه قوانینی بودند که بعدها رسما توسط اتحادیه فوتبال تصویب شد. قوانین، بهعنوانمثال، پاسهای رو به جلو و همچنین پرتاب توپ را مجاز میدانستند و همچنین دویدن در حین نگهداشتن توپ را ممنوع میکردند. در آن سمت مردم شفیلد طبق قوانین خودشان بازی میکردند. آنها به طور رسمی در سال 1857 تیم شفیلد را تشکیل دادند. این قوانین بسیار نزدیکتر بود به آنچه ما امروز به عنوان راگبی میشناسیم، این یعنی بین روشهای مختلف بازی مردم سردرگمی زیادی وجود داشت.
علیرغم تشکیل اتحادیه فوتبال در سال 1863، مناطق مختلف کشور بریتانیا همچنان از قوانین مختلفی برای بازی استفاده میکردند. وقتی بحث به برگزاری جام حذفی اتحادیه فوتبال در سال 1871 رسید، تدوین یک سری قوانین مشترک واجب شد و نهایتاً قوانینی وضع شد که بهواسطه آن قوانین همه آدمها در هر جای جهان میتوانستند بر اساس آنها فوتبال بازی کنند.
فدراسیون بینالمللی فوتبال کی تشکیل شد؟
مسابقات بینالمللی غیررسمی بین کشورها، بسته به دردسترسبودن تیمهای مختلف برای انجام بازیها بهصورت پراکنده برگزار میشد. در سال 1904 بود که فدراسیون بینالمللی فوتبال تشکیل شد. فیفا در ابتدا برای نظارت بر مسابقات بین اتحادیههای بلژیک، دانمارک، فرانسه، آلمان، هلند، اسپانیا، سوئد و سوئیس طراحی شد. فیفا در طول سالها گسترش یافت و انگلستان در سال 1905، آفریقای جنوبی در سال 1909، آرژانتین در سال 1912، شیلی و کانادا در سال 1913 و ایالات متحده آمریکا در سال 1914 به این سازمان پیوستند. اولین تورنمنتی که فیفا مسئولیت آن را بر عهده گرفت، بخش فوتبال بود. اولین جام جهانی فیفا، مسابقات گل سرسبد این سازمان، در سال 1930 در مونتهویدئوی اروگوئه، برگزار شد.
تاریخهای کلیدی در تاریخ فوتبال
با توجه به تاریخچه فوقالعاده طولانی فوتبال با آن همه بازیها و جامهای متعدد، تعداد زیادی تاریخ واقعاً مهم در فوتبال وجود دارد که مسیر این رشته ورزشی را متحول کردهاند. فهرست زیر جامع نیست، اما ایده خوبی از زمان وقوع لحظات کلیدی را به شما میدهد.
1409: کلمه فوتبال برای اولین بار در انگلستان ثبت شد
1581: فوتبال برای اولین بار در مدارس انگلیسی ارائه شد
1848: قوانین کمبریج وضع شد
1857: قوانین شفیلد وارد عمل شد
1863: اتحادیه فوتبال بهطورکامل تشکیل شد
1870: اولین مسابقه بینالمللی فوتبال برگزار شد
1871: جام حذفی اختراع شد
1877: قوانین بازی بهدرستی تصویب شدند
1888: لیگ فوتبال تشکیل شد
1904: فیفا راهاندازی شد
1930: اولین جام جهانی برگزار شد
1954: یوفا تشکیل شد
1960: اولین دوره مسابقات قهرمانی اروپا برگزار شد.
1992: لیگ برتر انگلیس تشکیل شد
2012: فناوری خط دروازه برای اولین بار استفاده شد
2016: فناوری VAR در مسابقات دوستانه بینالمللی معرفی شد
همانطور که اشاره شد، این یک لیست کامل نیست، اما نشاندهنده مهمترین نشانههای تاریخ فوتبال است.
منبع : flashscore.com