نحوه استفاده از کوکوپیت در داخل گلدان
در این مطلب به این موضوع خواهیم پرداخت که خاک کوکوپیت چیست و برای چه گیاهانی مناسب است و نحوه استفاده از آن توضیح داده خواهد شد؛ جهت آگاهی از قیمت کوکوپیت و خرید آنلاین به لینک درج شده مراجعه نماید.
خاک کوکوپیت در واقع نوعی بستر کشت می باشد که از الیاف پوست، پوشش میوه نارگیل و در برخی موارد از پوست درخت نارگیل و به صورت فشرده تهیه می شود. نخستین بار در قرن نوزدهم از آن به عنوان بستر کشت در باغبانی استفاده گردید ولی به خاطر کیفیت نامناسب مصرف آن کاهش یافت، در اواخر قرن بیستم با روش های مدرن تکنولوژی، کوکوپیت بهتری تولید گردید.
خاک کوکوپیت چیست؟
خاک کوکوپیت به عنوان محیط کشت سبک، سازگار با محیط زیست و توانایی نگهداری آب به مقدار زیاد شناخته شده است. هنگام مصرف با افزودن آب به هر یک کیلوگرم خاک کوکوپیت فشرده، 15 لیتر کوکوپیت مرطوب خواهید داشت. در کشورهای مختلف به دلیل اینکه بسیار سبک است و توانایی نگهداری آب آن زیاد است، هنگام صادرات انواع گل و گیاه به خصوص کاکتوس فقط از خاک کوکوپیت خالص استفاده می شود.
اگر بهتر بخواهیم بگوییم که خاک کوکوپیت چیست و چه مزایایی دارد، باید بگوییم جزو بسترهای کاشت آلی طبقه بندی میشود و یکی از بهترین بسترهای کاشت برای گیاهان است.
مزایای استفاده از خاک کوکوپیت
- ظرفیت نگهداری خاک کوکوپیت نسبت به دیگر انواع بستر کشت، بسیار زیاد است؛ بنابراین در مصرف آب صرفه جویی و همچنین به رشد بهینه گیاه کمک میکند و این صرفه جویی در آب در بخش کشاورزی بسیار مقرون به صرفه است.
- خاک کوکوپیت قدرت تهویه بسیار خوبی دارد. الیاف باریک نارگیل حتی زمانی که از آب اشباع شده باشد، تخلخل بسیار خوبی را دارا هستند و در نتیجه ترکیب این ماده با خاک، ضمن اصلاح خاک، از سفت شدن و فشردگی آن جلوگیری میکند.
- یکی از مهمترین مزایای خاک کوکوپیت، عاری بودن آن از انواع بذر، علف هرز، آفت، بیماری و باکتری است. الیاف نارگیل به دلیل اینکه در بالای درخت و ارتفاع بالاتر از سطح زمین رشد میکنند بسیاری از آلودگیهای با منشاء خاک را ندارد.
- کوکوپیت نسبت به دیگر انواع بستر کاشت، زمان ماندگاری بالایی دارد و حداقل برای چهار سال و حداکثر تا ۱۰ سال میتوان از آن به عنوان بستر کاشت استفاده کرد؛ در واقع از 10 سال به بعد شروع به تجزیه می کند.
محدوده pH خاک کوکوپیت خنثی تا کمی اسیدی (۶/۵ تا ۵/۶) است که محدوده مناسب برای بیشتر گیاهان محسوب میشود. در این محدوده از pH، عناصر غذایی به راحتی در اختیار ریشه گیاه قرار خواهند گرفت و کمک می کند خاصیت قلیایی ریشه کاسته شود.
کیفیت ذاتی الیاف نارگیل و تهویه مناسب این بستر باعث شده تا استفاده از خاک کوکوپیت برای جوانه زدن بذرها و کاشت قلمه به عنوان بهترین بستر کاشت، شناخته شود. تجربه نشان داده است، کوکوپیت سرعت جوانهزنی بذرها و ریشهدار شدن قلمهها را افزایش میدهد.
کوکوپیت مادهای کاملاً آلی است و هیچ گونه تأثیر نامطلوبی بر محیط زیست ندارد و بعد از تجزیه شدن به طبیعت برمیگردد.
کوکوپیت، به رشد باکتری، قارچ و علف هرز مقاوم است و در واقع بدون پاتوژن است. میزان بالای لیگنین موجود در کوکوپیت، رشد میکروارگانیسم های مفید را افزایش می دهد.
کوکوپیت در کنار مزایای زیادی که دارد دارای معایبی نیز می باشد که در زیر به آن خواهیم پرداخت.
معایب خاک کوکوپیت
- کمبود مواد غذایی: مهمترین عیب کوکوپیت کمبود مواد مغذی در آن است. بنابراین در صورت استفاده از این بستر به صورت خالص مستلزم استفاده از محلولهای مغذی غذایی و کود مایع برای تغذیه ریشه گیاهان است.
- قیمت بالا: از معایب کوکوپیت می توان به قیمت بالای آن اشاره کرد، کوکوپیت نسبت به باقی خاکها قیمت بالاتری دارد و در کل ماده گرانی محسوب میشود. قیمت بالای آن به دلیل وارداتی بودن آن بوده و وارد کننده متحمل هزینه زیادی میشود و این یکی از معایب کار است.
کشورهای شرقی آسیا از عمده ترین تولیدکنندهای کوکوپیت در جهان هستند؛ دو کشور مهم تولید کننده کوکوپیت در سطح جهان:
- هند: این کشور به علت داشتن درختان نارگیل فروان تولید کننده خاک کوکوپیت است، اما کوکوپیت های آن به علت شوری بالا در ایران خریداری نمیشود. به دلیل این که این کوکوپیتها با آب دریا آبشویی می شوند و برای کشور ما که در بیشتر مناطق شوری آب زیاد است، مناسب نیست.
- سریلانکا: کوکوپیتهای این کشور کیفیت بالاتری نسبت به کوکوپیت های هند دارد و شوری پایینتر، سرعت حجمگیری و بازشدن بالاتر از دیگر مزایای آن است.
برای تهیه خاک کوکوپیت از الیاف دورریختنی پوست و پوشش میوه نارگیل و الیاف تنه درخت نارگیل استفاده میشود؛ رشتههای نازک پوست نارگیل جدا شده سپس پودر و برای بستهبندی آماده میشوند. ابتدا نارگیلها خیسانده میشوند، روشی برای به عمل آوردن که به طور طبیعی باعث تجزیه پوسته خیس میشود. برای تهیه خاک کوکوپیت پوست نارگیلها به مدت ۶ ماه یا بیشتر، برای تجزیه شدن در آب خیسانده میشوند.
امروزه طرز تهیه خاک کوکوپیت مکانیزه شده و این فرآیند را میتوان در مدت کمتری و طی یک هفته با استفاده از تکنیکهای ماشینی پیشرفته انجام داد. بعد از خیسانده شدن رشتهها به وسیله شانههای مخصوص از پوسته جدا میشوند، این فرآیند جدا کردن الیاف نام دارد.
زمانی که رشتهها یا الیاف نارگیل توسط شانه از پوسته جدا شد، خشک شده و در این مرحله کوکوپیت خشک عملآوری می شود.
انواع کوکوپیت
کوکوپیت از سه بخش تشکیل شده که ممکن است در بافتهای مختلف هر سه یا یکی از بخشها وجود داشته باشد. کوکوپیت ها انواع مختلفی دارد، انواع کوکوپیت به صورت زیر است: پیت، الیاف یا چیپس
استفاده از مخلوط آنها مزایای خود را دارد.
پیت مشابه پیت ماس است، اما رنگ آن قهوهای تیره است و قطر آن بین یک تا پنج میلیمتر است. تراکم این محصول به اندازهای است که آب زیادی را در خود نگه میدارد و به همین دلیل نمیتوان آن را تنها استفاده کرد؛ چون ممکن است ریشهها از آب غرق شوند.
الیاف نارگیل
رشتههای نخ مانندی که از الیاف نازک و بسیار نازک نارگیل تشکیل شده اند که اکسیژن از طریق آن به راحتی میتواند به سیستم ریشهی گیاه نفوذ پیدا کند. فیبر نارگیل به تنهایی قابلیت جذب زیادی ندارد و با گذشت زمان تجزیه میشود و درنتیجه مقدار اکسیژنی که به ریشههای گیاه میرسد، کاهش مییابد. به همین دلیل برای استفادهی مجدد مناسب نیست.
کوکو چیپس
تکههای کوچکی از الیاف نارگیل است که خصوصیات بهتری نسبت به پیت و فیبر را دارد. کوکو چیپس آب را به خوبی در خود نگه میدارد و منافذ هوایی خوبی هم دارد.
در دسته بندی دیگر از کوکوپیت آن ها را مخلوطی از انواع کوکوپیت موجود و بر حسب بافتی که ایجاد می کنند به سه دسته تقسیم بندی می کنند:
- بافت فاین: این نوع از کوکوپیت ها شامل بیش از ۸۵ درصد پیت و کمتر از ۱۵ درصد الیاف ریز را شامل می شود و بیشتر برای نشاء استفاده می شود.
- بافت مدیوم: این نوع از کوکوپیت ها ۸۰ تا ۸۵ درصد می باشد و ۱۵ تا ۲۰ درصد الیاف با اندازه حداکثر ۱۵ سانتی متر دارند.
- کوکوچیپس: کوکو چیپس ها نوع دیگری از کوکوپیت ها هستند که 30 درصد پیت و ۳۰ تا ۶۰ درصد چیپس دارند. مابقی این مقدار نیز الیاف با ابعاد متغیر می باشد.
نحوه استفاده از کوکوپیت
امروزه خاک کوکوپیت به سه صورت در مراکز فروش مخصوص تجهیزات کشاورزی و گل و گیاه موجود است، این سه مدل کوکوپیت به شکل های زیر می باشد:
- آجری شکل
- گرد و یا گلدان هایی از الیاف نارگیل
- پودر نرم
نحوه استفاده از کوکوپیت به عنوان محیط کشت فقط کافی است آن را در داخل آب قرار دهند.
همانطور که گفته شد برای اینکه از کوکوپیت استفاده کنیم هر یک کیلو گرم کوکو پیت فشرده شده، بعد از اینکه در آب قرار بگیرد و رطوبت را در خود جذب کند میتواند به ۱۵ لیتر کوکوپیت مرطوب تبدیل شود.
میزان و نحوه استفاده از کوکوپیت را با توجه به نوع گیاه و سایز گلدانی که از آن استفاده میشود، بستگی دارد و می تواند به تنهایی یا با بسترهای کاشت دیگر مثل پرلیت، پیت ماس، خاک اره و … مخلوط کرده و در گلدان مورد نظر قرار گیرد.
نحوه استفاده از کوکوپیت در داخل گلدان
این محصول را درون گلدان مورد نظرتان قرار داده و بر روی آن آب بریزید. به محض این که الیاف محصول کوکوپیت از هم جدا شد می توانید به راحتی آن را به صورت خالص یا با پرلیت و یا پیت ماس مخلوط کنید و آن را مورد استفاده قرار دهید.
توجه داشته باشید که نصف این مقدار مخلوط باید کوکوپیت باشد. همچنین ۱۰ درصد آن پرلیت و ۴۰ درصد آن پیت ماس باشد. این خاک، برای گیاهان آپارتمانی بسیار عالی است که می توان آن را به راحتی مخلوط کرده و از آن استفاده کرد.
نحوه استفاده از کوکوپیت در مورد کاشت بذر
بهتر است از مخلوط کوکوپیت و پیت ماس به نسبت۷۰ درصد کوکوپیت و۳۰ درصد پیت ماس استفاده شود؛ این نحوه استفاده از کوکوپیت در مورد پرورش گل رز و توت فرنگی صدق می کند.
کوکوپیت برای چه گیاهانی مناسب است؟
این محصول نیز مانند سایر محصولات، کاربرد های منحصر به فرد خود را دارد. در این بخش به طور کلی به این پرداخته می شود که کوکوپیت برای چه گیاهانی مناسب است؟ خاک کوکوپیت به عنوان بستر برای کاشت بسیاری از محصولات مانند گوجه فرنگی، خیار، فلفل دلمه ای، پرورش گل های شاخه بریده و همچنین برای پرورش گیاهان آپارتمانی بسیار مناسب است.
از مواردی دیگر که کوکوپیت برای چه گیاهانی مناسب است، می توان به این اشاره کرد که کوکوپیت بهترین بستر برای رویش بذر، قلمه، انواع پیاز و نشاء است. همچنین از محصول کوکوپیت می توان برای خاک کاکتوسها در دوره نشاء هم استفاده کرد، یعنی در زمانی که آنها از بستر و خزانه اولیه جدا میشوند.
از دیگر کاربردهای کوکوپیت که قبلاً نیز به آن اشاره شد، در بسیاری از کشورها هنگام صادرات انواع گل و گیاه به خصوص کاکتوس از کوکوپیت به دلیل نگهداری بالای آب به صورت خالص استفاده می شود.
کوکوپیت و پیت ماس
کوکوپیت و پیت ماس هر دو به عنوان دو بستر کاشت که ظرفیت نگهداری آب در آن ها زیاد است استفاده می شود، ولی ظرفیت نگهداری آب در کوکوپیت بیشتر از پیت ماس است. در مقالهبه طور مفصل درباره خاک پیت ماس صحبت کردیم.
یکی از تفاوتهای کوکوپیت و پیت ماس این است که کوکوپیت دارای pH خنثی و کمی اسیدی است و پیت ماس pH اسیدی دارد و دیگر تفاوت بین کوکوپیت و پیت ماس این است که کوکوپیت به عنوان منبع تجدیدپذیر و سازگار با محیط زیست است و بعد از 10 سال شروع به تجزیه می کند که نشاندهنده ماندگاری بالا آن می باشد.
در حالیکه پیت ماس به عنوان بستر کشت تجدیدناپذیر شناخته می شود؛ اما پیت ماس دارای ترکیبات آلی مناسب است و همانطور که قبلاً به آن اشاره شد از مخلوط این دو می توان به عنوان بستری مناسب جهت رشد و پرورش گیاهان به خصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کرد.
کوکوپیت چیست و چه مزایایی دارد؟ علاقمندان به گل و گیاه شاید بارها نام کوکوپیت را شنیده باشند، اما به درستی ندانند کوکوپیت چیست و استفاده از آن چه مزایا و یا معایبی دارد. در حالی که نوع خاک یکی از عوامل بسیار مهم در رشد و پرورش و نگهداری گیاه است.در اینجا قصد داریم به معرفی و آشنایی با خاک کوکوپیت پرداخته و نحوه استفاده و کاربرد آن را برای شما شرح دهیم. همچنین به مزایای استفاده از اسن خواک میپردازیم تا با خواند این مقاله بینیاز از هر گونه سؤالی در این زمینه شوید.
آنچه در این مطلب مطالعه میکنید:
جالبه بدونید وقتی قالب کوکوپیت رو داخل آب بندازید آب رو جذب خودش میکنه و بزرگ میشه و بعد از اون میتونید با خاک های مختلف ترکیب کنید.
کوکوپیت چیست؟
یکی از ویژگیهای کوکوپیت این است که آب را بخوبی در خود نگه داشته و موجب صرفهجویی در مصرف آب میشود.
امروزه از کوکوپیت در کشت هیدروپونیک بسیار استفاده میشود.
کوکوپیت چیست و چقدر آب جذب میکند؟
انواع خاک کوکوپیت:
همانطور که گفتیم کوکوپیت را از الیاف نارگیل درست میکنند و جالب است بدانید که در قرن نوزدهم برای اولین بار از آن برای باغبانی استفاده شد. ولی چون عمر کوتاهی دارد دیگر از آن استفاده نشد تا در قرن بیستم از آن به عنوان خاک گیاهان آپارتمانی استفاده شد که دارای دو نوع زیر می باشد.
ولی در برخی از منابع انوع را بر اساس درصد اختلات اجزای آن به سه نوع تقسیم میکنند
- بافت فاین : که شامل هشتادو پنج درصد پیت و پانزده درصد الیاف با اندازه حداکثر 4 سانتیمتر میباشد.
- بافت مدیوم: که شامل هشتاد تا هشتاد و پنج درصد پیت و همچنین پانزده تا بیست درصد الیاف با اندازه حداکثر 15 سانتیمتر میباشد.
- کوکوچیپس: که شامل سی درصد پیت و سی تا شصت درصد چیپس و مابقی الیاف با ابعاد متغیر میباشد.
نحوه استفاده و کاربرد کوکوپیت به چه شکل است؟
کوکوپیت را میتوان از مراکز خرید و فروش تجهیزات کشاورزی تهیه کرد که به صورت قالبی فشرده فروخته میشود. بعد از خرید آن را در آب قرار دهید. کوکوپیت فشرده بوده و پس از قرار گرفتن در آب، آب زیادی جذب میکند و از هر یک کیلوگرم کوکوپیت قالبی فشرده حدود 15 لیتر کوکوپیت مرطوب بدست میآید.
همانطور که کفته شد کوکوپیت را میتوانید به تنهایی یا بصورت ترکیب و مخلوط با پرلیت، پیت ماس و یا خاک اره بکار برد.
برای استفاده، کوکوپیت را درون گلدانی قرار داده و آب روی آن بریزید. 8 تا 10 لیتر آب برای هر قالب کافیست. به محض جدا شدن الیاف کوکوپیت میتوانید آن را مخلوط با پرلیت و یا پیت ماس مورد استفاده قرار دهید. از این مخلوط نصف آن باید کوکوپیت باشد، 10%پرلیت، 40% پیت ماس باشه که یک خاک عالی برای گیاهان آپارتمانی به حساب میاد حالا در این مرحله میتوان به آن مواد مغذی افزود.
استفاده از کوکوپیت
خاک کوکوپیت برای چه گیاهانی استفاده می شود ؟
از این خاک برای بستر کاشت کوجه فرنگی، فلفل دلمه، خیار و گیاهان آپارتمانی میتوان استفاده کرد. چنانچه گفتیم این خاک بستر خوبی برای رشد و رویش گیاه و بذر، نشا، انواع پیاز و قلمه است. در بخش صیفیجات و گلهای شاخه بریده مانند رز و لیلیوم و نیز کاشت درختچه و قارچ عالی عمل میکند.
ولی اگر ترکیب گفته شده در بالا را درست کنید میتوانید برای انواع گیاهان آپارتمانی استفاده کنید و برای گیاهان آپارتمانی و تکثیر آنها می باشد.
یکی از بسترهای عالی برای تکثیر و کاشت استفاده از همین خاک هست که هم آب مورد نیاز رو برای گیاه ذخیره میکنه و هم بسایر سبک هست و سریعان آب اضافی از گلدان خارج خواهد شد. پس از دوست دارید که را تکثیر کنید از کوکوپیت و کمی پرلیت استفاده کنید.
کوکوپیت برای کاکتوس
فوائد و مزایای استفاده از کوکوپیت:
بیتردید کوکوپیت یک بستر عالی برای کاشت گیاه بوده و مزایای زیادی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
1.صرفهجویی در مصرف آب و نگهداری آب:
کوکوپیت بافتش به گونهای است که آب زیادی جذب کرده و در خود نگه میدارد. بدین ترتیب در مصرف آب صرفهجویی میشود و برای کشاورزی مناسب است. این خصلت کوکوپیت به رشد گیاه نیز کمک میکند. تصور کنید اسفنجی دارید که آب را به خود جذب کرده و رطوبت لازم را برای گیاه فر اهممیکند. در نتیجه کوکوپیت برای گیاهانی که به آبیاری زیاد احتیاج دارند و نیز کشت هیدروپونیک مناسب است.
کوکوپیت رطوبت را از هوا جذب کرده و این خاصیت باعث میشود نیازی به آبیاری زیاد نباشد. در نتیجه هم در آب و هم در هزینه کود صرفهجویی میشود.
2.دوام بالای کوکوپیت:
یکی از مزایای کوکوپیت که آن را نسبت به سایر بسترهای کشت برتر کرده است، دوام و ماندگاری بالای آن است. حداقل ماندگاری آن 4سال و حداکثر 10سال ست.
3.حفظ محیط زیست:
کوکوپیت به دلیل اینکه ماده آلی است برای محیط زیست ضرری نداشته و تجزیه شده و به طبیعت بازمیگردد. این خاک مقاوم بوده و پس از 10سال شروع به تجزیه میکند. بدین شکل استفاده از آن به سلامت محیط زیست هم کمک وافری میکند. همچنین خاکی مقاوم به رشد انواع علف هرز و قارچ و باکتری میباشد.
4.داشتن تهویه مناسب و تخلخل هوایی:
از دیگر مزایای کوکوپیت داشتن تهویه بسیار خوب است. بافت این خاک به دلیل اینکه الیاف نارگیل تخلخل دارند، تهویه خوبی داشته و خاک سفت و فشردهای نیست. حتی به هنگام اشباع شدن از آب نیز تخلخل هوایی خوبی دارد.
5.سرعت رشد ریشه و جوانهها:
رشد ریشه در این خاک به دلیل بافت خاک و الیاف نارگیل و داشتن تهویه مناسب به سرعت صورت میگیرد، زیرا هوادهی به ریشه بهتر انجاممیشود. در نتیجه زمان جوانه زدن پایین آمده و نیز قلمهها بخوبی در این خاک رشد میکنند.
6.فاقد بیماری و آفات مضر برای خاک:
خاک کوکوپیت فاقد هر گونه آفت، بیماری و بذر علفهای هرز است و این یک مزیت مهم به حساب میآید. الیاف نارگیل با خاک تماسی نداشته و در بالای درخت هستند، به همین خاطر عاری از هرگونه آفت و بیماری مربوط به خاکند.
مزایای استفاده از کوکوپیت – معایب کوکوپیت
7.داشتن PHمناسب و ایدهآل رشد گیاه:
اکثر گیاهان به PHمحدوده 6/5 تا 5/6 نیاز دارند و PHکوکوپیت برای گیاهان مناسب است زیرا مواد مغذی به سادگی به ریشه منتقل میشود. این خاک PH خنثی تا کمی اسیدی دارد.
8.راندمان بیشتر در تولید محصول:
با استفاده از این بستر و زهکشی خشک گیاه به جای صرف زمان برای پیدا کردن غذا، بیشتر و سریعتر رشد کرده و محصول بزرگتری نیز به دست میآید.
9.دارای قابلیت استفاده مجدد:
یکی از مرایای جالب کوکوپیت استفاده مجدد از این خاک است. شما میتوانید آن را ضدعفونی نموده و دوباره از آن استفاده کنید. البته باید فوتوفن آمادهسازی آن برای دوره بعدی را یاد بگیرید.
کوکوپیت چه معایبی دارد؟
استفاده از کوکوپیت نیز مانند هر ماده دیگری مزایا و معایبی دارد که در اینجا به معایب کوکوپیت نیز میپردازیم. قطعاً هر بستر کاشت محدودیتهایی دارد که برای عملکرد و نتیجه بهتر باید آنها را بدانید. البته معایب استفاده از کوکوپیت خیلی کمتر از مزایای آن است.
1.بالا بودن قیمت کوکوپیت:
از معایب کوکوپیت میتوان به قیمت بالای اون اشاره کرد، کوکوپیت نسبت به باقی خاکها قیمت بالاتری دارد و در کل ماده گرانی محسوب میشود. قیمت بالای آن به دلیل وارداتی بودن آن بوده واردکننده متحمل هزینه زیادی میشود و این یکی از معایب کار است.
2.کمبود مواد مغذی خاک کوکوپیت:
یکی دیگر از معایب کوکوپیت، کمبود مواد غذایی آن است. در نتیجه باید از کود مایع و محلولهای تقویتی استفاده کرد. البته این خاک جذب آب خوبی داشته و اجازه نمیدهد مواد تقویتی از خاک خارج شوند.
همچنین به دلیل کمبود مواد مغذی مناسب بذر و قلمه است، زیرا گیاه در این مرحله نیازی به مواد غذایی نداشته و با شروع رشد ریشه گیاه به این مواد نیاز دارد که از طریق تقویت و کوددهی میتوان آن را جبران نمود.
3.احتمال دارا بودن نمک:
هنگام خرید کوکوپیت دقت کنید که نحوه تولید آن به چه شکل است. چون گاهی اوقات پوست نارگیل را در آب نمک خیس میکنند. کوکوپیتی را تهیه کنید که با آب شستشو شده باشد.
4.احتمال حبس کلسیم، آهن و منیزیم در کوکوپیت به دلیل تبادل یونی:
کوکوپیت تبادل یونی بالایی داشته و مواد غذایی مورد نیاز خود را ذخیره و یا خارج میکند. در این هنگام ممکن است احتباس کلسیم، آهن و یا منیزیم ایجاد شود.
5.پاکسازی کوکوپیت با مواد شیمیایی:
پس از تهیه کوکوپیت و در پایان، الیاف نارگیل را با مواد شیمیایی پاکسازی میکنند. این کار کمک میکند تا خاک دچار بیماری و قارچ و باکتری و یا آفت نشود. برای خرید بهتر است برپسب آن را بخوانید.
جمع بندی استفاده از کوکوپیت
در کنار معایب کوکوپیت میتوان به مزایای بسیار زیاد آن توجه بیشتری کرد؛ در هر حال کوکوپیت دارای مزایای فراوانی بوده و بستری مناسب برای پرورش گل و گیاه و کشاورزی است که میتوان با بهرهگیری از آن تولیدات و محصولات بهتری داشت. ولی بخاطر بالا رفتن قیمت دلار و قیمت بالای اون شاید استفاده از اون در این سالها کاشه پیدا کرده باشه و در خاک های آماده که روی آن نوشته شده ترکیب با کوکوپیت حتما از مراکز و برندهای مطرح خرید رو انجام بدید.
بهترین راه برای استفاده از آن ساخت تریکب خاک در خانه هست که شما با ترکیب کردن پیت ماس، پرلیت و کوکوپیت و یا ترکیب آن با خاک برگ یک خاک عالی و مناسب برای گیاهان خود درست کنید. برای کاکتوس های هم میتونه گزینه خوبی باشه.
مطالب مرتبط : قبل از اینکه درمورد نحوه استفاده از برای کشت نشا صحبت کنیم، لازم است تعریفی از ساختار کوکوپیت داشته باشیم وبدانیم کوکوپیت چیست؟
کوکوپیت نوعی بستر مناسب برای کت نشا است که از تار و رشته های اطراف پوست نارگیل درست میشود.
این تار و رشته های نارگیل را ازهم جدامیکنند و سپس انها را بوسیله ی دستگاه خرد وجدامیکنند وبصورت قالب های فشرده درمی آورند.
در تولید کوکوپیت درابتدا باید نارگیل ها را خیس کرد وبه این نکته باید توجه داشت که پوست اطراف نارگیل ها در زمان شش ماه برای تجزیه شدن انها بایددر آب خیسانده شوند. اما همین کار را به وسیله ی دستگاه های پیشرفته میتوان خیلی زوتر از این مدت زمان، مثلا حتی یک هفته انجام داد.
اغلب از کوکوپیت در ترکیب خاک گیاهان و گلهای آپارتمانی و برای کشت نشا استفاده میشود. جالب است بدانید برای صادرات و واردات گلها و گیاهان از کشورهایردیگر فقط باید از کوکوپیت استفاده کرد.
کوکوپیت ها به صورت قالبی و کاملا فشرده بفروش میرسندو با اضافه شدن آب از حالت فشرده خارج میشود وبه شکل خاک معمول در می آیند.
کوکوپیت بهترین بستر برای رشد بذر و میباشد.
بازاری برای تمام کشاورزان
وقتی که کوکوپیت، داخل اب انداخته شود، آب راجذب میکند و بزرگ و بزرگ تر میشود، بعد از ان میتونید با خاک های مختلف ترکیب کنید.کوکوپیت تا حدود
، آب راجذب میکند و بزرگ و بزرگ تر میشود، بعد از ان میتونید با خاک های مختلف ترکیب کنید.کوکوپیت تا حدود
کوکو پیت به عنوان بهترین و ایده ال ترین بستر کشت برای کشت هیدروپونیک استفاده میشود که اکثرا به شکل قالب های فشرده میباشد و جذب بالایی دارد.
استفاده کنندگان کوکوپیت به این قالبهای فشرده آب اضافه میکنند و از ان را استفاده می کنند.کوکوپیت بستری است که بعد سپری شدن فرایند و فرآوری شدن ان که از روی لایه بیرونی میوه نارگیل و پوسته چوبی آن میباشد وپس از خرد شدن و پرس کردن در کارخانه ها توسط دستگاه های خاص تولید می شود . یعنی به گونخ ای که پوسته چوبی اطراف نارگیل را میشورند و بعد از شستن و خشک میکنند و سپس الک می کنند و ان را با ماسه و فضولات حیوانی مخلوط میکنند و بعد آن را فشرده می کنند.
برای کشاورزان وباغداران بستر کشت بسیار اهمیت دارد، خاک مناسب یکی از اصلی ترین نکات برای بدست اوردن گیاه ونهال با کیفیت است.
بستر کوکوموس نوعی بستر کشت است که مخلوطی از پیتموس و کوکوپیت است، تأمینکننده تغذیه ی گیاه است .
این بستر کاشت غذای خوبی برای گیاهان آپارتمانی مانند گل بنفشه آفریقایی و کاج مطبق میباشد.
از انجا که نیازهای گیاهان متفاوت است و هرکدام به مراقبت های خاص خود نیاز دارند، برای مثال گیاه بنفشه آفریقایی به فسفر زیادی برای رشد بهتر احتیاج دارد، برای تهیه بستر کاشت مناسب ان بایداز کودی که دارای فسفر بیشتری باشد استفاده کرد، همچنین گیاه کاج مطبق چون رشد ضعیفی دارد، باید در بستر کاشت کوکوموس ترکیبی داشت که میزان کوکوپیت ان بیشتر از پیتموس باشد چون استفاده از این مخلوط باعث افزایش رشد گیاه افزایش یابد.
یا مثلا در رشد گل لیندا باید بستر کاشت کوکوموس را طوری اماده سازی کرد که میزان پیتموس از کوکوپیت بیشتر شود، برای گیاه لیندا خوشرنگ بودن برگها پر اهمیت است.
بخوانید: nurserylive
همانطور که گفته شد کوکوپیت را از الیاف نارگیل میباشد و در قرن نوزدهم برای اولین بار در باغبانی مورداستفاده قرار گرفت واز ان به عنوان برای گیاهان اپارتمانی استفاده میشود.
- پیت
- الیاف
- کوکوپیت بر طبق درصد اختلات آن سه نوع میباشد:
- بافت فاین : شامل هشتادو پنج درصد پیت و پانزده درصد الیاف با اندازه ۴ سانتیمتر میباشد.
- بافت مدیوم: شامل هشتاد و پنج درصد پیت میباشد و به میزان پانزده تا بیست درصد الیاف به اندازه ۱۵ سانتیمتر میباشد.
کوکوچیپس: شامل سی درصد پیت و سی تا شصت درصد چیپس است و میزان بقیه الیاف با ابعاد ان متغیر است.
خاک مناسب کاشت نشا
کوکوپیت به دلیل حفظ زیاد از حد آب، باید برای گیاهانی مورد استفاده باشد که به آبیاری زیادی نیاز دارند. از کوکو پیت در کشت های هیدروپونیک استفاده میکنند، کوکوپیت بستری مناسب برای رشد نهال هامیباشد.
در کاشت کاکتوس ها از کوکوپیت، در دوره نشا استفاده میکنند، در زمانی که از بستر اولیه جدا میکنیم.
ترکیب معمول و درست برای استفاده در بستر گیاهان خانگی واپارتمانی معمولاً نسبت نصف کوکوپیت + چهل درصد پیت ماس + ده درصد پرلیت میباشد.
برای استفاده از کوکوپیت باید قالب آن را باز شود ودر مجاورتهوا قرار بگیرد و بعد به آنها اب اضافه کرده واز حالت فشرده خارج کنید و در گلدان یا سینی نشاء بریزید. بعد از اضافه کردن آب به کوکوپیت ها میزانحجم آن به شدتدافزایش می یابد.
بطور کلی برای هر قالب کوکوپیت در ظرفی محتوی ۱۰-۸ لیتر آب میریزیم و پس از اینکه الیاف از هم جداشدندبه صورت خالص یا با ترکیب پرلیت مورد استفاده قرار گرفته میشود.
در حالت کلی ومعمول هر قالب یعنی هر یک کیلوگرم از این قالب ها میتواند تبدیل به 15 لیتر کوکوپیت بشود. برای غنی کردن کوکوپیت هم میتوان همراه آب، به ان مواد غذایی هم اضافه کرد.
امروزه همه میدانند که کوکوپیت یک بستر مناسب و عالی برای کاشت گیاهان است و مزایای بی نظیر ان بصورت خلاصه به صورت زیر است:
۱.صرفهجویی در مصرف آب و قابلیت نگهداری آب:
بافت کوکوپیت به صورتی است که آب زیادی راجذب میکندو در خود نگه میدارد، وهمین امر در مصرف آب صرفهجویی میشود و برای کشاورزی بسیارمناسب است و انتخاب خوبی میباشد.
کوکوپیت به رشد گیاه هم کمک شایانی میکند.
کوکوپیت رطوبت را از هوا جذب میکند و این باعث ان میشود دیگر نیازی به آبیاری زیاد نداشته باشیم.و همین باعث میشود هم در آب و هم در مصرف کود صرفهجویی به عمل آید.
۲.میزان دوام زیاد کوکوپیت:
از دیگر مزایای کوکوپیت که بسیار قابل توجه است، دوام و ماندگاری زیاد ان نسبت به بقیه ی خاکهاست. حداقل دوام ان ۴سال و حداکثر دوام ان۱۰سال ست.
۳.نگهداری محیط زیست:
چونکه کوکوپیت یک ماده آلی است برای محیط زیست ضرر ندارد وتجزیه پذیر است و به طبیعت باز گردانده میشود. کوکوپیت بسیار مقاوم بوده و پس از ۱۰سال شروع به تجزیه میشود، ازهمین رو استفاده از آن به محیط زیست کمک بسیاری میکند وسلامت محیط زیست را به خطر نمی اندازد. همچنین کوکوپیت بسیار مقاوم به رشد علف های هرز و قارچ و باکتری است.
۴.داشتن تهویه مناسب :
از مزیت داشتن تهویه بسیار خوب کوکوپیت نمیتوان غافل شد. بافت این خاک چون که از الیاف نارگیل تشکیل شده و خود نارگیل تخلخل دارند، دارای تهویه خوبی است و خاک سفت و فشردهای نخواهد شد.حتی در زمان که بااب اشباع شده هم تخلخل هوایی خوبی دارد.
۵.سرعت بالای رشد ریشه و جوانهها:
رشد ریشه در خاک کوکوپیت به دلیل بافت خاکی آن و الیاف نارگیل موجود درآن و داشتن تهویه خوب به سرعت صورت میگیرد، زیرا میزان هوادهی به ریشه بهتر است در نتیجه زمان جوانه زدن کاهش می یابد و قلمهها هم بخوبی در این خاک رشد میکنند.
۶.عاری از هرگونه بیماری و آفات مضر برای خاک میباشد:
خاک کوکوپیت عاری از هر گونه آفت، بیماری و بذر علفهای میباشد و این یک دلیل عمده برای استفاده از ان میباشد، الیاف به دلیل اینکه در بالای درخت رشد کرده اند تماسی بازمین نداشته اند نداشته و همین باعث شده هیچ موع افتی رانداشته باشد، واین برای یک کشاورز یک خبر خوب است.
7-داشتن PHمناسب و ایدهآل برای رشد گیاهان و تولید نشا:
گیاهان برای رشد به PHبه میزان 6/5 تا 5/6 نیاز دارند و PHکوکوپیت برای گیاهان بسیارمناسب است چون میزان مواد مغذی به راحتی به ریشه منتقل میشود. این خاک PH خنثی دارد و تقریبا کمی اسیدی است.
۸.کاررایی بیشتر در تولید :
با کوکوپیت و استفاده ان در بستر کاشت، و زهکشی خشک گیاه به غذا، گیاه بهتر و سریعتر رشد میکند و محصول بزرگتری نیز به بار می آید.
۹.قابل استفاده بودن مجدد:
یکی دیگر از مزایای منحصربفرد کوکوپیت قابلیت استفاده مجدد و مکرر از این خاک است.
آن را ضدعفونی کنید و دوباره از آن استفاده کنید.
اماباید فوتوفن این کار را بلد باشید .
از انجا که استفاده از کوکو پیت به علت مزایای استفاده ازان بسیار رایج شده ولی در عین حال معایبی هم دارد که باید به ان موارد هم توجه کرد که باعث تولبد محصول با ضررو زیان نشویم.از انجا که روزبهرروز قیمت دلار نوسان دارد وبه شدت بالا رفته، کوکوپیت هم از نوع محصولات وارداتی ایت به طبع قیمت ان روز به روز بیشتر میشود و همین برای مصرف کشاورزان مبلغ زیادی میباشد وممکن است از پس هزینه های ان بر نیایند و رو به محصولات کوکوپیت فیک وبی کیفیت شوند، همواره توجه داشته باشید که از مراکز معتبر خرید نمایید که متوجه ضررنشوید.
بهترین راه برای استفاده از آن تریکیب کردن ان خاک در خانه هست که با ترکیب کردن میزان مناسبی از پیت ماس، پرلیت و کوکوپیت و مقداری خاک برگ یک خاک عالی و مناسب برای استفاده خود درست کنید.