مشکلات رایج در تعمیر کولر آبی و روش های رفع آن
مراحل نصب و تعمیر کولر آبی
کولرهای آبی دارای دو نوع ثابت و پرتابل هستند. نوع پرتابل قابل حمل و نقل است و نیاز به نصب خاصی ندارد. اما کولرهای آبی ثابت باید متصل به کانال کولر و شیر آب باشد. زیرا خنککنندگی کولر آبی بر مبنای تولید رطوبت است. بنابراین کولر آبی باید در مجاورت شیر آب باشد. به همین دلیل در زمان ساخت سازه، محل تعبیه کولر آبی از قبل مشخص میشود. معمولا جای کولرهای آبی پشت بام است. اما در مواقعی ممکن است محل نصب کولر آبی در بالکن خانه در نظر گرفته شود.
1- ساخت شاسی برای نصب کولر آبی
اولین وسیلهای که برای نصب کولر آبی مورد نیاز است، شاسی است. شاسی همان چهارپایههای کوتاه یا بعضا بلند آهنی است که کولر بر روی آن قرار میگیرد. در واقع ارتفاع شاسی باید به گونهای باشد که دریچه هوای کولر کاملا منطبق با دریچه کانال باشد. دلیل استفاده از شاسی این است که نمیتوان کولر آبی را روی زمین قرار داد. اگر کولر مستقیما روی زمین قرار داده شود، تخلیه آب بهدرستی انجام نخواهد شد و همچنین ممکن است کف کابین کولر به دلیل تماس با آب فرسوده شده و بپوسد.
2- اتصال کولر آبی به دریچه کانال
یکی از مهمترین بخشهای نصب کولر آبی، اتصال کولر به دریچه کانال است. یک نصاب حرفهای به این امر واقف است که نباید کولر مستقیما به دریچه کانال متصل شود. زیرا در این صورت کابین کولر به شدت لرزش خواهد داشت و صدای ناهنجاری در داخل کانال کولر ایجاد خواهد شد. معمولا بین دریچه کانال و کولر یک فاصله 25 تا 30 سانتیمتری در نظر گرفته میشود و این فاصله به وسیله برزنتی که با بست پلاستیکی یا تسمه فولادی به کولر و کانال متصل شده پوشانده میشود. به این ترتیب ضمن برقراری اتصال بین دریچه کانال و کولر و عبور هوای خنک از درون آن، لرزش کولر نیز از بین خواهد رفت.
3- اتصال کولر آبی به شیر آب
یکی دیگر از اتصالات مهم کولر آبی، اتصال آن به شیر آب است. همانگونه که قبلا اشاره شد، سیستم برودت کولر آبی بر پایه تولید رطوبت است. به همین دلیل آب عنصر اصلی کارکرد کولر است. در سالیان اخیر طبق مهندسی سازه این مسئله مهم پیش بینی شده و در کنار دریچههای کولر یک شیر آب متصل به آب شهری نیز تعبیه میشود. اما در گذشته کاربران بعضا مجبور به نصب تانکر آب در کنار کولر آبی میشدند و یا اینکه لولهکشی مجزایی تحت عنوان لوله کولر انجام میدادند. برای این کار نیز از لولههای باریک پلاستیکی استفاده میشد که در مجاورت تغییرات جوی دچار مشکل نشود.
4- اتصال شیر شناور کولر آبی
وظیفه اصلی شیر شناور کنترل سطح آب جمع شده در سینی کولر آبی است. با توجه به سیستم سرمایشی کولر آبی، آب جمع شده در کف کابین کولر توسط لولههایی به بالای دیوارهها و پوشالها هدایت میشود و روی آنها میریزد. زمانی که آب داخل کابین کولر به حد نصاب رسید، شناور با قطع کردن شیر آب اجازه ورود آب اضافی را نمیدهد. انواع مختلفی از شیر شناور وجود دارد اما کارکرد و اجزاء تشکیل دهنده آنها کاملا مشابه هستند.
تمام اجزاء شیر شناور از یکدیگر جدا نمیشوند. برای اتصال و نصب شناور لازم است مهره، گلویی و واشر پلاستیکی متصل به مهره برنجی یک چهارم از شیر شناور جدا شوند. سپس باید لوله شناور کولر را از مهره یک چهارم و گلویی شیر شناور عبور داده و به محل اصلی شناور وصل کرد. اگر شیر شناور به درستی وصل نشود؛ آب از داخل کابین کولر آبی سرریز شده و مشکلات متعددی ایجاد خواهد کرد. بعد از نصب شیر شناور میتوان شیر آب را باز کرد و پس از پرشدن آب در کف کولر، آن را روشن کرد. برای انجام تمام مراحلی که در خصوص نصب کولر آبی بازگو شد، باید نکات اساسی و حرفهای در نظر گرفته شود. در غیراینصورت عملکرد کولر آبی با اشکال مواجه خواهد شد.
مشکلات رایج در تعمیر کولر آبی
بعضی از مشکلات کولر آبی به دلیل نقص در کارکرد بعضی از قطعات آن رخ میدهد و بهسادگی قابل حل است. اما تعدادی دیگر نیاز به تعمیر و یا حتی تعویض قطعات دارد، مانند تعمیر موتور کولر آبی. به همین دلیل تعمیر کولر آبی و سرویس بهموقع آن میتواند بر عمر مفید آن بیفزاید و از آسیبهای جدی کولر جلوگیری نماید.
خنک نبودن باد کولر آبی
یکی از مشکلات رایج کولر آبی خنک نبودن بادی است که از دریچه کولر وارد فضای داخلی میشود. این مشکل به دلایل مختلفی اتفاق میافتد؛
- کافی نبودن آب داخل کابین: زمانی که به میزان کافی داخل کابین کولر آب وجود نداشته باشد، آبرسانی به پوشالها بهدرستی انجام نخواهد شد. به این ترتیب پوشالها خیس نشده و کولر باد تولید نمیکند.
- نقص پمپ آب: آب به وسیله پمپاژ پمپ به بالای دیوارهها هدایت میشود. زمانی که پمپ معیوب باشد عمل پمپاژ آب با نقص همراه خواهد شد و ناگزیر به تعمیر پمپ یا تعویض آن خواهید بود.
- مرغوب نبودن جنس پوشالها: بعضی از پوشالها جنس مرغوبی ندارند و به خوبی رطوبت را حفظ نمیکنند.
- پارگی برزنت متصل به کولر و دریچه ورودی کانال: پارگی برزنت موجب هدررفت انرژی و باد کولر خواهد شد. به این ترتیب باد خنکی وارد کانال نمیشود. در این صورت باید برزنت کولر کاملا تعویض شود. برزنت باید به وسیله تسمه فولادی و یا بستهای مخصوص پیچ شود.
کاهش شدت باد کولر
ممکن است متوجه شوید که از شدت باد کولر کاسته شده و اصطلاحا کولر اصلا باد نمیزند! این مشکل که یکی از پرتکراترین موارد در سرویس تعمیرات کولر ابی است نیز میتواند بنا به دلایل مختلفی باشد:
- جریان برق به دلیل اختلال عملکرد فیوز و یا سیمکشی کولر دچار مشکل شده است. دراین صورت باید فیوز برق کولر تعویض شود و یا سیم کشی دینام تعویض گردد.
- داغ کردن دینام یکی دیگر از دلایلی است که موجب کاهش شدت باد کولر آبی میشود. این مشکل نیز میتواند از اختلال سیم کشی دینام باشد.
- پارگی و خوردگی و شل شدن تسمه نیز میتواند باد کولر را کاهش دهد. با کنترل و تعویض تسمه میتوان این مشکل را برطرف نمود.
بوی نامطبوع کولر آبی
عواملی که باعث ایجاد بوی نامطبوع در کولر آبی میشود عبارتند از:
- عدم تخلیه آب داخل تشتک کولر و وجود آب گندیده در درون کابین کولر.
- کهنگی و پوسیدگی پوشالها.
- به کار بردن روغنهای نامرغوب برای روغنکاری پمپ.
- محل نصب نامناسب کولر آبی. زمانی که کولر در کنار لولههای فاضلاب نصب شود، با مکش هوای اطراف به داخل، بوی نامطبوعی در داخل کولر ایجاد خواهد شد.
برای رفع این مشکل میتوانید روی کمک تعمیرکاران ماهر کولر آبی ما حساب کنید. اگر یک سرویسکار ماهر کولر آبی قبل از شروع فصل گرما کولرتان را سرویس کند تا پایان فصل مشکلی از این بابت نخواهید داشت.
مصرف زیاد آب
آب عنصر اساسی کارکرد کولر آبی است. زیرا کولر آبی باید رطوبت ایجاد کرده و باد خنک تولید کند. اگر متوجه مصرف زیاد آب کولر آبی میشوید باید مشکل را بررسی کنید. معمولا این مشکل به دلیل سوراخ شدن کف کابین کولر است. املاح معدنی موجود در آب موجب زنگزدگی و پوسیدگی کف کولر آبی میشود. به این ترتیب آب از سینی کف کولر خارج میشود. شما میتوانید از یک تعمیرکار کولر بخواهید که کف کابین را عایق بندی نماید و یا کف کولر آبی را تعویض نماید.
تعمیر برق کولر آبی
تامین برق و سیم کشی کولر آبی در زمان نصب کولر موضوع بسیار مهمی است که نیازمند دانش برقکاری است. به همین دلیل لازم است در زمان نصب از یک تکنسین و برقکار ماهر کمک بگیرید. گاهی ممکن است کولر آبی دچار اتصالی شده و یا برق آن کاملا قطع شود. این مشکل ممکن است منجر به خرابی فیوز و یا از کار افتادن برق کولر و یا قطعی برق ساختمان شود. زمانی که سیم کشی غیراستاندارد و ضعیف باشد، به دلیل گرم شدن سیمها احتمال سوختگی و جرقهزدن سیمهای کولر وجود دارد. سیم کشی درست درون ترمینال کولر و اتصال درست سیمهای فاز و نول و ارت همگی باید طبق اصول برقکاری انجام شود.
هرگونه اشتباه در تعمیر برق کولر آبی میتواند مشکلساز شود. مانند اشتباه وصل کردن سیمهای فاز و نول که ممکن است منجر به پریدن فیوز شود. یا اینکه به طور کلی سیم کشی داخل کولر را مختل کرده و جریان برق را قطع کند. بنابراین بهتر است برای تعمیر برق کولر آبی از یک تعمیرکار کولر مجرب کمک بگیرید.
عیب یابی دینام و موتور کولر آبی
عیب یابی دینام، تشخیص خرابی و تعویض موتور کولر آبی مستلزم شناخت کافی از اجزای موتور و کارکرد آنها است. موتور قلب تپنده کولر آبی است. زمانی که مشکلی در کارکرد آن به وجود آید، عملا کولر آبی دیگر قابل استفاده نخواهد بود. از جمله ایراداتی که ممکن است دینام داشته باشد عبارتند از:
- سوختن دینام
- تولید صدا غیر معمول در دینام
- لرزش موتور کولر آبی
- روشن و خاموش شدن مداوم موتور
- جرقه زدن و داغ کردن دینام
- نیمسوز شدن سیمپیچی دینام
- سوختن خازنهای راهانداز
- شل شدن پولی کولر و …
اگر هریک از مشکلات دینام و موتور کولر آبی بهدرستی تشخیص داده نشده و برطرف نشود، میتواند منجر به خرابی سایر قطعات شود. به این ترتیب هزینه سنگینی روی دست شما خواهد گذاشت. تعمیرکاران کولر آبی ما با تشخیص زودهنگام ایرادات موتور کولر آبی و رفع آن، به سلامت و دوام کولر آبی شما کمک خواهند کرد.
منبع مقاله: