ماجرای کشف کاشیِ «اینشتین» و مسابقهای شگفتانگیز
کشف «کاشی اینشتین»، شکلی که میتواند یک سطح صاف بینهایت را بدون تکرار کاشی کند، تصورات را در سراسر جهان برانگیخته است.
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از نیویورک تایمز، سال ۲۰۲۳ سال کشف «کاشی اینشتین» بود. در ماه مارس، گروهی از ریاضیدانان اعلام کردند که یک «کاشی غیرتناوبی» (aperiodic monotile) پیدا کردهاند، یعنی شکل هندسی که میتواند یک سطح صاف بینهایت را با الگویی که هرگز تکرار نمیشود کاشی کند. این شکلها را «اینشتین» مینامند، چون در شاخهای از ریاضیات که به بررسی شکلهای زیبا و جذاب میپردازد، مورد استفاده قرار میگیرند.
در ماه مارس، ریاضیدان «دیوید اسمیت» (David Smith) وهمکارانش از این شکل قابل توجه، با نام مستعار «کلاه» (the hat) رونمایی کردند که موجی از تفاسیر خلاقانه را برانگیخت.
اخیراً موزه ملی ریاضیات نیویورک (MoMath) و انجمن ریاضیات بریتانیا (UKMT) مسابقهای برگزار کردند که در آن از علاقهمندان خواستند نمونههای خلاقانهای از این شکل هندسی ارائه دهند. سه برنده و نه نفر نهایی در روز سهشنبه معرفی شدند. برندگان شامل یک طراح راویولی، یک هنرمند اوریگامی و یک سازندهٔ اثر کاغذی سه بعدی بودند.
گروهی از داوران ارسالها را به دقت ارزیابی و سه برنده را انتخاب کردند که هر کدام 5000 پوند دریافت خواهند کرد.
کاشی «اینشتین»، با دورهای بودن ذاتیاش، الهامبخش جامعهای پرجنبوجوش از ریاضیدانان و هنرمندان شده است و قدرت دگرگونکننده کاوش خلاق در قلمرو ریاضیات را نشان میدهد. موفقیت این مسابقه نشان دهنده اشتیاق مردم برای درگیر شدن با مفاهیم ریاضی و تجلیل از نبوغی است که این کشف ایجاد کرده است.