تشخیص کم خونی کودکان با استفاده از گوشی هوشمند
مطالعه ای در PLOS ONE منتشر شده است ، محققان و پزشکان غنا را گرد هم آورد تا یک تکنیک تشخیصی جدید غیرتهاجمی را با استفاده از عکسهای تلفن هوشمند از چشم و صورت بررسی کنند.
این پیشرفت میتواند غربالگری کم خونی را برای کودکان در غنا (و سایر کشورهای با درآمد پایین و متوسط) که در آن نرخهای بالایی از این بیماری به دلیل کمبود آهن وجود دارد، به طور گسترده در دسترس قرار دهد، زیرا ابزار غربالگری بسیار ارزانتر از گزینههای موجود است و نتایج را ارائه میدهد.
در یک جلسه این مقاله بر اساس تحقیقات موفقیت آمیز قبلی انجام شده توسط همان تیم انجام شده است که در حال بررسی استفاده از یک برنامه – neoSCB – برای تشخیص زردی در نوزادان تازه متولد شده است.
کم خونی وضعیتی است که باعث کاهش غلظت هموگلوبین در خون میشود، به این معنی که اکسیژن به طور مؤثر در بدن منتقل نمیشود.
این بیماری دو میلیارد نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میدهد و میتواند بر پیامدهای رشدی کودکان قابلتوجه باشد، حساسیت آنها را به بیماریهای عفونی افزایش دهد و رشد شناختی آنها را مختل کند.
شایعترین علت کم خونی در سطح جهان کمبود آهن است، اما شرایط دیگری مانند از دست دادن خون، مالاریا و بیماری سلول داسی شکل نیز در این امر نقش دارند.
نویسنده اول توماس ویمیس گفت: تلفنهای هوشمند در سطح جهانی محبوب هستند، اما تحقیقاتی که با تصویربرداری از گوشیهای هوشمند برای تشخیص بیماریها انجام میشود، روند کلی دشواری هنگام انتقال نتایج به گروههای مختلف مردم نشان میدهد.
یک روش مقرون به صرفه و قابل اعتماد برای غربالگری کم خونی با استفاده از تلفن هوشمند میتواند باعث بهبود درازمدت کیفیت زندگی بسیاری از مردم شود.
به طور سنتی، تشخیص کم خونی نیاز به نمونهگیری خون دارد که میتواند برای بیماران و سیستمهای مراقبت بهداشتی پرهزینه باشد.
همچنین میتواند نابرابریهای مربوط به هزینه سفر به بیمارستان برای آزمایش خون ایجاد کند.
اغلب خانوادهها به دلیل انتقال نمونهها بین کلینیک و آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل، نیاز است دوبار مراجعه به مراکز درمانی داشته باشند، یکبار برای دادن نمونهی خون و بار دوم برای دریافت نتایج آزمایش.
در دهه ۱۹۸۰ یک دستگاه دستی به نام هوم کیو (HemoCue) ساخته شد تا نتایج را سریعتر ارائه دهد، اما این کار هزینههای اولیه و مستمر قابلتوجهی را به همراه داشت و همچنان به نمونه خون نیاز بود.
محققان میدانستند که هموگلوبین به دلیل جذب نور، رنگ بسیار مشخصی دارد، بنابراین قصد داشتند روشی برای گرفتن عکسهای گوشی هوشمند و استفاده از آنها برای پیشبینی وجود کم خونی ایجاد کنند.
آنها عکسهای گرفته شده از ۴۳ کودک زیر چهار سال را که برای شرکت در این مطالعه سال ۲۰۱۸ انتخاب شده بودند، تجزیه و تحلیل کردند.
این تصاویر از سه منطقه بود که کمترین رنگدانه پوست در بدن را داراست یعنی سفیدی چشم، لب پایین و پلک پایین.
این تیم دریافت وقتی اینها با هم برای پیشبینی غلظت هموگلوبین خون مورد ارزیابی قرار گرفتند، توانستند با موفقیت تمام موارد، افراد با طبقهبندی شدید کمخونی را شناسایی کنند و کمخونی خفیفتر را با نرخهایی که احتمالاً از نظر بالینی مفید هستند، تشخیص دهند.
به گزارش شفاف، محقق اصلی دکتر ترنس لئونگ گفت: از سال ۲۰۱۸ ما با دانشگاه غنا بر روی راههای مقرون به صرفه برای بهبود مراقبتهای بهداشتی با استفاده از تلفنهای هوشمند کار میکنیم.
پس از موفقیت در غربالگری زردی نوزادان، ما این کار را انجام دادیم.خوشحالم که میبینم تکنیک تصویربرداری تلفن هوشمند میتواند برای غربالگری کم خونی در کودکان خردسال و نوزادان نیز اعمال شود.
دکتر جودیت میک نویسنده ارشد این مقاله افزود: کم خونی یک مشکل مهم برای نوزادان، به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط است و ما امیدواریم که این نوع فناوری منجر به تشخیص و درمان زودتر در آینده نزدیک شود.
منبع: سایت مدیکال اکسپرس