بخشنامه پایان ممنوعیت وارد «آیات شیطانی» در هند گم شد!
ممنوعیت واردات کتاب «آیات شیطانی» نوشته «سلمان رشدی» به دلیل عدم یافتن بخشنامه رسمی پایان می یابد!
به گزارش سی وی نت ممنوعیت واردات کتاب «آیات شیطانی» نوشته سلمان رشدی به هند در سال ۱۹۸۸ میلادی و در زمان فعالیت «راجیو گاندی» به عنوان نخست وزیر این کشور صادر شد. اکنون رسانه ها گزارش داده اند که پس از گذشت ۳۶ سال به نظر می رسد که این ممنوعیت پس از ناکامی دولت هند در یافتن بخشنامه اصلی لغو می شود؛ چرا که گفته می شود بخشنامه مربوط به آن مفقود شده است!
رمان موهن «آیات شیطانی» در زمان انتشار در سپتامبر سال ۱۹۸۸ میلادی جنجال جهانی به دنبال داشت. این رمان توهین آمیز نسبت به پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) و قرآن نوشته شده بود و توسط شخصیت های اسلامی به عنوان اثری کفرآمیز محکوم شد و منجر به صدور فتوا علیه رشدی توسط امام خمینی (ره) شد.
روزنامه انگلیسی «گاردین» در این باره نوشته است که در زمان انتشار «آیات شیطانی» دولت هند از ترس واکنش منفی نمایندگان مسلمان تصمیم گرفت واردات این کتاب را به کشور ممنوع کند؛ تصمیمی که رشدی آن را «عمیقاً ناراحت کننده» خوانده بود.
این روزنامه در ادامه آورده که «اکنون این سوال مطرح شده است که آیا دستور گمرکی که طبق گزارشات از سوی وزارت دارایی هند صادر شده است اصلاً به طور رسمی ابلاغ شده است یا خیر؟»
این ابهام در سال ۲۰۱۹ پس از تشکیل پرونده ای توسط «ساندیپان خان» یک شهروند هندی آشکار شد که گفت تلاش کرده است این رمان را از کتابفروشی ها بخرد اما به او اطلاع داده شده که غیرقانونی است. با این حال زمانی که او سعی کرد اطلاعیه ممنوعیت واردات را پیدا کند در هیچ وب سایت دولتی آن را پیدا نکرده است.
«خان» این موضوع را در دادگاه عالی دهلی مطرح کرد و در آنجا ممنوعیت واردات را مغایر قانون اساسی خواند. این پرونده سال ها به طول انجامید زیرا دولت در تلاش برای ردیابی بخشنامه اصلی بود اما فایده ای نداشت.
در پرونده ای در ۵ نوامبر دولت مجبور شد در برابر دادگاه عالی دهلی قبول کند که دستور ممنوعیت واردات «غیرقابل ردیابی بوده و بنابراین نمی توان آن را ارائه کرد».
قضات ناظر بر این پرونده گفتند که دادگاه «هیچ راه دیگری ندارد جز اینکه فرض کند چنین اطلاعیه ای وجود ندارد.»
وکیلی که وکالت «خان» در این پرونده را به عهده دارد گفت که این تنها می تواند به این معنا باشد که عملاً محدودیت های واردات این رمان در هند برداشته شده است. وی گفت: «این ممنوعیت از ۵ نوامبر برداشته شده است زیرا هیچ اطلاعیه ای وجود ندارد.»
به گزارش سی وی نت کتاب توهین آمیز «آیات شیطانی» در زمان انتشار خود با واکنش های تندی نه فقط از سوی مسلمانان بلکه از سوی بزرگان مذهبی و دیگر ادیان نیز با واکنش های تندی مواجه شد. علاوه بر تجمع ها تظاهرات ها و خشم عمومی از انتشار این کتاب امام خمینی (ره) نیز حکم ارتداد سلمان رشیدی را صادر کرد و او در سال های پس از آن از ترس خشم مسلمانان مجبور به زندگی مخفیانه شد. بعید نیست که انتشار احتمالی «آیات شیطانی» در کشوری مانند هند که جمعیت مسلمان زیادی دارد بار دیگر موجب واکنش هایی درباره این کتاب توهین آمیز نسبت به پیامبر اسلام (ص) شود.
انتهای پیام