اقتصادیکسب و کار ایرانی

راهنمای کامل هوشمندسازی ساختمان برای مبتدیان

هوشمندسازی ساختمان از اون دسته تکنولوژی های جذابه که وقتی واردش میشی تازه می فهمی چقدر می تونی کارهات رو راحت تر کنی. از روشن و خاموش کردن چراغ ها تا کنترل از راه دور وسایل خونگی همه چیز به صورت دیجیتال انجام میشه. منم چند ماه پیش تصمیم گرفتم خونه رو هوشمند کنم و در این مقاله تجربه ام رو با شما به اشتراک می ذارم. پس اگه قصد داری یه خونه هوشمند بسازی ولی نمی دونی از کجا شروع کنی این راهنما برات مناسبه.ولی برای اطلاع بیشتر از نحوه هوشمندسازی ساختمان به سایت هوشمندکار به نشانی https://hooshmandkar.ir/ مراجعه کنید.

چی شد که تصمیم گرفتم خونمو هوشمند کنم؟

اولین جرقه وقتی زد که یکی از دوستام خونه شو هوشمند کرده بود و با گوشی اش از هر جای دنیا می تونست کولر رو روشن کنه یا درب ورودی رو قفل کنه. همون لحظه منم با خودم گفتم : “منم باید اینو داشته باشم!” اما وقتی شروع به تحقیق کردم فهمیدم که این کار خیلی فراتر از نصب چند تا لامپ هوشمنده و نیاز به برنامه ریزی دقیق داره.

هوشمندسازی از کجا شروع میشه؟

برای اینکه یه خونه هوشمند داشته باشی اول باید بدونی که این فرآیند به چند بخش اصلی تقسیم میشه. این بخش ها عبارتند از :

  • سیستم روشنایی هوشمند : که با استفاده از لامپ های هوشمند می تونی چراغ ها رو از راه دور روشن و خاموش کنی.
  • سیستم امنیتی : شامل دوربین های نظارتی سنسورهای حرکتی و قفل های هوشمند.
  • کنترل دما : با استفاده از ترموستات های هوشمند می تونی دمای خونه رو تنظیم کنی.
  • مدیریت مصرف انرژی : دستگاه های هوشمندی که میزان مصرف برق رو مدیریت می کنن.
  • سیستم های صوتی و تصویری : که با استفاده از اسپیکرها و تلویزیون های هوشمند امکانات سرگرمی رو به سطح بالاتری می برن.

مرحله ۱ : انتخاب بستر مناسب

اولین قدم اینه که ببینی می خوای روی چه بستری سیستم هوشمندت رو راه اندازی کنی. محبوب ترین بسترها شامل Google Home Amazon Alexa و Apple HomeKit هستن. من خودم چون گوشی اندروید دارم با Google Home رفتم جلو.

مرحله ۲ : خرید تجهیزات اولیه

بعد از انتخاب بستر باید تجهیزاتی رو که باهاشون کار می کنی انتخاب کنی. پیشنهاد می کنم از پایه شروع کنی مثلا لامپ های هوشمند و کلیدهای کنترلی. من با خرید چند تا لامپ هوشمند از برند فیلیپس و یک Google Nest شروع کردم. نصب این لامپ ها خیلی ساده بود. کافیه لامپ ها رو به اپلیکیشن متصل کنی و بعد از اون می تونی از هر جایی که خواستی کنترلشون کنی.

نکته مهم : برای اینکه همه وسایل به خوبی با هم کار کنن مطمئن شو که تمام دستگاه ها از یه پروتکل مشترک مثل Zigbee یا Z-Wave استفاده می کنن.

مرحله ۳ : سیستم امنیتی

یکی از بخش های مهم هوشمندسازی خونه امنیت خونته. دوربین های هوشمند و سنسورهای حرکتی بهترین گزینه ها برای افزایش امنیت هستن. من خودم از دوربین های Ring استفاده کردم که قابلیت ضبط تصاویر در شب رو هم داره. همینطور یه سنسور حرکتی برای درب ورودی گذاشتم که اگه کسی بخواد وارد خونه بشه برام نوتیفیکیشن میاد.

مرحله ۴ : کنترل دما

ترموستات های هوشمند یکی از جذاب ترین بخش های هوشمندسازی خونه هستن. این ترموستات ها می تونن دمای خونه رو بر اساس برنامه ای که تنظیم کردی تغییر بدن. مثلا وقتی خونه نیستی دما رو کم می کنن تا انرژی کمتری مصرف بشه. من از ترموستات هوشمند Nest استفاده کردم که خیلی راحت از طریق گوشی کنترل میشه.

مرحله ۵ : مدیریت مصرف انرژی

بعد از نصب سیستم روشنایی و دما نوبت به مدیریت مصرف انرژی میرسه. این بخش خیلی مهمه چون باعث میشه که در مصرف برق صرفه جویی کنی. برای این کار از دستگاه های اندازه گیری مصرف انرژی استفاده کردم که هر وسیله برقی رو مانیتور می کنه و میزان برق مصرفیش رو نشون میده. با این روش تونستم متوجه بشم که کدوم وسایل بیشتر مصرف دارن و چطور می تونم بهینه تر استفاده کنم.

مرحله ۶ : اتصال وسایل صوتی و تصویری

یکی از بهترین بخش های هوشمندسازی برای من اتصال سیستم صوتی و تصویری بود. با استفاده از Google Chromecast و اسپیکرهای هوشمند تونستم تمام فیلم ها و آهنگ هام رو فقط با دستور صوتی اجرا کنم. حتی می تونم صدای موزیک رو توی هر اتاق کنترل کنم یا تلویزیون رو روشن و خاموش کنم.

جدول : لیست تجهیزات پیشنهادی برای هوشمندسازی

تجهیزات

مدل پیشنهادی

کاربرد

لامپ هوشمند

Philips Hue

کنترل روشنایی از راه دور

اسپیکر هوشمند

Google Nest Mini

دستیار صوتی و پخش موسیقی

دوربین امنیتی

Ring

نظارت تصویری از راه دور

ترموستات هوشمند

Nest Thermostat

تنظیم خودکار دما

دستگاه مدیریت انرژی

TP-Link Kasa

مانیتور مصرف برق

مشکلاتی که باهاش برخورد کردم

خب بزارید یه کم از مشکلاتی که سر راه داشتم براتون بگم. اولین مشکلی که باهاش برخورد کردم عدم سازگاری بعضی وسایل با هم بود. مثلا یه مدل لامپ هوشمند که خریده بودم با سیستم Google Home سازگار نبود و مجبور شدم عوضش کنم. نکته دیگه هم پیچیدگی نصب بعضی تجهیزات مثل دوربین های امنیتی بود که حتما نیاز به مطالعه دقیق دستورالعمل داشت.

نتیجه گیری

هوشمندسازی خونه یه سرمایه گذاریه که هم باعث راحتی بیشتر میشه و هم در بلندمدت مصرف انرژی رو کاهش میده. اگر قدم به قدم جلو بری و از وسایلی که با هم سازگارن استفاده کنی تجربه فوق العاده ای از هوشمندسازی خواهی داشت.

پرسش های متداول

۱. آیا هوشمندسازی خونه هزینه بره؟
بله اما می تونی با خرید تجهیزات پایه شروع کنی و کم کم وسایل بیشتری اضافه کنی.

۲. آیا هوشمندسازی برای همه خونه ها مناسبه؟
بله مهم نیست که خونه ات بزرگ باشه یا کوچک هوشمندسازی برای هر خونه ای مفیده.

۳. آیا نیاز به دانش فنی دارم؟
برای نصب اولیه شاید کمی راهنمایی نیاز داشته باشی ولی اکثر وسایل خیلی ساده هستن و نیاز به دانش تخصصی ندارن.

دکمه بازگشت به بالا