اقتصادیکسب و کار ایرانی

آیا باید برای افراد دیابتی قند خام و یا میوه خوردن ممنوع باشد؟

میوه ها و شاخص قند آنها

پکیج دیابت: شاخص گلیسمی (GI) نشان می دهد که یک ماده غذایی خاص تا چه اندازه می تواند قند خون فرد را بعد از خوردن آن افزایش دهد.

اگر یک ماده غذایی دارای نمره GI بین 70 تا 100 باشد،  حاوی مقادیر قند بالایی است؛ برخی از میوه هایی که در این  گروه قرار می گیرند عبارتند از :

  • موز بیش از حد رسیده
  • هندوانه
  • خرمای خشک
  • آناناس

 جدول زیر میوه های با GI  کم تا متوسط را نشان می دهد:‌

 

میوه هایی با نمره متوسط (۶۹-۵۰)  میوه هایی با نمره کم (۲۰-۴۹ )
انجیر سیب
انگور آووکادو
کیوی شاه توت
انبه گیلاس
پرتغال گریپ فروت
موز نارس هلو
کشمش گلابی
  آلو
  توت فرنگی

 میوه ها و مقادیر کربوهیدرات موجود در آنها

 بهترین درمان زگیل تناسلی: برخی از افراد مبتلا به دیابت از رژیم غذایی کم کربوهیدرات پیروی می کنند تا تأثیر کربوهیدرات ها بر سطح قند خون خود را کاهش دهند.

شایان ذکر است که میوه‌های پر کربوهیدرات همچنان ممکن است کربوهیدرات کمتری نسبت به سایر میان‌وعده‌های کم‌مغذی داشته باشند. به عنوان مثال، یک موز بزرگ حاوی حدود ۳۰ گرم  کربوهیدرات بوده، در حالی که یک کلوچه شکلاتی حاوی حدود 55 گرم است.

درمان کبد چرب: بنابراین، فرد باید قبل از حذف میوه ها، روی محدود کردن مصرف سایر غذاهای پرکربوهیدرات تمرکز کند.

 

 مقایسه ی میزان کربوهیدرات موجود در منابع غذایی

 میزان کربوهیدرات  ماده ی غذایی
۲۰ تا ۱۵ گرم  ۱ عدد سیب
۲۰ گرم   ۱ وعده میوه ی خشک
۳۰ گرم یک عدد موز بزرگ
۵۴ گرم ۵۰۰ میلی لیتر نوشابه ی معمولی
۵۵ گرم ۱ عدد مافین شکلاتی

  فواید میوه برای بدن

خوردن فیبر کافی نقش مهمی در مدیریت دیابت دارد. رژیم غذایی سرشار از فیبر محلول می تواند جذب قند را کند کرده و سطح قند خون را کنترل کند. بسیاری از میوه ها دارای فیبر بالایی هستند، به خصوص زمانی که فرد پوست یا پالپ آن را می خورد. فیبر و آب بالای بسیاری از میوه ها  همچنین باعث سیری  فرد می شود.

افراد مبتلا به دیابت باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشند که انرژی کافی را تامین کند و به آنها در حفظ وزن سالم کمک کند. برخی از میوه ها مانند هندوانه دارای قند بالایی هستند اما می توانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم در مقادیر متوسط ​​باشند.

انتخاب میوه همچنین می تواند مانع از دستیابی افراد دیابتی به مواد غذایی با ارزش پایین شود . بیشتر میوه ها دارای مواد مغذی بالا و همچنین مقادیر چربی و سدیم کمی هستند.

موز حاوی پتاسیم و تریپتوفان، یک اسید آمینه مهم است. مرکبات، مانند پرتقال و گریپ فروت، سرشار از ویتامین های A و C هستند آنتی اکسیدان های قوی می باشند؛ با رعایت برنامه و حفظ تعادل می توان آنها را در رژیم غذایی گنجانده و از فوای آنها بهره کافی را برد.

 یا افراد دیابتی باید از آب میوه پرهیز کنند؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ، آب میوه‌ها می‌توانند قندهای طبیعی بالایی داشته باشند و چون فیبر کمتری نسبت به کل میوه‌ها دارند، چندان مفید نیستند؛ از آنجایی که در زمان کوتاه می شود حجم زیادی آب میوه مصرف کرد،  مقادیر زیادی از کربوهیدرات نیز وارد بدن می شود.

بسته به نحوه مدیریت دیابت، این امر می تواند منجر به افزایش سطح گلوکز خون شود و در دراز مدت نیز بر وزن شما تأثیر بگذارد.

به همین دلیل است که بهتر است میوه واقعی را بخورید و از نوشیدن آب میوه پرهیز کنید. اگر می خواهید آب میوه بنوشید، آن را به حداکثر یک لیوان کوچک، یک بار در روز محدود کنید. نوشیدن بیش از این فقط باعث افزایش سطح گلوکز خون و افزایش وزن شما می شود.

اگر همراه غذا آبمیوه می نوشید، توجه داشته باشید که  میزان کربوهیدرات غذا را کاهش دهید؛ برای مثال، اگر معمولاً چند تکه نان همراه صبحانه می‌خورید، در روزی که تصمیم می‌گیرید یک لیوان کوچک آبمیوه همراه صبحانه خود میل کنید، بهتر است یک تکه نان را فدا کنید تا فضای کافی برای آن فراهم شود.

  نکات کوچکی برای رسیدن به هدف

خشی از میوه و سبزیجات تقریباً همان میزانی است که می تواند در کف دست شما جا شودمثلا:

یک سیب، گلابی یا موز با اندازه متوسط

  • یک مشت انگور
  • ۳ قاشق غاخورس سبزیجات
  • یک کاسه سالاد
  • ۱ قاشق   غذا خوری میوه های خشک

*مهم است که مصرف خود را در طول روز پخش کنید نه اینکه همه آن را یکجا انجام دهید.

برای صبحانه سعی کنید:

برای صبحانه، موز ورقه شده را به غلات خود اضافه کنید و به خاطر داشته باشید که مقدار معمول غلات خود را کاهش دهید تا جایی برای کربوهیدرات و قند میوه ها ایجاد شود.

  • به صبحانه پخته شده قارچ و گوجه فرنگی اضافه کرده و نوش جان کنید

برای ناهار:

به جای چیپس، یک سالاد سالم همراه با ساندویچ خود میل کنید و میان وعده ها را با میوه ها و سبزیجات، به عنوان مثال، کشمش، سالاد میوه، سبزیجات خام، توت های یخ زده جایگزین کنید.

برای وعده های عصرانه:

ابتدا سبزیجاتی مانند هویج، بادمجان، کلم بروکلی، کلم و غیره را بشویید و بگذارید بزرگترین قسمت بشقاب را تشکیل دهد و سبزیجات بیشتری را به کاسه ها، خورش ها، سوپ ها و غیره خود اضافه کنید.

چه چیز دیگری باید بدانم؟

میوه ها و سبزیجات بهتر است به صورت خام مصرف شوند زیرا برخی از مواد مغذی از طریق پخت و پز از بین می روند. اگر ترجیح می‌دهید پخته شده باشند، به جای جوشاندن در آب زیاد، بخارپز کردن را امتحان کنید و اگر سبزیجات را بدون طعم و چاشنی یافتید، مقداری ادویه و سبزی به آن اضافه کنید.

  • میوه ها و سبزیجات دارای ترکیبات مختلفی از مواد مغذی هستند، بنابراین داشتن طیف وسیعی از میوه ها و سبزیجات برای دریافت مفیدتر اهمیت دارد. خود را به چالش بکشید تا در صورت امکان میوه یا سبزی متفاوتی را امتحان کنید.
  • مراقب میوه های خشک باشید؛ یک سهم ازآن فقط یک قاشق غذاخوری است!  اما زیاده روی در مصرف آن آسان است به خصوص اگر کل کاسه را جلوی خود داشته باشید.
  • از آب میوه ها و اسموتی ها خودداری کنید. اگر مجبور هستید، آن را به حداکثر 1 لیوان کوچک در روز محدود کنید.
  • اگر به سراغ میوه‌های کنسرو شده می‌روید، میوه‌ای را انتخاب کنید که به جای شربت در آب میوه‌های طبیعی کنسرو شده باشد.

 بیش از 10 درصد جمعیت کشور را افراد دیابتی تشکیل می دهند

یک عضو هیات علمی دانشکده تغذیه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه بیش از 10 درصد جمعیت کشور را افراد مبتلا به دیابت تشکیل می دهند، شیوه زندگی مردم را علت اصلی افزایش آمار ابتلا به دیابت دانست و تاکید کرد:« ذائقه کودکان ما از سنین کم به مصرف مواد شیرین آشنا می شود لذا در بزرگسالی تمایل زیادی به مصرف شیرینی جات پیدا می کنند.»

دکتر سید مرتضی صفوی در گفت و گو با خبرنگار ، با بیان اینکه بیش از 10 درصد جمعیت کشور را افراد مبتلا به دیابت تشکیل می دهند، گفت:« در سال های 84 تا 86 که در دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت فعالیت داشتم تصور نمی کردیم آمار ابتلا به دیابت چنین رشدی داشته باشد. متاسفانه شیوه زندگی مردم علت اصلی افزایش آمار ابتلا به دیابت است و مردم توجهی به میزان مصرف مواد قندی خود ندارند

دکمه بازگشت به بالا