عواقب عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف چیست؟
شورای حل اختلاف صلاحیت ایجاد صلح و سازش در مورد جرایم قابل گذشت را دارد و در پی رسیدگی به این جرایم، می تواند برای متهم احضاریه ارسال کند. بی توجهی به احضاریه شورای حل اختلاف و عدم حضور در شورا سبب می شود که عملا امکان صلح و سازش در شورا از بین برود و در پی آن، شورا می تواند پرونده را به دادسرا جهت رسیدگی مقدماتی کیفری ارجاع کند و اثر بی توجهی به اخطاریه شورا، می تواند صدور حکم غیابی به ضرر شخص باشد.
حضور در فرایند دادرسی و رسیدگی توسط مراجع قضایی، طی تشریفات خاصی به نام آیین دادرسی صورت می گیرد و هدف از آن حفظ حقوق طرفین دعواست. بنابراین زمانی که مرجع رسیدگی حضور یکی از طرفین دعوا از جمله خوانده را الزامی و ضروری بداند، با صدور برگه ای با نام ابلاغیه، وی را به فرایند دادرسی احضار می کند.
شورای حل اختلاف نیز از این قضیه مستثنی نیست و از آن جهت که صلاحیت رسیدگی به برخی از دعاوی را دارد و دادگاه ها هم بعضا برای حصول صلح و سازش پرونده را به شورای حل اختلاف می فرستند، شورا از ابزارهای قانونی همچون احضاریه و اخطاریه استفاده می کند. به همین مناسبت، در صورتی که شورای حل اختلاف برای شخصی احضاریه یا اخطاریه ای فرستاده باشد، این سوال مطرح می شود که عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف چه آثار و پیامدهای حقوقی به دنبال دارد؟
احضاریه شورای حل اختلاف چیست؟
یکی از مهمترین ابلاغیه هایی که ممکن است برای طرفین دعوا صادر شود، احضاریه یا اخطاریه است و همانگونه که از نام آن پیداست، برای دادن اخطار به شخص جهت حضور در مراجع قضایی است و لازم است که شخص احضار شده در مهلت مقرر در احضاریه به محل ذکرشده در آن احضاریه مراجعه کند. البته احضاریه و اخطاریه به لحاظ حقوقی تفاوت هایی نیز دارند. یکی از مهمترین تفاوت های احضاریه با اخطاریه این است که احضاریه را معمولا در مواردی ارسال می کنند که حضور شخص یا مطلعان پرونده در فرایند دادرسی الزامی و ضروری است و عدم حضور در محل قید شده در احضاریه، بعضا ضمانت های اجرایی در پی دارد. اما اخطاریه به این جهت ابلاغ می شود که موضوعی به شخصی یادآوری و اصولا در مورد پرونده های حقوقی صادر می شود.
با این حال زمانی که احضاریه یا اخطاریه ای برای اشخاص صادر می شود، علت حضور در آن قید می شود تا مخاطب بداند به چه علتی به وی اخطار داده شده یا احضار شده است.
شورای حل اختلاف نیز به عنوان یکی از مراجع قضایی، در مواردی صلاحیت صدور احضاریه و اخطاریه را در قالب ابلاغیه دارد و در زمانی که به پرونده ای رسیدگی می کند، می تواند از این ابزارهای قانونی استفاده کند. همانطور که می دانیم یکی از موارد صلاحیت شورای حل اختلاف آن است که تلاش کند تا میان طرفین دعوا صلح و سازش برقرار کرده و اختلافات آنها را رفع کند.
بر اساس قانون، در مواردی که جرایم قابل گذشت مانند توهین به افراد، تهدید افراد یا تصرف عدوانی صورت گرفته باشد، الزاما باید در شورای حل اختلاف مورد رسیدگی قرار گیرد تا حتی الامکان منجر به ایجاد صلح و سازش میان طرفین دعوا شده و گزارش اصلاحی شورای حل اختلاف صادر شود. به همین دلیل، اگر شورای حل اختلاف به یک جرم قابل گذشت رسیدگی کند، می تواند برای مشتکی عنه (متهم) احضاریه بفرستد و اگر موضوع تحت رسیدگی در شورا که در قانون مشخص شده، یک موضوع حقوقی باشد، اخطاریه بدهد. در این موارد نیاز به تجربه یک وکیل معتبر خواهید داشت.
برای مشاهده لیست بهترین وکلای مشهد کلیک کنید
نحوه ابلاغ احضاریه شورای حل اختلاف
در سابق، مراجع قضایی همچون شورای حل اختلاف به وسیله مامور ابلاغ دادگستری برگه هایی را تحت عنوان ابلاغیه یا احضاریه به درب منازل می فرستادند که در این احضاریه و اخطاریه، مشخصات فرد از جمله نام و نام خانوادگی، تاریخ و ساعت حضور، محل حضور و علت احضار، دقیق قید شده بود؛ مگر اینکه جرم منافی عفت بوده باشد. اما در حال حاضر نحوه ابلاغ احضاریه و اخطاریه توسط شورای حل اختلاف تغییر کرده است و با توجه به اینکه همه ابلاغیه های دادگستری از طریق سامانه ثنا ارسال می شوند،
طرفین دعوا پس از ثبت نام در این سامانه می توانند از تمام جزییات مربوط به پرونده خود اعم از ابلاغیه ها، احضاریه ها و اخطاریه های ارسال شده از طرف دادگاه یا شورای حل اختلاف مطلع شوند و در صورت لزوم اقدام به تجدید نظرخواهی از رای شورای حل اختلاف کنند. به همین دلیل، در حال حاضر نحوه ابلاغ احضاریه شورای حل اختلاف به صورت الکترونیکی است و اشخاص برای مشاهده آن باید به عضویت سامانه ثنا درآمده و پس از احراز هویت و ورود به این سامانه، از جزییات مربوط به احضار خود مطلع شوند.
بر اساس قانون شورای حل اختلاف، اصولا رسیدگی شورای حل اختلاف در پرونده های کیفری یا جزایی، محدود به جرایم تعزیری است که جزای نقدی درجه هشت (پرداخت جریمه تا 10 میلیون ریال) دارد. همچنین شورای حل اختلاف در همه جرایمی که قابل گذشت هستند نیز صلاحیت ایجاد صلح و سازش داشته و به همین دلیل می تواند احضاریه صادر کند؛ بنابراین، در صورتی که شخصی جرم قابل گذشتی را مرتکب شده و شورای حل اختلاف احضاریه صادر کرده باشد، عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف و عدم حضور در این مرجع، این اثر حقوقی را در پی دارد که صلح و سازش توسط شورا برقرار نشود و زمانی هم که سازش در شورای حل اختلاف به وجود نیامد، شورا اقدام به ارسال پرونده به دادسرا می کند.
به همین دلیل بهتر است که اشخاص پس از دریافت احضاریه شورای حل اختلاف در این شورا حاضر شده و علاوه بر اینکه از خود به صورت قانونی دفاع می کنند، تلاش کنند تا با طرف مقابل سازش کرده و به احضور در فرایند دادرسی و رسیدگی توسط مراجع قضایی با رعایت آییننامههای خاص صورت میپذیرد و هدف آن حفظ حقوق طرفین دعوا میباشد.
در صورتی که مرجع رسیدگی احضار حضور یکی از طرفین دعوا، از جمله خوانده، را لازم و ضروری بداند، ابلاغیهای صادر کرده و طرف مربوطه را به فرایند دادرسی احضار مینماید.
در حوزه حل اختلافات، شورای حل اختلاف نیز از این موضوع مستثنی نمیشود و از آنجا که قابلیت رسیدگی به برخی از دعاوی را دارد، دادگاهها نیز برخی از پروندهها را به شورای حل اختلاف ارجاع میدهند، به منظور رسیدگی به آنها و حل صلح و توافق.
به طور کلی، شورای حل اختلاف از ابزارهای حقوقی مانند احضاریه و اخطاریه استفاده میکند.
در این راستا، اگر شورای حل اختلاف برای یک فرد احضاریه یا اخطاریه ارسال کند، این ایجاب به وجود میآید که چه اثرات و پیامدهای حقوقی به همراه خود دارد اگر احضاریه شورای حل اختلاف نادیده گرفته شود.
برای پاسخ دادن به این سوال، قبل از هرچیز نیاز است به تحلیل مفهومی “احضاریه شورای حل اختلاف” و “دلایل صدور احضاریه یا اخطاریه” بپردازیم.
سپس، روشهای ابلاغ احضاریه شورای حل اختلاف را مورد بررسی قرار خواهیم داد و در انتها تبعات عدم توجه به احضاریه و اخطاریههای صادر شده توسط شورای حل اختلاف را بیان میکنیم.
احضاریه شورای حل اختلاف چیست
یکی از نکات مهم و برجسته در تعاملات حقوقی، استفاده از مفاد ابلاغیه های مهم است که میتواند در کنارگیری ثنا و کفایت دعواها، بهکار رود.
یکی از این ابلاغیههای مهم، احضاریه یا اخطاریه است.
بهسادگی با نام آن میتوانیم بفهمیم که این نوع ابلاغیه بهکار گرفته میشود تا به شخصی اخطار داده شود و از او بخواهیم که در مهلتی که در احضاریه ذکر شده، حضور خود را در مراجع قضایی اعلام کند.
البته، احضاریه و اخطاریه از لحاظ حقوقی هم تفاوتهایی دارند که باید به آنها توجه کرد.
یکی از تفاوتهای چشمگیر بین احضاریه و اخطاریه این است که احضاریه به صورت معمول در شرایطی ارسال میشود که حضور شخص یا طرفهای مرتبط در روند دادگاه ضروری و الزامی است و در صورت عدم حضور در محل مشخص شده در احضاریه، تدابیر اجرایی ممکن است اعمال شود.
توجه: به منظور ایجاد تغییر کامل در متن و استفاده از برچسبهای HTML مانند و ، متن زیر را دریافت کنید:معمولاً، اطلاعیه به طور کلی برای یادآوری موضوعی به اشخاص ارسال میشود و به طور خاص در ارتباط با پروندههای حقوقی استفاده میشود.
با این وجود، هنگام صدور احضاریه یا اخطاریه برای اشخاص، دلیل حضور در آن نیز ذکر میشود تا دریافت کننده بداند علت ارسال اخطار یا احضار به او چه بوده است.
شورای حل اختلاف میتواند به عنوان یک مرجع قضایی در مواردی صلاحیت صدور احضاریه و اخطاریه را به صورت ابلاغیه اجرا کند.این شورا در پروندههایی که به آن مراجعه میکند، میتواند از این ابزارهای قانونی بهرهبرداری کند. یکی از صلاحیتهای شورای حل اختلاف، تلاش برای برقراری صلح و سازش بین طرفین دعوا و رفع اختلافات آنها است.
با توجه به قانونی که وجود دارد، در صورتی که جرایمی مانند توهین، تهدید و تصرف عدوانی اتفاق افتاده باشد، لازم است به طور الزامی در شورای حل اختلاف بررسی شود. هدف اصلی این بررسی، دستیابی به صلح و وفاق بین طرفین در جریان دعوا است و برای این منظور، گزارش اصلاحی شورای حل اختلاف صادر خواهد شد. بنابراین، اگر شورای حل اختلاف به یک جرم قابل تجاوز پی ببرد، می تواند برای مشتکی (متهم) به احضاریه ارسال کند و اگر موضوع تحت بررسی در شورا یک مسئله حقوقی باشد که در قوانین تعریف شده است، اخطاریه صادر نماید.
نحوه ابلاغ احضاریه شورای حل اختلاف
در بخش قبل توضیح داده شد که نوع ابلاغ مدارک حقوقی مهمی مانند اخطاریه و احضاریه چیست و در چه شرایطی شورای حل اختلاف به ابلاغ این مدارک میپردازد.
اکنون سوالی مطرح میشود که راهبرد ابلاغ احضاریه و اخطاریهها توسط شورای حل اختلاف چگونه است؟ ایا این ابلاغات فقط به شکل نوشتاری صورت میگیرد یا شکل دیگری هم دارد؟
در گذشته، مراجع قضایی از قبیل شورای حل اختلاف، از طریق مأموران دادگستری اسنادی به نامهای ابلاغیه یا احضاریه را به خانهها ارسال میکردند.
در این احضاریه و یا اخطاریه، جزئیاتی از فرد مورد نظر از جمله نام و نام خانوادگی، تاریخ و ساعت حضور، مکان حضور و علت احضار به صورت دقیق ذکر میشد؛ مگر اینکه ارتکاب جرم علیه عفت باشد.
“در حال حاضر، روش ارسال احضاریه و اخطاریه توسط شورای حل اختلاف تغییر یافته است و به این صورت است که کلیه ابلاغیههای دادگستری از طریق سامانه ثنا ارسال میشوند.
با ثبت نام در این سامانه، طرفین دعوا میتوانند به تمام جزئیات پرونده خود اعم از ابلاغیهها، احضاریهها و اخطاریههایی که از سوی دادگاه یا شورای حل اختلاف ارسال شده، دسترسی داشته باشند و در صورت لزوم میتوانند اقدام به تجدید نظر خواهی از رای شورای حل اختلاف نمایند.
“
به همین دلیل، در حال حاضر قاعدهای برای ابلاغ احضاریه شورای حل اختلاف به صورت الکترونیکی وجود دارد. افراد برای دسترسی به این احضاریه باید عضویت در سامانه ثنا را داشته باشند و پس از ورود و تأیید هویت خود، میتوانند اطلاعات مربوط به احضار خود را مشاهده نمایند.